Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

De geste van Rudi Thomaes: "Golfabonnement niet langer aftrekken"

Rudi Thomaes van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is volgens Metro bereid om de fiscale aftrekbaarheid van het golfabonnement af te schaffen. Het zal u verbazen maar dat is een grote stap vooruit. Twee jaar geleden verzette Unizo zich nog hevig tegen een mogelijke afschaffing.
maandag 27 februari 2012

“Voor die (linkse, nvdr) partijen zijn de golfclubs, met hun (ten onrechte) elitair imago natuurlijk een makkelijke schietschijf. Ze gebruiken dit om de aanval op de aftrekposten in te zetten, de aanval op de ondernemers ook, want weer eens insinueren ze dat deze hard werkende mensen te weinig belastingen betalen. We weten intussen allemaal dat niets minder waar is.”

Nee, Karel Van Eetvelt kon er niet mee lachen toen twee jaar geleden de aftrekbaarheid van het golfabonnement in vraag werd gesteld.

Het begon allemaal toen de Nederlandse mevrouw R. naar de rechter stapte omdat de fiscus haar golfkosten niet aanvaardde als beroepskosten. In 2010 gaf die rechter haar gelijk. In de Vlaamse kranten konden we toen lezen dat golfkosten ook in België aftrekbaar zijn.

In 1999 had een beursvennootschap de toestemming gekregen om het lidmaatschap van de golfclub in te brengen en zo de kosten dus voor de helft terug te krijgen.

Linkse politici kregen in die artikels over dat Nederlandse vonnis toen de gelegenheid om kritiek te geven op die verschillende aftrekposten. Zo leerden we dat ondernemers en zelfstandigen ook hun racefiets, hun sportvliegtuig van 200.000 euro, hun tweede Porsche, hun tuinman, de antieke kast in de inkomhal, het lidmaatschap van de duikclub en het sinterklaasfeestje op de werkvloer kunnen aftrekken. Dat laatste wel alleen maar één keer per jaar. Dus geen sinterklaas én een kerstman in het zelfde jaar.

Het debat stierf een stille dood, ook al omdat het protest van de ondernemers luid klonk. En nu is het net een ondernemersorganisatie die het thema terug op de agenda zet. Rudi Thomaes wil de aftrekbaarheid van de golfabonnementen (dus niet van de andere zotte kosten) bespreekbaar maken. In ruil moet de regering van die echt grote vis afblijven: de notionele interestaftrek. Dat fiscale spitsvondigheidje kost de overheid elk jaar 5,8 miljard euro. Die paar (duizenden?) golfabonnementen zijn in vergelijking daarmee een peulschil.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

22 reacties

 • door J. Blommaert op maandag 27 februari 2012

  ... en zonet op de radio zei Van Eetveldt dat de vakbonden tot nu toe nog geen 'creatieve ideeën' hadden aangebracht 'inzake besparingen'.

  Dat moeten echt interessante besprekingen zijn. Noteer dat het punt van de golfclubs naar boven kwam in een argument waarin de werkgevers de afschaffing van de notionele interest van de hand wijzen. Als je golfclubs reeds als creatief denkwerk ziet, dan is de weg naar notionele aftrek inderdaad nog héééééél erg lang...

  • door Raf T. op dinsdag 28 februari 2012

   De creativiteit van de dit soort lieden bestaat er vooral in hun ondergeschikte maar verder niet slecht betaalde medewerkers juridisch en fiscaal spitstechnologische achterpoortjes te laten zoeken uitpluizen om balancerend op de grens van de legaliteit de gemeenschap zoveel mogelijk gelden te onthouden. Handelen naar de letter i.p.v. naar de geest van de wet. Dat heet dan belastingontwijking, een eufemisme voor asociaal gedrag om het niet misdadig of corrupt te noemen. Beroepshalve ben ik wel eens in 'contact' gekomen (neen, niet een balletje geslagen) met deze creatieve 'denkers'. Wat ik zag en hoorde: stechelen en foetelen tijdens het golfspel (je houdt het niet voor mogelijk) en daarna in de bar van de golfclub foeteren op de werknemers die niet flexibel genoeg zijn, op de fiscus die ambetant doet en op de staat die hen het leven zuur maakt. Kommer en kwel bij ettelijke glazen champagne. Ondernemend rechts Vlaanderen op zijn best!

