Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Brussel: solidariteit met Griekenland

zondag 15 februari 2015
Aan de Beurs in Brussel verzamelden een 500-tal mensen om steun te betuigen aan het Griekse volk en hun strijd tegen de besparingspolitiek.

Zo'n 500-tal mensen, met politieke vlaggen (LSP, PVDA, Vega, Rood, LCR en PC) en zonder verzamelden op zondag 15 februari om 12u onder een stralende zon aan de Beurs in Brussel. Hier en daar werden badges van Hart Boven Hard / Tout Autre Chose gespot en er waren ook delegaties van Syriza, Podemos en Sinn Fein aanwezig. Ze kwamen daar allemaal samen om hun steun te betuigen aan het Griekse volk en aan de nieuwe Griekse regering en om op te roepen voor een Europa van democratie en solidariteit, waarin er geen plaats is voor besparingspolitiek.

Er werden ook speeches gehouden. Onder de sprekers bevonden zich Mathilde El Bakri, Giorgos Karatsioubanis, Juan Domingo Sánchez Estop en Manolis Glezos. Manolis Glezos is een nationale held in Griekenland omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog de Acropolis beklom om er de swastikavlag, die daar hing te wapperen, neer te halen. Hij is nu Europees Parlementslid voor Syriza.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

12 reacties

 • door Mezelf op zondag 15 februari 2015

  "een Europa waar geen plaats is voor besparingspolitiek (sic)". Wat een merkwaardige simplistische stelling. Alsof elke besparing per definitie slecht is. Alsof boven je stand leven de regel moet zijn. Gelukkig vertegenwoordigen de aanwezige politieke partijen slechts een fractie van de Europeanen. Communisten, de eeuwige stand-up-comedians van de politiek ?

  • door Roland Horvath op maandag 16 februari 2015

   Er mag niet bespaard worden want dat maakt de hele EU, de hele maatschappij inbegrepen de productie capaciteit van de KMO kapot. Alles kost geld. En er moet niet bespaard worden als iedereen een redelijke hoeveelheid belastingen betaalt.

   Er zijn vier redenen waarom er bespaard wordt.

   Ten 1e, de belangrijkste reden, de GMO willen minimale bedrijfslasten wat resulteert in een lage koopkracht en geen of weinig Sociale Zekerheid.

   Ten 2e, de VS willen besparingen want dan kan de productie niet groter worden -geen productie zonder consumptie en omgekeerd- , dan is er geen groei en dan daalt de waarde van de euro ten opzichte van de dollar.

   Ten 3e, bij een overcapaciteit zoals sedert 2008 vergroot de totale winst niet door uitbreidingsinvesteringen. Dan zoeken de ondernemingen het in het verminderen van de bedrijfslasten zoals lonen en sociale lasten.

   Ten 4e, door het verminderen van de investeringen bij een overcapaciteit verminderen totale loonsom en koopkracht. Er is dan geldgebrek bij overheid en consumenten. Velen hebben intuïtief het idee dat er moet bespaard worden, daar wordt misbruik van gemaakt. De tering naar de nering zetten is voor een consument niet meer geld uitgeven dan hij heeft. Voor een staathuishouding is het materiële van belang niet het geld, dat is secundair. Dus is een oplossing evenveel bedrijfslasten welke dan ook als voor het begin van de overcapaciteit in 2008 en het geldgebrek is opgelost.

   De koopkracht moet aangepast worden aan de prijzen en aan de productie. Een politiek, die het tegendeel doet zoals nu het EU bestuur en Michel1, creëert een neergaande koopkracht productie spiraal en armoede gedurende tientallen jaren. Zo werkt het kapitalistische systeem niet.

   • door Mezelf op maandag 16 februari 2015

    U doet me denken aan dhr. Mathot, toen die minister van Financiën was "het begrotingstekort is er vanzelf gekomen, het zal dan ook vanzelf verdwijnen". Niet dus, zijn opvolgers moesten de boel opkuisen, hetgeen decennia duurde en nu nog niet geraliseerd is. Iedereen die een huidhouden op een normale manier runt weet dat je niet "op de poef" moet leven, en enkel mag lenen voor dingen die a) nuttig zijn b) hun waarde behouden. Uw woning bijvoorbeeld. De ene lening na de andere afsluiten (om de vorige af te betalen) is dom. De Grieken hebben pech dat ze jaren boven hun stand geleefd hebben, met geleend geld, en er nu voor moeten opdraaien. Ik dank mijn ouders dat ze me een spaarpotje overgelaten hebben, en geen niet-terugbetaalde lening voor al lang verteerde pleziertjes.

