about
Toon menu

Duistere toestanden in het gesloten centrum van Merksplas

donderdag 10 mei 2012
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Donderdag 10 mei zijn de 'illegalen' in het gesloten centrum te Merksplas in opstand gekomen. Blok 1 en Blok 3 zijn in actie getreden om de aandacht te vestigen op hun miserabele situatie en om de onrechtvaardigheid tegen te gaan. Om 12 uur begon de actie.

"We kunnen dit niet meer verdragen. Wij gaan ons verdedigen. Sommigen willen zelfmoord plegen", luidt het.

Zij, onschuldige mensen nvdr., zijn het beu dat zij onterecht opgesloten worden en als dieren worden behandeld.
Zij voelen zich in een concentratiekamp.

"De politie is massaal aanwezig in het centrum, het personeel zet de opgesloten onder druk door te zeggen dat ze zullen teruggestuurd worden en tellen het aantal dagen af tot hun gedwongen terugkeer", klinkt het bij één van de opgeslotenen.

Om 13u44 vandaag werd bericht dat enkelen zich op het dak van het gesloten centrum bevonden en zouden springen.
Om 15u10 werd alle communicatie met de opgeslotenen verbroken, de mensen zijn plots allen onbereikbaar, de gsm's werden hoogstwaarschijnlijk in beslag genomen.

Volgens enkele opgeslotenen zijn er 5 van de actievoerders naar de gevangenis te Merksplas gebracht.

Aan de kant van de directie bleef het angstvallig stil. Op de vraag of er politie aanwezig was in het centrum, of er een actie aan de gang was, of de mensen in veiligheid waren, werd er (na veel doorverbinden) gevraagd vanwaar deze informatie kwam en ontkent dat er dergelijke zaken gaande waren.

Indien u meer informatie wenst, kan u steeds bellen naar het Centrum voor Illegalen te Merksplas: 014/639110. U hoeft daarentegen niet te verwachten dat ze u zullen verderhelpen.

Om 17u daarentegen werd er door de persverantwoordelijke bevestigd dat er tumult veroorzaakt was door 1 persoon die gepoogd had het gehele centrum aan te zetten om tot dergelijke actie over te gaan en dat "nodige procedures en maatregelingen getroffen zullen worden." Maw, men zal hem het zwijgen opleggen. In één adem vervolgde ze dat met Scot Manyo alles in orde was.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

 • door martine op donderdag 10 mei 2012

  OPKOMST IN ZAVENTEM OP ZONDAG 13 MEI 16u15 Om Uitzetting van Afghanen te beletten “Promo van de maand mei:  Enkel vlucht naar Afghanistan, u aangeboden door de Dienst Vreemdelingenzaken België en Turkisch Airlines”

  Sinds enkele maanden worden Afghanen in België gearresteerd en opgesloten in gesloten centra in afwachting van hun deportatie naar hun thuisland.  Hamis werd op 2 mei uitgewezen, en sindsien ontbreekt elk nieuws van hem (hij zou in Kaboel in de gevangenis zitten, op beschuldiging van illigaal vertrek uit het land). Namathaula heeft een eerste uitwijzingspoging ondergaan die hij weigerde.  Een tweede poging, 13 mei eerstkomende, zou hem fataal kunnen zijn (zie interview van N hier).  Andere Afghanen, soms erg jong, die momenteel vastzitten in onze gesloten centra zullen zonder twijfel hetzelfde lot ondergaan.  De Dienst Vreemdelingenzaken heeft de laatste maanden blijk gegeven van een onbekwaamheid (al dan niet gewild) om de risico's in het herkomstland in te schatten.  Eenzelfde verhaal voor de collectieve vluchten naar Congo en Guinee, maar ook voor Afghanistan: enkele gedeporteerden werden opgesloten/verdwenen bij hun aankomst in hun herkomstland. We kennen de situatie in Afghanistan.  Milieoenen vluchtelingen zijn het land ontvlucht naar Iran of Pakistan.  De Meerderheid van de Europese landen hebben uitwijzingen naar landen in oorlog opgeschort, daarmee de conclusies van het UNHCR volgend ( hier te lezen)

  In vier gevallen werd door Groot Britannië een collectieve vlucht naar Afghanistan geannuleerd omwille van de veiligheid van de begeleiders (http://stopdeportations.wordpress.com/), maar de Belgische autoriteiten verzetten zich hiertegen!

  Wij roepen alle verenigingen, politici, getuigen, journalisten op om naar de luchthaven te komen om deze schandalige uitwijzing te stoppen.  

  Deze zondag 13 mei, afspraak om 16h15 aan de check-in balies, om met de passagiers en het personeel van de vlucht van Turkish Airlines (TK1940), met vertrek om 18h15 naar Istamboul, te praten. 

  mail, tél, protestation à Turkish Airlines Brusssels National Airport - Zaventem Tel:0032 2 720 6400 Fax:0032 2 753 2677 E-Mail:cargo@turkishairlines.be 025117676

  mail,tel, fax deze vrijdag (daarna is het WE)

  Maggie Secrétaire d'Etat à l'Asile, à l'Immigration et à l'Intégration sociale, adjointe à la Ministre de la Justice info@fedasil.be / info.maggiedeblock@bz.fgov.be Ministre de l'Intérieur : Madame Joëlle Milquet Vice-Première ministre et Ministre de l'Intérieurmilquet@lecdh.be / milquet@milquet.belgium.be / Fax: 022380129, 025048500, 025048580 Premier Ministre : Monsieur Elio Di Rupo info@premier.fed.be / Fax 022173328, 025126953

  Aan Mevrouw Maggie Deblock Aan Mevrouw Onckelinckx Aan Meneer Elio Di Rupo 

  Wij hebben vernomen dat een jongeman werd uitgewezen naar Afghanistan op 2 mei 2012, en dat een andere jongeman  een uitwijzingspoging zal ondergaan op 13 mei.  Wij hebben tevens vernomen dat 6 andere Afghanen opgesloten zijn in 127Bis in afwachting van hun uitwijzing. 

  Net als ons, kent u de situatie in Afghanistan.  U weet, net als ons, dat een vierde van de Afghaanse bevolking bestaat uit mensen die na een vlucht naar Pakistan of Iran zijn teruggekeerd naar hun land, na de westerse militaire interventie van eind 2001.  

  U weet, net als ons, dat velen onder hen momenteel nog steeds zonder huis leven, of in tijdelijke kampen onder plastic zeilen slapen. 

  U weet net aan ons dat jonge mensen die uitgewezen worden naar Afghanistan, zowel door de overheid als door de Taliban bedreigd worden, en hun leven riskeren?. 

  Wij vragen u dan ook om onmiddellijk de uitwijzingen naar Afghanistan te onderbreken, net zoals Andere Europese landen dit gedaan hebben. 

  Alvast bedankt voor uw goede wil, 

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties