De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kunstenaar Pieter Janssens (achteraan) zet uit protest zijn inboedel buiten. Foto Luc Vanheerentals

800 handtekeningen tegen Leuvense beslissing om kunstenaar atelier deels te ontnemen

Leuvens kunstenaar Pieter Janssens verzamelde 800 handtekeningen tegen de ontruiming van een van zijn beide ateliers door het stadsbestuur van Leuven.

donderdag 29 december 2022 15:46
Spread the love

 

Ik denk niet dat Leuven zijn beslissing om kunstenaar Pieter Janssens in de Molens van Orshoven de helft van zijn atelier te ontnemen zal opnemen in het dossier waarmee het stadsbestuur zijn kandidatuur om in 2030 Europese Cultuurhoofdstad te worden zal verdedigen.

Dit zal men integendeel zo goed mogelijk proberen weg te stoppen voor de jury die over de toewijzing moet beslissen. Werknemers van het Leuvense stadsbedrijf komen vrijdag 30 december de sloten veranderen van deze atelierruimte.

Janssens is een toegepast beeldend kunstenaar die decors bouwt voor de filmsector, theater en dergelijke en in het stadscentrum reeds diverse installaties neerpootte zoals de grote hoorn in het kader van het ‘Hear Here’-festival en de herberg ‘Le Chef’ tijdens de Wintertuin, beiden op de Grote Markt. Mooi is ook de rocketman en spacewalker die aan de silo’s boven de Vaartkom zweven en waarmee Janssens indertijd protesteerde tegen de leegstand in deze omgeving.

Omdat de aanpalende silo’s op vraag van projectontwikkelaar Ertzberg binnenkort moeten leeggemaakt worden dienen Cas-Co, Maakbar, Maakbaar Leuven, Dijlejutters, de atelierwerking van Pieter Herroelen en een deel van het HighTechlab die zich daar bevinden een onderkomen te vinden in de Molens van Orshoven, die de stad verder wil uitbouwen tot een Maakleerplek.

Janssens is al sinds 1999 actief in twee ruimtes in de Molens en moet een van beiden nu opgeven. Omdat hij steevast grote stukken maakt heeft hij beiden nodig voor zijn creaties. Alleszins de schrijnwerkerij dient te verhuizen, maar Janssens heeft nog geen andere locatie kunnen vinden.

Een groot deel van zijn inboedel heeft hij momenteel uit protest voor zijn deur op straat (binnen het Molencomplex) geposteerd. Leuven heeft in het verleden op enkele plaatsen in de stad wel degelijk locaties ingericht voor kunstenaars, maar faalt in dit dossier.

Je zet geen interessante kunstenaar op straat zonder samen met hem in overleg te gaan en naar een andere locatie te zoeken, ook al is de bedoeling van de Maakleerplek nog zo duurzaam.

In antwoord op een recente schriftelijke vraag die gemeenteraadslid Katelijne Dedeurwaerder (N-VA) hierover in de commissie stelde gaf bevoegd schepen Lalynn Wadera (Vooruit) toe dat er heel wat leegstand is in de Molens.

Dit is volgens haar het gevolg van het feit dat de brandweer het gebruik van een aantal ruimten verbiedt zolang er geen sprinklerinstallatie voorzien is en een bijkomende noodtrap geïnstalleerd.

Was het nu zoveel gevraagd om deze in orde te brengen zodat dat de organisaties die uit de silo’s moeten verhuizen daar terechtkonden in plaats van in het atelier van Pieter Janssens? En waar zitten de Leuvense verantwoordelijken voor cultuur in dit dossier?

Is het niet aan de bevoegde schepen (vanaf 1 januari is dat Bert Cornillie – Vooruit) om de belangen van kunstenaars te verdedigen? Janssens verzamelde liefst 800 handtekeningen die samen met hem protesteren tegen deze gang van zaken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!