Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Barco in de bloemetjes gezet: schokkend!

donderdag 10 januari 2013
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
 • barco elbit

Barco-topman Eric Van Zele is verkozen tot Manager van het Jaar 2012. Dat is een bekroning van het weekblad Trends en de zakenzender KanaalZ. Barco levert al jaren high tech voor militaire toepassingen. Twee voorbeelden.

Het Belgische bedrijf Barco verkocht, met toestemming van de Vlaamse overheid, spitstechnologie aan het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin dat het integreert in duikboten met kernwapens. Dat is op zich geen nucleaire proliferatie want die term wordt gebruikt voor landen die niet tot de vijf officiële kernwapenstaten behoren. Het gaat wel om het meewerken aan de modernisering van de kernwapens van de Verenigde Staten, terwijl dat land volgens het non-proliferatieverdrag moet werk maken van nucleaire ontwapening.

Barco werkte ook samen met het Israëlische defensiebedrijf Elbit Systems aan een nieuwe vluchtsimulator. Eind 2010 werd een eerste versie voorgesteld. De pers had het over de ‘ultimate fighter jet training tool’. Ideaal om de Israëlische piloten te trainen, voor hun werk in Gaza, of straks in Iran?

Ik denk dat Trends en Kanaal Z de volgende 100 jaar best zwijgen over  “corporate responsability” en “ethisch ondernemen.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door PeterB op donderdag 10 januari 2013

  Barco maakt beeldschermtechnologie. Schermen in militaire toepassingen moeten gewoon robuuster, nauwkeuriger en betrouwbaarder zijn dan de platte TV bij u thuis. Ge kunt zo de bakker die brood levert aan het leger beschuldigen van oorlogsmisdaden.

  • door luc barbé op donderdag 10 januari 2013

   zie de rapporten van het Vlaams Vredesinstituut die dat in detail beschrijven, Barco heeft dat ook niet tegengesproken

  • door dwars bekeken op vrijdag 11 januari 2013

   op die basis werd nochtans ooit een levering van boormachines aan ik meen Iran tegengehouden. maar ja, die kwamen uit Wallonië. en Vlaanderen was rechter in de leer. hoewel op hetzelfde moment al Barco toepassingen voor wapensystemen geleverd werden aan allerlei al dan niet oorlogvoerende mogendheden

   • door dwars bekeken op vrijdag 11 januari 2013

    of was het nu de Sovjetunie?

 • door bernard de witte op vrijdag 11 januari 2013

  Boormachines dienen om te boren, dat is hun specifieke functie. Ze kunnen ook misbruikt worden om gaten te boren die dan met dynamiet gevuld worden, maar niemand zal het in zijn hoofd halen om daarvoor de fabrikant aansprakelijk te stellen. En boormachines hebben diezelfde functie in Iran als bij ons. Maar tv's en dergelijke die rechtstreeks ontworpen worden voor militaire doeleinden (robuster...) hebben geen enkele maatschappelijke functie, ze dienen slechts (onrechtstreeks) om mensen te doden - en dat is zeker niet maatschappelijk.

 • door Frans op vrijdag 11 januari 2013

  Een wapenproducent als manager van het jaar en "Europa" de nobelprijs voor de vrede. We zijn op de goede weg !!

  • door K op zaterdag 12 januari 2013

   Pegard boormachine mocht in de jaren '80 niet geleverd worden aan Iran. Met deze machine zouden onderdelen van raketten kunnen gemaakt worden. De VS zag liever niet dat deze machine aan Iran (van de Ayatollah's) zouworden geleverd. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Tindemans, volgde hen daarin (en uiteraard ook de regering).

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties