Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De laatste allochtoon

vrijdag 21 september 2012
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Ik zal het woord allochtoon missen. Wat een idioot plan van De Morgen om allochtoon te schrappen. Ik zal met nostalgie denken aan die allochtone dagen. Het was zo een makkelijk woord. Het leven was zo eenvoudig toen je allochtoon kon gebruiken. Baldadige jongeren die keet schoppen op de Turnhoutse baan: allochtoon. Hoofddoek: allochtoon. Vlamingen die voor overlast zorgen (ja, die bestaan): allochtoon. Snor: allochtoon. Baard: zeker allochtoon. Een bekeerde moslim: allochtoon. Nederlanders: in theorie allochtoon, in de praktijk niet. Bankiers: de nieuwe allochtonen. Vincent Kompany: onze landgenoot.

Het is niet omdat ik lui ben dat ik het woord allochtoon gebruik. Maar wie herkent het verschil tussen een Irakees, Koerd, Marokkaan of Turk. Zoiets is toch niet te doen? Met allochtoon kon je tenminste veralgemenen. Je hoefde eigenlijk niet na te denken. Je moest maar met de vinger wijzen en roepen: 'Daar, vast een allochtoon!'

Ik had het woord allochtoon aanvaard. Het was mijn identiteit. Allochtoon is ook een romantisch woord. Het is een geuzennaam geworden en het heeft iets ruigs. Geef toe, Vlaming van Marokkaanse afkomst klinkt wel heel bekakt. Alsof ik een boekhouder met overgewicht ben.

Misschien moeten we elkaar codes beginnen geven. Een interimkantoor deed het ons al voor. BBB stond voor Blanc, Bleu, Belge. Ik stel voor dat we een goede code voor allochtonen zoeken. Dan kunnen we pas echt goed onderscheiden. Hoe kunnen ouders nu weten of ze hun kinderen wel naar een deftige witte school sturen? En hoe kunnen theaterhuizen extra subsidies aanvragen? Laat staan gevangenissen, met welke cijfers zal Vlaams Belang ons nu om de oren slaan?

Gelukkig is het enkel mijn geliefde krant die het woord allochtoon afschaft. Ik ben benieuwd of andere media zullen volgen, maar aan de toog kunnen ze mij niet tegenhouden om het woord allochtoon te gebruiken.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door Jan Hertogen op vrijdag 21 september 2012

  Eindelijk wat relatiefs. Hier nog een.

  Een gast die als volwassene nog bedwaterde geraakte daar maar niet van af, tot hij een vriend tegenkwam die hem een psychiater aanwees die z'n probleem kon oplossen. Zo gedaan en na een tijdje komt hij opnieuw z'n vriend tegen die geïnteresseerd vroeg het het afgelopen was. Heel goed, ik bedwater nog, maar nu ben ik er fier op.

  Allochtoon, iets om fier op te zijn!

  Jan Hertogen

 • door Vanhaverbeke Lieve op zaterdag 22 september 2012

  volledig mee akkoord: weersta de drang om "vlaamser dan een vlaming" te worden en blijf fier op je "roots", op je eigen afkomst, blijf vooral jezelf!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties