Nieuws, Wereld, Cultuur, Antwerpen, Zuiderpershuis, Turkije, Roma, Antwerpen, Roma-Zigeuners, Istanbul, Selim sesler, Sulukule, Sulukule roman band, Onteigeningen -

Selim Sesler: “Word vrienden voor het leven met Roma”

ANTWERPEN - Vrijdagavond speelde de virtuoze Roma-klarinettist Selim Sesler in het Zuiderpershuis samen met de Sulukule Roman Band. Deze muzikanten komen uit de met sloop bedreigde Roma-wijk Sulukule in Istanbul. Zij vragen niet alleen aandacht voor het lot van hun wijk, maar ook voor het lot van hun volk.

maandag 30 mei 2011 16:05
Spread the love

Klarinettist Selim Sesler is een bezige bij. Al 15 jaar lang toert hij wereldwijd. Daarnaast verzorgde hij de soundtracks voor de film Gegen die Wand en voor de documentaire Crossing the Bridge: the Sound of Istanbul van Fatih Ak?n.

Vrijdag speelde hij in het Zuiderpershuis in Antwerpen samen met Sulukule Roman Band. Met een accordeonist, een zangeres, een violist, een percussionist bracht Sesler traditionele en moderne Roma-composities uit Turkije en de Balkan.

Tussen de optredens door vindt hij wat tijd om met ons te praten.

De laatste tijd haalt de wijk waar jullie vandaan komen regelmatig het nieuws. Wat is er aan de hand in de Roma-wijk Sulukule in Istanbul?

Sesler: “Zes jaar geleden besloot de Turkse overheid om onze wijk met de grond gelijk te maken. De mensen werden uitgekocht om hun huizen daarna te onteigenen. Daarbij zijn veel mensen bedrogen.”

“Nadat de mensen een contract tekenden, werd hen later een veel te laag bedrag gegeven. Het afgesproken bedrag lag veel hoger. En weet je waarom ze ons weg willen? Om dure villa’s te bouwen!”

“Al sinds 1500 wordt Sulukule door Roma bewoond. Onze huizen zijn een erfenis van de Ottomanen. Ze vallen zelfs onder het werelderfgoed van Unesco. Sulukule is de oudste Roma-wijk ter wereld.”

In Istanbul wonen veel Roma. Krijgen Roma in Turkije te maken met discriminatie?

Sesler: “In Europa krijgen veel Roma te maken met erge discriminatie. In Turkije heb ik dat nog niet gezien. Onze president komt zelfs voor ons op. Toen de Franse president Sarkozy vorig jaar honderden Roma terugstuurde naar de Balkan, tikte de Turkse president hem op de vingers.”

“Toch is er nog werk aan de winkel. In juni zijn er verkiezingen in Turkije. Er staat maar één Roma op alle Turkse kieslijsten. En dat is iemand die zich verkiesbaar stelt voor de socialisten in Izmir.”

“Eigenlijk hadden we meer Roma verwacht op de kieslijsten. Er zijn genoeg Roma die zich verkiesbaar willen stellen. Maar ze worden er meestal niet op gezet.”

In West-Europa is Roma-muziek al jarenlang enorm populair. Toch sturen onze overheden Roma vaak weg. Veel niet-Roma wonen liever niet naast een Roma-familie. Wat vindt u daarvan?

Sesler: “Mensen luisteren in West-Europa naar Roma-muziek, maar ze willen niks met Roma te maken hebben? Krankzinnig. Ga naast elkaar wonen. Dan ga je elkaar begrijpen.”

“Het feit dat mensen spreken over ‘zigeuners’, zegt al genoeg. Als je de ander enkel blijft benoemen, dan geef je eigenlijk al aan dat je de ander niet kent. Dan is er dus afstand. Bij ons in Istanbul is er veel minder afstand tussen Roma en andere bevolkingsgroepen dan in Oost- en West-Europa.”

“Mensen, ga samen feesten, eten, drinken en praten. Met Roma-families! Amuseer je met elkaar en word vrienden voor het leven! Zo doen wij dat in Istanbul!”

take down
the paywall
steun ons nu!