Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

J'accuse!

zaterdag 5 december 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Sociale zekerheid op z'n Belgisch:
Wie werkloos is krijgt een vervangingsinkomen, dop.
€935 in mijn geval.
In het begin van de maand betaal je huur: €673 (nog 2 jaar van het contract te gaan)
Energie: €87
Internet: €73
Gsm: €15
Dan nog een 3 maandelijkse afrekening: Water: €60
Resteert er nog €27 voor eten, drinken, kledij, leven...

Mag ik nog eten, drinken, en misschien af en toe eens een klein beetje genieten van het leven?
Want deze stress is nog niet genoeg voor onze formidabele overheid en hun enforcers RVA en VDAB.

Word je niet betaald voor het maken van kunst, fotoreportages, opiniestukken, vrijwilligerswerk,... Dan heb je op deze uitkering geen recht. 'Je draagt niet bij aan de samenleving' en hebt dus geen recht op een uitkering waarvan dus al niet te leven valt.
Heb ik een betaalde foto-opdracht: dan verlies ik 65% aan de belastingen en administratie + €30 dop. Ik kan dus enkel foto's maken voor de upper class. 
Maar behaal ik niet voor een of andere magisch te bepalen datum de €5500 aan opdrachten die nodig is om het kunstenaarsstatuut te bereiken, dan is werken aan dit project bijzaak. Telt het niet mee voor het behoud van je recht op steun.

Dus in plaats van een situatie te creëren waarin je jezelf van een inkomen kan voorzien. Dwingt men je om in loondienst te gaan, als je al ergens aangenomen wordt natuurlijk...
Met alle stress, burn-outs en depressies die er bij horen, waarvoor je nog extra bestraft wordt.

Valt dus dit vervangingsinkomen weg moet je bij de veelal door N-VA geïnfiltreerde OCMW's gaan aankloppen, en hopen dat je met hun aalmoes het kan uit houden. Als ze je niet weigeren of je na enige tijd ook schorsen, waarna je met een inkomen van €0 over blijft. Dit omwille van POLITIEKE redenen; we weten immers al lang dat de armoede oplossen veel goedkoper is dan ze in stand houden. Én onze economie zou erdoor aanzwengelen. Wie geen geld heeft consumeert namelijk niet.

Ik kan hier nogmaals alle rechten van de "Universele Verklaring Van De Rechten Van De Mens" die gebroken worden opsommen, maar dan val ik toch enkel in herhaling. Dus lees maar voor jezelf: https://www.aivl.be/subthema/universele-verklaring-van-de-rechten-van-de-mens-volledige-versie/842

J'accuse!

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door Bart op maandag 7 december 2015

  Als armoede een terrorist was, was het al aangepakt met draconische maatregelen voorzien van uitgevonden geld om ze te realiseren. Het leger rukte uit om mensen van voedsel te voorzien. Lege brooddozen?

  • door Ronald Van Beneden op maandag 7 december 2015

   En de zwaksten in onze maatschappij worden dan nog eens uitgespeeld tegen de zwakkeren van de wereld.

 • door jan peeters op maandag 7 december 2015

  Jeroen, Een woonst huren van bijna 700 euro is wel veel voor een enkeling, er zijn toch kleinere en goedkopere optrekjes? Internet aan 75 euro per maand is ook veel. Is in loondienst werken beneden uw waardigheid? Ik heb dat meer dan 40 jaar gedaan, zodat ik niet moest klagen over te karig inkomen. Ik kan alleen maar aanraden om te gaan werken voor een werkgever. De VDAB zal daarvoor wel zorgen als ge zelf niets vindt.

  • door ria aerts op dinsdag 8 december 2015

   Welkom in het neoliberale paradijs van Jan Peeters (een pseudoniem, dat kan toch niet anders). Als je een van de pakweg 500.000 werkzoekenden bent heb je een ruime waaier van pakweg 70.000 (als het al zoveel is) jobs waar je uit kunt kiezen. Uit de tweehonderd sollicitanten die komen opdagen wordt je ongetwijfeld onmiddellijk geselecteerd. Of het zou moeten zijn dat een gratis stagiair de baan inpikt. Nee, beste Jeroen, als kunstenaar neem je in België best nog een gewone job erbij. Iets in een call-center, de horeca, interim, of iets met dienstencheques, want dat zijn de jobs met toekomst tegenwoordig. Dat is niet enkel vandaag zo, ook vroeger was dat zo. Zolang je werk niet voor bespottelijke prijzen kan geveild worden, is kunst onleefbaar. Waarom denk je dat onze grootste schrijvers er allemaal optredens en TV moeten bijnemen? En voor de heer Peeters: lees goed wat er staat. Hij heeft nog een paar jaar huurcontract te gaan. Denkt u soms dat de verhuurder hem zonder kosten zal laten gaan?

   • door Carlos Pauwels op woensdag 9 december 2015

    Her(bij)scholing via avondschool kan helpen. En niet vies zijn om voor een baas te werken kan ook helpen. En Ria, als men zelf een nieuwe huurder aanbrengt lukt het wonderwel om het contract te verbreken. In het echte leven gaat niets vanzelf. Zelf wat initiatief nemen kan nooit kwaad. Zitten mokken in een hoekje helpt nooit. En geloof mij, ik heb recht van spreken.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties