Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Vleeseters spelen Russisch Roulette... met 5 kogels

woensdag 20 april 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

En jawel, het is formeel: vleesconsumptie vernietigt de leefbaarheid van onze planeet, en veganisme is veruit de eenvoudigste en meest haalbare manier om de leefbaarheid te garanderen.

Zegt nu eens niet een 'doemdenkende, complet-denkende eco-terrorist', maar een bende erg serieuze wetenschappers. 'Maar wetenschappers zeiden laatst toch dat spek klimaatvriendelijker is dan sla?' Klopt, maar dat was een ideologisch getint artikel in een obscuur tijdschrift met twijfelachtige peer-review, met aannames die een doorsnee kritische burger nog niet serieus kon nemen.

Dit, daarentegen is een stevig artikel gepubliceerd in het zeer gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, en vervolgens aangehaald door het al even gerenommeerde concurrerende Science. Alsof Obama en Poetin gezamenlijk naar buiten komen en beweren dat pacifisme, niet een wapenwedloop, de beste garantie geeft op wereldvrede. Dat is een moment om even je oren te spitsen.

Door verschillende veranderingen tegen het jaar 2050 te modelleren, onder meer verhoogde voedselopbrengsten, veranderende landbouwtechnieken en verandering van menselijke eetgewoonten, werden 500 scenario's opgesteld. De leefbaarheid werd getest met de hoeveelheid bossen die overbleven aan het eind van de rit (2050), deze zijn immers essentieel om de klimaatverandering binnen de perken te houden, en dus de leefbaarheid van de aarde te behouden.

 Verandering van landbouwtechnieken en hogere opbrengsten bleken op zich weinig effectief - biologische landbouw of GGO's gaan ons dus zeker niet redden.

De voedingsstijl daarentegen had een gigantisch effect. In niet minder dan 85% van de scenario's waarbij het huidige Westers dieet met vlees werd aangehouden, zakte de leefbaarheid ineen. Dit, tegenover 6% in geval van een vegetarisch dieet en - jawel - 0% van de gevallen waarin een plantaardige voeding werd aangehouden.

Overschakeling op een plantaardige levenswijze blijkt niet minder dan een volledige garantie op leefbaarheid van de aarde. Vleeseters daarentegen, spelen Russisch Roulette met de aarde... met 5 van de 6 kogelhouders gevuld. Zelfs met maar 1 kogel wordt het spel nochtans sterk afgeraden!

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door jan peeters op donderdag 21 april 2016

  Vleeseters zijn in het verleden nooit een probleem geweest. Overbevolking is een groter probleem. Dat zijn geen 5 maar 6 kogels voor onze planeet. We kweken als ratten. Overschakelen op veganisme is alleen maar uitstel van exekutie. Als we blijven doorgaan met de toename van wereldbevolking zal de druk op de aarde leiden tot verlies van onze soort. Vergeet niet dat de natuur zich zelf regelt. De natuur heeft voorzien in planteneters, vleeseters en aaseters die zichzelf in evenwicht houden. De mens heeft geen natuurlijke vijanden, die rekent wel af met zichzelf. Ook veganisten zullen oorlog voeren als ze met te veel op een beperkte oppervlakte wonen.

  • door Stein op dinsdag 10 mei 2016

   Beste Jan Peeters, Toch opmerkelijk, volgens mij is eventuele 'overbevolking' in het verleden net zo min een probleem geweest. Dat weerhoudt u er in dit geval niet van het neer te zetten als 'het enige echte probleem' - dit terwijl 'menselijke invloed' toch nog altijd een product is van hoeveelheid mensen en invloed per mens. Hoe dan ook ben ik erg benieuwd naar uw oplossing voor het overbevolkingsprobleem. Uiteraard wel een die menswaardig en realistisch is, en snel oplossing kan bieden, want de tijd tikt... Hoogachtend,

 • door janu op vrijdag 22 april 2016

  overbevolking is ook het probleem niet.De duivelse kwaadaardige elite van wereldoverheersers willen en zijn ook bezig met een paar miljoenen mensen uit te rooien met alle soorten virus en vergif. de planeet is een oververhitte fabriek die blijft nodeloos produceren en afval voortbrengen om multimiljonaire winsten te brengen voor de kwaadaardige elite.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties