De grensrivier tussen Nicaragua en Costa Rica
Nieuws, Wereld, Milieu, Centraal-Amerika, Hernieuwbare energie -

Centraal-Amerika investeert in schone energie

De stijgende olie- en gasprijzen leiden tot een snelle expansie van hernieuwbare energie in Centraal-Amerika. De regio heeft een groot onaangeboord potentieel op het gebied van waterkracht, windenergie en geothermische energie.

woensdag 20 april 2011 20:40
Spread the love

“Wat het meest opvalt is dat alle landen geïnteresseerd zijn in windenergie, dat ze zoveel mogelijk stroom uit waterkrachtcentrales willen halen en grootschalige projecten ontwikkelen”, zegt José María Blanco, hoofd van de Fundación Red de Energía (Bun-ca), een niet-gouvernementele organisatie in Costa Rica.

De regio is binnenkort klaar met de aanleg van het Centraal-Amerikaans Elektrisch Interconnectiesysteem (Siepac). Dat systeem bestaat uit 1800 kilometer aan transmissielijnen, van Guatemala in het noorden tot Panama in het zuiden.

Siepac, dat een verwachte uitwisselingscapaciteit heeft van 300 megawatt (drie keer de huidige capaciteit) en 347 miljoen euro kost, zal naar verwachting later dit jaar commercieel operationeel zijn.

Aantrekkelijke prijzen

De afgelopen weken voelden inwoners van Centraal-Amerika de gevolgen van de hoge brandstofprijzen in hun portemonnee. De benzineprijs steeg tot bijna 3,50 euro per gallon (3,8 liter). Diesel kost 2,80 euro per gallon. De hoge prijzen maken hernieuwbare energie aantrekkelijker.

Costa Rica, bouwt de grootste waterkrachtcentrale in het land op de rivier Reventazón, vlakbij de stad Siquirres bij de Atlantische kust. De centrale krijgt een capaciteit van 306,5 megawatt en kost ruim 832 miljoen euro.

In Honduras werken het Britse energiebedrijf Globeleq en Mesoamericana Energy, een Centraal-Amerikaans bedrijf, aan een windmolenpark van 173 miljoen euro in Cerro de Hula, 24 kilometer ten zuiden van Tegucigalpa. Het park zal een capaciteit van 102 megawatt hebben.

Roberto Leiva van de Hondurese Zakenraad voor Duurzame Ontwikkeling (BCSD-Honduras), zegt dat er in zijn land ook verschillende waterkrachtcentrales in aanbouw zijn of nog goedgekeurd moeten worden. De plannen voor twee geothermische installaties worden bestudeerd.

Panama, Nicaragua, El Salvador en Guatemala werken ook aan projecten op het gebied van duurzame energie die hun energiemix zullen veranderen. Momenteel leunen de landen voornamelijk op olie.

Afhankelijkheid

Centraal-Amerika heeft een potentiële capaciteit van 31.000 megawatt hernieuwbare energie. Zestig procent daarvan komt voor rekening van waterkracht, 30 procent kan geleverd worden door wind en de resterende 10 procent uit aardwarmte (geothermische energie), blijkt uit studies van Bun-ca.

De regio is momenteel voor haar energievoorziening nog voor 80 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen. Costa Rica is een uitzondering. Meer dan 80 procent van de energie komt daar uit hernieuwbare bronnen, volgens het Costa-Ricaanse Instituut voor Elektriciteit (ICE).

take down
the paywall
steun ons nu!