De laatste allochtoon

De laatste allochtoon

vrijdag 21 september 2012 10:32
Spread the love

Ik zal het woord allochtoon missen. Wat een idioot plan van De Morgen om allochtoon te schrappen. Ik zal met nostalgie denken aan die allochtone dagen. Het was zo een makkelijk woord. Het leven was zo eenvoudig toen je allochtoon kon gebruiken. Baldadige jongeren die keet schoppen op de Turnhoutse baan: allochtoon. Hoofddoek: allochtoon. Vlamingen die voor overlast zorgen (ja, die bestaan): allochtoon. Snor: allochtoon. Baard: zeker allochtoon. Een bekeerde moslim: allochtoon. Nederlanders: in theorie allochtoon, in de praktijk niet. Bankiers: de nieuwe allochtonen. Vincent Kompany: onze landgenoot.

Het is niet omdat ik lui ben dat ik het woord allochtoon gebruik. Maar wie herkent het verschil tussen een Irakees, Koerd, Marokkaan of Turk. Zoiets is toch niet te doen? Met allochtoon kon je tenminste veralgemenen. Je hoefde eigenlijk niet na te denken. Je moest maar met de vinger wijzen en roepen: ‘Daar, vast een allochtoon!’

Ik had het woord allochtoon aanvaard. Het was mijn identiteit. Allochtoon is ook een romantisch woord. Het is een geuzennaam geworden en het heeft iets ruigs. Geef toe, Vlaming van Marokkaanse afkomst klinkt wel heel bekakt. Alsof ik een boekhouder met overgewicht ben.

Misschien moeten we elkaar codes beginnen geven. Een interimkantoor deed het ons al voor. BBB stond voor Blanc, Bleu, Belge. Ik stel voor dat we een goede code voor allochtonen zoeken. Dan kunnen we pas echt goed onderscheiden. Hoe kunnen ouders nu weten of ze hun kinderen wel naar een deftige witte school sturen? En hoe kunnen theaterhuizen extra subsidies aanvragen? Laat staan gevangenissen, met welke cijfers zal Vlaams Belang ons nu om de oren slaan?

Gelukkig is het enkel mijn geliefde krant die het woord allochtoon afschaft. Ik ben benieuwd of andere media zullen volgen, maar aan de toog kunnen ze mij niet tegenhouden om het woord allochtoon te gebruiken.

take down
the paywall
steun ons nu!