Kwakkelende arbeidsmarkt in rijke landen vertraagt herstel
Nieuws, Wereld -

Kwakkelende arbeidsmarkt in rijke landen vertraagt herstel

NEW YORK — De werkgelegenheid in veel rijke landen is niet toegenomen in 2010, en dat vertraagt het herstel van de wereldeconomie. In de belangrijkste ontwikkelingslanden gaat de banengroei wel hard. Dat zeggen de Verenigde Naties (VN) in een nieuw rapport.

woensdag 8 december 2010 15:40
Spread the love

De werkgelegenheid in veel rijke landen is niet toegenomen in 2010, en dat vertraagt het herstel van de wereldeconomie. In de belangrijkste ontwikkelingslanden gaat de banengroei wel hard. Dat zeggen de Verenigde Naties (VN) in een nieuw rapport.

 

De internationale economische crisis deed tussen 2007 en 2009 naar schatting dertig miljoen banen verloren gaan. Om weer aan het terwerkstellingsniveau van 2007 te komen, zijn er nu nog altijd 22 miljoen nieuwe banen nodig. Die trage banengroei “is waarschijnlijk de zwakste schakel in het herstel”, schrijven de auteurs van “De situatie van de wereldeconomie en vooruitzichten voor 2011”, een rapport van het Departement voor Economische en Sociale Aangelegenheden van de VN (DESA).
 

Somber

In Duitsland en Australie nam de werkloosheid in 2010 af, in de overige rijke landen stabiliseerde die. In de VS en Japan verloren nog meer mensen hun baan. “We verwachten dat de werkloosheid in de industrielanden hoog blijft in 2011 en 2012, met in het beste geval enkel een lichte daling in vergelijking met 2010”, zegt Rob Vos van het DESA.

Met name de VS zitten met een enorm probleem. Daar zitten 15 miljoen mensen zonder werk, 6,3 miljoen van hen al langer dan een half jaar. Vorige week liet het Amerikaanse ministerie van Arbeid weten dat de vooruitzichten “somber” zijn.
 

Snellere groei

In veel ontwikkelingslanden is volgens Vos de werkgelegenheid intussen weer op peil. Dat geldt onder meer voor Oost-Azië, Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Egypte, Mexico, Peru, de Filipijnen en Turkije. De banengroei is een gevolg van de snellere groei. Ook in transitielanden als Wit-Rusland, Rusland en Kazachstan neemt de werkgelegenheid toe. De VN waarschuwen wel dat de crisis veel werklozen of hun partners hebben doen uitwijken naar de informele arbeidsmarkt, waar ze minder verdienen en geen sociale bescherming genieten. De kwaliteit van de tewerkstelling is er dus op achteruitgegaan.

Omdat de rijke landen achterblijven, kan het volgens Vos nog vier tot vijf jaar duren voordat de werkgelegenheid wereldwijd weer op peil is. “Er zijn dus bijkomende maatregelen nodig om het economisch herstel te versterken, vooral maatregelen die op een meer directe manier banen helpen scheppen.

take down
the paywall
steun ons nu!