 • door Roland Horvath op maandag 16 februari 2015

  Als de EU politiek niet verandert en Griekenland geen andere voorwaarden geeft, dan moet de EU in vraag gesteld worden. De EU/Merkel politiek voldoet alleen aan de wensen van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO en van de VS. Zo kan het niet verder. Beter geen EU dan dat we het Afrika van Europa worden. Ten bate van de GMO en van de VS.

  De GMO willen hun bedrijfslasten lonen- lasten- op- productie- door- machines- of- door- arbeid- milieulasten- BTW- winstbelasting minimaliseren, ze betalen in Afrika ook niet veel. Dan is de koopkracht op de interne EU markt te laag volgens de prijzen, en de hele maatschappij raakt in verval. Maar de GMO zijn toch niet afhankelijk van de Interne EU markt. Hun wensen zijn de neoliberale EU politiek. Als de ondernemingen geen geld geven aan hun betrokkenen dan kan niemand nog iets kopen. Dat doet zich voor in de EU en vooral in de zuiderse landen. Onnodig, onaanvaardbaar. Resultaat: Armoede te midden van overvloed, geen groei en een zwakke euro. De VS doen het anders en hun dollar is sterk.

  De banken mogen de Grieken helpen in plaats van geholpen te worden. De GR schuld halveren en de terugbetalingstermijn van de rest op 50 jaar stellen. In 1953 hebben de Duitsers dezelfde voorwaarden gekregen in Londen. Er moet een geldtransfer zijn tussen EU landen zoals in de VS en in elke muntunie. Zoals in BE. En de 1140 miljard van de ECB moet naar de EU burgers gaan niet naar de banken. 2000 euro per persoon, in de hele EU.

 • door Carlos Pauwels op maandag 16 februari 2015

  Ik vraag mij af in hoeverre die mensen zich bewust zijn van de toestand. De schuldratio van Griekenland bedraagt 175%, die van ons 105%. Griekenland heeft via 2 hulppragramma's al 240 miljard gekregen van de EU. Zonder verdere Europese hulp is het op 1 maart failliet. Dat kost ons een bom geld. Voor Griekenland is het de hel. Het heeft 195 miljard schuld aan de Europese partners alleen, plus nog een hoop schuld aan o.a. banken en andere instellingen. België deelt dan voor 7,2 miljard euro in de brokken. Als u dan bv. weet dat wij al een schuld hebben van 392 miljard, onze schuldratio zo'n 105% is en ons begrotingstekort ruim 2% en een economie die slabakt, dan zou u moeten weten dat er weinig (geen) ruimte is voor cadeau's aan Griekenland. Idem voor andere Europese landen. Syriza heeft zijn kiezers iets wijs gemaakt (kiesbeloften). Vandaag zijn de onderhandelingen weer afgesprongen en de tijd dringt. 28 februari is de deadline. Als Syriza geen resultaat haalt dicht bij wat ze allemaal beloofd hebben laten ze een massa ontgoochelde Griekse kiezers achter. Eens zien wat er dan allemaal gaat gebeuren in Griekenland. Dan is het ook gedaan met Podemos en gelijkgezinden. Syriza heeft een zeer grote verantwoordelijkheid op zijn schouders geladen. Wie er meer wil over weten: geef op Google eens "Griekse overheidsschuld" in, of "Griekse schuldratio". Er zijn tal van zoekresultaten die verhelderend zijn.

  • door ria aerts op dinsdag 17 februari 2015

   U vergeet hierbij dat niet Griekenland, maar de veelal Europese grootbanken deze steun onmiddellijk terugkregen als afbetaling van leningen voor wapens, Olympische Spelen e.d. waarvoor maar al te graag kredieten werden verstrekt. Na het fiasco van de onderhandelingen met de ministers van financiën van de EU wordt het al snel duidelijk: ze kunnen blijkbaar niet goed overweg met Europese leiders die niet opportunistisch en/of corrupt zijn en daarbij nog iets van staathuishoudkunde kennen ook. Liever worden ze als een zootje ongeregeld weggezet. Wat is er tijdens die vergadering gezegd dat de vice-premier blijkbaar weggegaan is en teruggekomen met de pers?

