Vleeseters spelen Russisch Roulette… met 5 kogels

Vleeseters spelen Russisch Roulette… met 5 kogels

woensdag 20 april 2016 04:29
Spread the love

En jawel, het is formeel: vleesconsumptie vernietigt de leefbaarheid van onze planeet, en veganisme is veruit de eenvoudigste en meest haalbare manier om de leefbaarheid te garanderen.

Zegt nu eens niet een ‘doemdenkende, complet-denkende eco-terrorist’, maar een bende erg serieuze wetenschappers. ‘Maar wetenschappers zeiden laatst toch dat spek klimaatvriendelijker is dan sla?’ Klopt, maar dat was een ideologisch getint artikel in een obscuur tijdschrift met twijfelachtige peer-review, met aannames die een doorsnee kritische burger nog niet serieus kon nemen.

Dit, daarentegen is een stevig artikel gepubliceerd in het zeer gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, en vervolgens aangehaald door het al even gerenommeerde concurrerende Science. Alsof Obama en Poetin gezamenlijk naar buiten komen en beweren dat pacifisme, niet een wapenwedloop, de beste garantie geeft op wereldvrede. Dat is een moment om even je oren te spitsen.

Door verschillende veranderingen tegen het jaar 2050 te modelleren, onder meer verhoogde voedselopbrengsten, veranderende landbouwtechnieken en verandering van menselijke eetgewoonten, werden 500 scenario’s opgesteld. De leefbaarheid werd getest met de hoeveelheid bossen die overbleven aan het eind van de rit (2050), deze zijn immers essentieel om de klimaatverandering binnen de perken te houden, en dus de leefbaarheid van de aarde te behouden.

 Verandering van landbouwtechnieken en hogere opbrengsten bleken op zich weinig effectief – biologische landbouw of GGO’s gaan ons dus zeker niet redden.

De voedingsstijl daarentegen had een gigantisch effect. In niet minder dan 85% van de scenario’s waarbij het huidige Westers dieet met vlees werd aangehouden, zakte de leefbaarheid ineen. Dit, tegenover 6% in geval van een vegetarisch dieet en – jawel – 0% van de gevallen waarin een plantaardige voeding werd aangehouden.

Overschakeling op een plantaardige levenswijze blijkt niet minder dan een volledige garantie op leefbaarheid van de aarde. Vleeseters daarentegen, spelen Russisch Roulette met de aarde… met 5 van de 6 kogelhouders gevuld. Zelfs met maar 1 kogel wordt het spel nochtans sterk afgeraden!

take down
the paywall
steun ons nu!