 • door froels op maandag 27 februari 2012

  29 febr Actiedag: "Europa redt zijn banken maar vergeet zijn burgers" http://www.abvv.be/web/guest/actions-nl/-/action/626826/;jsessionid=TFQxRWpTZV3NJ5X2AWvnkYR&p_l_id=10188 http://www.acv-online.be/ http://www.aclvb.be/publicaties/dossiers/dossiers/europese-actiedag-29-februari-2012/ Brussel samenkomst Ook de lokale syndicale gewesten voeren actie: • Antwerpen: om 11u15 verzamelen aan het filiaal van de Nationale Bank, Leopoldplaats 8 te Antwerpen, toespraken en animatie, om 11u55 ontmoeting met directie, einde rond 12u30-13u. • Oost-Vlaanderen: van 7u tot 9u flyeracties in alle grote stations in de provincie, om 13u samenkomst op de Korenmarkt in Gent en om 14u flashmob voor het oude postgebouw. • Limburg: om 10u bezoek aan het filiaal van de Nationale Bank, Eurostraat 4 te Hasselt, delegatie bij verantwoordelijke. Actie in het stadcentrum met bezoek aan verschillende banken. • West-Vlaanderen: om 10u verzamelen aan het filiaal van de Nationale Bank, President Kennedypark 43, Kortrijk, toespraken en animatie, om 11u30 ontmoeting met de directie, einde tegen de middag. • Acties over de taalgrens: http://www.abvv.be/web/guest/actions-fr/-/action/623613/&p_l_id=10625 • Actie in 27 Europese landen : http://www.etuc.org/a/9648 • Affiche http://www.etuc.org/IMG/pdf/affiche_TROP_OK_GB_.pdf • Oproep Vakbonden metaalarbeiders: http://www.etuc.org/IMG/pdf/EMF-EMCEF-ETUF-TCL_participation_in_ETUC_Euro_Demo_29-2-2012.pdf

 • door Le grand guignol op maandag 27 februari 2012

  Om de tijd voor en na het golfen nuttig te besteden zouden we ons misschien kunnen richten op het European Stability Mechanism (ESM). De Algemene Rekenkamer heeft een brandbrief geschreven aan de Nederlandse Tweede Kamerleden met een oproep in actie te komen (cf. http://www.eenvandaag.nl/economie/39854/controle_europees_noodfonds_slecht_geregeld ). Het ESM beëindigt namelijk de democratische soevereiniteit van de Europese lidstaten. Dit is de eerste maal dat een programma van de reguliere media kritische duiding verschaft omtrent het ESM. Vermits de vakbonden woensdag actie gaan voeren zou het aangewezen zijn om de bedenkingen omtrent het ESM in overweging te nemen en druk uit te oefenen op 'onze' parlementairen. Het zijn immers die parlementairen die het ESM-verdrag moeten goedkeuren en dienen in te schrijven in de Grondwet.

 • door Tom V. op maandag 27 februari 2012

  De belangenvereniging van golfclubuitbaters zal dit zeker niet zien zitten. Failissementen en massale afdankingen in de golfclubs zullen het logisch gevolg zijn van zo'n afschaffing. Een sociaal bloedbad dreigt ...

  Nee, serieus. Hoe lang moet je studeren om zoiets met een uitgestreken gezicht als een opoffering en een geste te durven verkopen? Voor wie neemt het VBO de werknemers?

  • door Piet De bisschop op dinsdag 28 februari 2012

   ik hoor ze al komen, de Van Eetveldtes, de Thomaesen, de Timmermansen en de André Leysens van deze wereld : "eens te meer een aanval op de hardwerkende ondernemer om de crisis op te lossen". Wie slaat al geen balletje mis ?

  • door geertpeeters op dinsdag 28 februari 2012

   Bij Alcatel in de tijd noemde ze hem Rudy tomat. Was een ramp van een CEO. Vreselijk behoudsgezind en zeer hiërarchisch en op macht belust. Ze zagen hem daar heel graag vertrekken, de rotte tomaat. Telkens ik hem zie op de televisie, denk ik, nog altijd even weinig inhoud te vertellen. Wel zakken vullen. Een ding is zeker, sinds hij bij Alcatel vertrokken was, is het bedrijf er qua bedrijfscultuur met zevenmijlslaarsmijlen op vooruit gegaan De decadentie is er altijd geweest. Alleen krijgen de rijken nu ook nog de pretentie om die zonder schaamte te etaleren naar alle lagen van de bevolking. Ze beseffen wellicht ook nog heel goed dat ze daarmee aan groot machtsvertoon doen. Wij zijn onaantastbaar want wij hebben het geld. Het verleden leert me echter wel, dat zijn vroeg of laat bloederig op hun muil gaan krijgen. Het gaat echter nog minstens 20 tot 30 jaa duren, vrees ik. Tegen dan ben ik een oud en leeggeplukt om geld bedelend ventje