   • door ria aerts op dinsdag 17 februari 2015

    Even een kleine, maar interessante aanvulling: volgens Paul Krugman in The New York Times Is Ierland in 2010 onder druk gezet door de ECB met het argument dat men het hele Ierse banksysteem zou vernietigen. Het hele artikel is trouwens boeiend: over Weimar en de inflatie die men altijd aanhaalt en zwijgt over de deflatie en de onhaalbare besparingen die Duitsland toen werden opgelegd.

    • door Carlos Pauwels op dinsdag 17 februari 2015

     Ria, hou nu toch eens op met al die oude koeien (1918/1933) uit de gracht te halen. Als argument is dat in elk geval heel zwak om feiten van nu te beoordelen. En wat de banken betreft: Syriza is bezig die van Griekenland kapot te maken. Volgens u zal het uiteraard de troika zijn die dat doet. Er zijn wel 28 landen in de EU en momenteel staat Griekenland alleen, u leest het goed "alleen". Als ze niet tot een compromis komen is het gedaan met de Griekse banken na de Grexit. Voor Griekenland betekent dat de hel en ook wij zullen er onder te lijden hebben. Hopelijk komt hun verstand nog tijdig toe. Ze zitten uiteraard met een gigantisch probleem: hun kiesbeloften waar de Griek-modaal ingetrapt is. Ik blijf erbij: hun populariteit zal zinken als een baksteen, wat het scenario ook wordt. Binnenkort weten we meer.

   • door Carlos Pauwels op dinsdag 17 februari 2015

    Hallo pitbulleke. Het is mij al opgevallen dat u bijna altijd reageert op mijn reacties en we het nooit eens zijn over iets. Geen probleem, dat is uw goed recht. Maar het valt op. Nu terzake: Ik vergeet niets, maar men mag niet alles door elkaar mengen. Kan goed zijn dat de huidige leiders van Syriza niet corrupt zijn. Ik heb dat ook nog nooit beweerd. Wat ze wel zijn is opportunistisch. Ze zijn zelfs demagogisch en weten zéér goed dat ze hun kiesbeloften nooit of nooit waar kunnen maken. Verder vertegenwoordigen ze wel een land dat in hoge mate corrupt is. Dat moet niet simpel zijn, iets verdedigen waar ge niet achter staat. En wat er tijdens die vergadering gezegd werd? Ik zou het begot niet weten. Als ge in de hoogste afdeling wil spelen moet ge kunnen voetballen en de spelregels respecteren! Het zijn wel gevaarlijke spelers. Gelukkig kwetsen ze vooral zichzelf. Ik hoop van niet, maar ze zouden wel eens uitgesloten kunnen worden (rode kaart) en dan is de match gedaan. Dan begint er wel een andere, in een andere categorie met andere spelregels en die ze nooit kunnen winnen. Voor mij staat het hen vrij te kiezen waar ze willen spelen. Maar er is één probleem: een uitstap is niet voorzien volgens de EU-spelregels. Maar volgens mij kan dat wel geregeld worden, al wordt daar niemand beter van.

 • door Carlos Pauwels op dinsdag 17 februari 2015

  Vijf minuten geleden lees ik het volgende: de aankopen van fysiek goud door Griekse klanten zijn bij een verkooppunt gestegen van 200.000 euro tot 2.000.000 euro. Nu weten we misschien waar een deel van het geld dat door de Grieken afgehaald wordt van hun bankrekeningen naar toe vloeit. Het is niet toevallig naar goud. Goud is voor velen de toevlucht in moeilijke tijden. En wij moeten schulden kwijt schelden??? Even serieus blijven hé!

  • door Carlos Pauwels op dinsdag 17 februari 2015

   Ik voeg er nog aan toe: het aantal Griekse klanten in dat goud verkooppunt is verdubbeld. Was dat even vergeten.

   • door Frank Hoste op woensdag 25 februari 2015

    Het zijn vast geen 'gewone grieken' die goud kopen. Een brood zal iets meer prioritair zijn.... Ik raad iedereen aan om de 'shockdoctrine' van Naomi Klein (Canadees journaliste) te lezen, een echte eye-opener over hoe externe machten binnenlandse politiek en economie beïnvloeden (lees: ten gronde richten) ten voordele van een internationale machtige rijke en kleine elite. Ook volgens mij toepasbaar op de verhouding EU - GR.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties