Bron: StampMedia
In My Name

Klimaatbewegingen breken lans voor menselijker regularisatiebeleid

Greenpeace, Youth for Climate en Extinction Rebellion springen mee in de bres voor de rechten van sans-papiers. Samen steunen ze een burgerwetsvoorstel van In My Name voor transparante regularisatiecriteria. “Geen klimaatrechtvaardigheid zonder sociale rechtvaardigheid“, aldus Shanthuru Premkumar van Greenpeace Belgium.

dinsdag 29 maart 2022 13:28
Spread the love

 

Het was een opvallende oproep die de drie bewegingen deze dagen verspreidden op hun sociale media. Onder de noemer ‘klimaatbewegingen voor eerlijke regularisatie’ spoorden ze hun groene achterban aan om een burgerwetsvoorstel te tekenen voor een duidelijker Belgisch regularisatiebeleid. Dat voorstel is een initiatief van meerdere collectieven van ongedocumenteerde medeburgers, getiteld ‘In My Name’. Bij 25.000 handtekeningen komt het op de agenda van het federale parlement.

Waarom trekken Greenpeace, Youth for Climate en Extinction Rebellion zich deze zaak mee aan? ‘Als we ooit met oplossingen willen komen voor de ecologische crisis, moeten we luisteren naar wie het zwaarst getroffen worden’, zegt Shanthuru Premkumar (Greenpeace). ‘Het mondiale Noorden is verantwoordelijk voor 92 procent van de uitstoot die de grenzen van de planeet overschrijdt, maar toch is vooral het mondiale Zuiden het grootste slachtoffer. Zo voorspelt de VN tegen 2050 tot een miljard mensen die moeten emigreren voor extreme hitte, overstromingen of gewapend conflict door klimaatopwarming. Als groene beweging kunnen we niet wegkijken. Meer dan ooit zijn klimaat en sociale uitsluiting verbonden.’

In het gezamenlijk statement dat de drie klimaatbewegingen publiceerden, wijzen ze op de ongelijke behandeling van Oekraïense en andere mensen op de vlucht. ‘We mogen vluchtelingen en migranten niet discrimineren op basis van huidskleur, culturele of religieuze achtergrond of waar ze vandaan komen.’

Greenpeace, Extinction Rebellion en Youth for Climate stellen dat ‘een Europees burgerschap aanvragen overeenkomt met spelen in de loterij’ en dat die willekeur leidt tot illegaliteit, beroving van menselijke waardigheid en extreem lage lonen. Uiteindelijk speelt dat extreemrechts en ‘ecofascisme’ net in de kaart, stellen ze.

Deze vrijdag 31 maart organiseert In My Name samen met de drie klimaatbewegingen de debatavond ‘Climate Activists for Migrants’ in Het Bos in Antwerpen. Vertegenwoordigers elke beweging spreken er over de verhouding tussen klimaat- en sociale rechtvaardigheid, en over welke solidaire acties er samen te ondernemen vallen.

Het burgerwetsvoorstel van In My Name valt mee te ondertekenen op www.inmyname.be.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!