   • door Philip Ridon op maandag 5 maart 2012

    Ik heb ook een verleden bij Alcatel en moet volmondig toegeven dat hun bedrijfscultuur er allerminst op vooruit gegaan is. De vrijdag voor 30 januari (algemene stakingsdag) kwam het nieuws, dat er nog maar eens 185 mensen gingen ontslagen worden bij Alcatel (tegenwoordig Alcatel-Lucent). Het begon in 1992 in Colfontaine (ik werkte toen in de site Gent sedert maart 1989), toen het aan onze beurt was in 2002. Het beste kan ik Rudi Thomaes vergelijken met een arrogant klein kind. Normaal krijgen kleine kinderen bepaalde waarden mee en worden hun allerlei zaken geleerd. Dit klein kind heeft blijkbaar nooit genoeg. Vele van mijn vroegere collega's waarmee ik nu samenwerk bij mijn huidige werkgever (Coca-Cola) delen deze mening.

 • door danny Gijselings op dinsdag 28 februari 2012

  Het gaat echt geen 10, 15 jaar meer duren alvorens de werkende bevolking zal reageren. Hoe hoger dit krapuul kruipt hoe dieper ze zullen vallen. Ik zal er met veel plezier naar kijken. ;-)

 • door louis van muysen op dinsdag 28 februari 2012

  Ik ben een beetje beschaamd als ik deze discussie lees ..... binnenkort ga ik een NV of VBA oprichten waarin ik mijn eigendom(men ) onderbreng... en in die vennootschap dan ook alle kosten registreer...Wie weet lukt het wel als ik mijn dak moet repareren.

  • door Evertp op dinsdag 28 februari 2012

   Dit is inderdaad beschamend. En revolterend ook. Help is underway?

 • door Gatlikkende bazenpoepper op dinsdag 28 februari 2012

  Plat op mijn buik en met mijn kont omhoog wil ik hun hielen NOG beter kunnen likken en die van VOKA ook. Daarom stem ik trouwens N-VA want dat is immers rechtstreeks TEGEN mijn eigen belang van naieve werker in !

  • door raymond haenen op woensdag 29 februari 2012

   Het is zo tragisch dat we hier in een land leven met een apathische en fatalistische bevolking. De Wever van NVA verklaarde ronduit dat VOKA zijn baasis en toch stemmen zo veel werkende mensen op deze partij. Er zal nog veel moeten veranderen voor de fraudeurs hier aangepaechar veb

 • door aronjaco op dinsdag 28 februari 2012

  Totaal onbeschaamd, totaal vrij van iedere vorm van scrupules zijn die gasten. Ik vraag mij af hoe onze fameuze media dat nu gaan duiden. Ik ben uitermate benieuwd. Als onze regering in zulke belachelijke voorstellen trapt dan is dat ook het einde van mijn respect voor de leiders van dit land. Meteen afschaffen al die belastingsontwijkende achterpoortjes , de zgn. aftrekposten. Ik sta daar al een tijdje voor . Contractmanagment , voor wat hoort wat. Subsidies enkel als daar werkgelegenheid tegenover staat op straf van boete, en werkgelegenheid voor minstens vijf jaar. De uitwerking van de normen daarbij , dat is geen spek voor mijnen bek. Kom me niet vertellen dat dit niet kan ,..... omwille van al de gekende pseudologische redenen die we dagelijks horen. Terug naar de welvaartstaat, een staat waarin de rijken hun proportioneel deel dienen in te brengen. Dus ook einde notionele intrestaftrek; dat ter attentie van het neoliberale gedachtengoed. Echter, wat geeft de realiteit straks ?? Het N-VA aan het stuur ? Wel dan is het neoliberale schip volledig los van haar ketting.

 • door Vaneen op dinsdag 28 februari 2012

  Het is natuurlijk een publiek geheim dat ondernemers allerlei zaken inbrengen die niets te maken hebben met hun professionele activiteiten. Zo heb ik onder andere weet van geboortecadeaus die 'relatiegeschenken' zijn en plezierreisjes die als 'locatieprospecties' aan de fiscus verkocht worden. Om dan nog te zwijgen over alle mogelijke fiscale constructies die als enige doel hebben om zo weinig mogelijk bij te dragen.

  Uiteraard zal dit niet voor alle ondernemers gelden, maar het is duidelijk dat dit bij kleine en middelgrote ondernemingen eerder regel dan uitzondering is.

  Zowel ondernemers als boekhouders zijn hier bijzonder creatief in, en uiteraard kan je bij alles een uitleg verzinnen, al beseft iedereen wel dat een golfabonnement bv. niet bepaald onontbeerlijk is om te kunnen netwerken.

  Dergelijk gedrag is zonder meer moreel verwerpelijk, maar het gebeurt al decennia consequent en op grote schaal zonder dat iemand iets onderneemt. Van de VBO kunnen we allicht niet verwachten dat ze begrijpen dat dit ethisch onverdedigbaar is, wat blijkt uit Thomas' reacties.

  Dat gezegd zijnde kan je je natuurlijk afvragen in hoeverre dergelijke creativiteit wordt gevoed door de onredelijk hoge belastingsdruk in ons land. Hoewel dat op zich geen excuus mag zijn voor ongewettigde aftrekposten creëer je op deze manier wel een situatie waarin de 'creatievelingen' nemen wat hen naar eigen mening toch toebehoort, en daar kunnen degenen die wél principes hebben (of die niet de mogelijkheden hebben om de vele achterpoortjes op te zoeken en te benutten) dan mooi voor opdraaien.

  Dat Thomas deze wortel bovenhaalt om de notionele interestaftrek te verdedigen is al helemaal te ziek voor woorden. Net een op heterdaad betrapte dief die zegt "Ok, je televisie krijg je terug, maar dan houden we wel de Land Rover"...

 • door Victor op donderdag 8 maart 2012
  • door Vaneen op donderdag 8 maart 2012

   Het enige wat ik hoor en lees zijn eenzijdige artikels waarbij langs de enige kant de NIA wordt afgeschoten als zijnde een wettelijke vorm van fiscale fraude ten voordele van de grote jongens en langs de andere kant wordt opgehemeld als zijnde het instrument bij uitstek om ondernemingen en investeringen aan te trekken, te behouden en de solvabiliteit te verhogen. Ligt het aan mij of ontbreekt het ook hier weer aan objectieve duiding?

   Ik ben geen fiscalist, ik heb dus niet voldoende kennis van zaken om zelf een oordeel te vellen over de NIA als fiscale maatregel. Ik ben echter wel een burger van dit landje, en ik blijf erbij dat er teveel fiscale spelletjes worden gespeeld waarvan het merendeel niet als doel heeft om de economie te versterken - eerder om zichzelf te verrijken de maatschappij te verarmen - en dat wordt meer dan gedoogd. In het huidige klimaat van toenemende ongelijkheid kan dit alleen zorgen voor groeiende gevoelens van onrechtvaardigheid die wat mij betreft volledig terecht zijn.

   • door Victor op vrijdag 9 maart 2012

    Daarom is het idee van de vlaktaks nog niet zo slecht. Weg met die aftrekposten en fiscale spitstechnologie, maak het geheel transparanter en voer een belasting in die ons op Europees niveau concurentieel maakt en onze economie van voldoende zuurstof voorziet. Dacht dat het Europees gemiddelde op 25% zat, dus waarom geen 20% ven.bel. en daarmee is de kous af?

    • door Victor op vrijdag 9 maart 2012

     En bijkomend: minder ambiguïteit, minder fraude, minder kosten (voor bvb. fiscalisten) en minder ambtenaren vanwege een eenvoudiger controle.

     • door Vaneen op maandag 12 maart 2012

      Als je leest dat de NIA in de eerste plaats een lapmiddel is voor de te hoge (venootschaps)belastingen, dan vraagt een mens zich inderdaad af waarom ze niets doen aan de kern van het probleem in plaats van selectief een doekje voor het bloeden aan te bieden. Hoewel het logisch klinkt zal zoiets als een vlaktaks wel niet voor meteen zijn vermoed ik, maar er zijn ook andere maatregelen mogelijk. Ik vind het bijvoorbeeld nogal verbazingwekkend dat er in de wet geen lijst bestaat van gerechtvaardigde aftrekposten, alleen een (vaag) lijstje van zaken die niet mogen. Iedereen beseft dat je daarmee de poort openzet voor 'creatieve' oplossingen die de maatschappij niet ten goede komen. Als ik me niet vergis zou Groen hier zeer binnenkort een wetsvoorstel voor indienen.

     • door Vaneen op maandag 12 maart 2012

      Als je leest dat de NIA in de eerste plaats een lapmiddel is voor de te hoge (venootschaps)belastingen, dan vraagt een mens zich inderdaad af waarom ze niets doen aan de kern van het probleem in plaats van selectief een doekje voor het bloeden aan te bieden. Hoewel het logisch klinkt zal zoiets als een vlaktaks wel niet voor meteen zijn vermoed ik, maar er zijn ook andere maatregelen mogelijk. Ik vind het bijvoorbeeld nogal verbazingwekkend dat er in de wet geen lijst bestaat van gerechtvaardigde aftrekposten, alleen een (vaag) lijstje van zaken die niet mogen. Iedereen beseft dat je daarmee de poort openzet voor 'creatieve' oplossingen die de maatschappij niet ten goede komen. Als ik me niet vergis zou Groen hier zeer binnenkort een wetsvoorstel voor indienen.

     Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties