Verslag, Nieuws, Economie, België, Notionele interestaftrek -

De geste van Rudi Thomaes: “Golfabonnement niet langer aftrekken”

Rudi Thomaes van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is volgens Metro bereid om de fiscale aftrekbaarheid van het golfabonnement af te schaffen. Het zal u verbazen maar dat is een grote stap vooruit. Twee jaar geleden verzette Unizo zich nog hevig tegen een mogelijke afschaffing.

maandag 27 februari 2012 16:52
Spread the love

“Voor die (linkse, nvdr) partijen zijn de golfclubs, met hun (ten onrechte) elitair imago natuurlijk een makkelijke schietschijf. Ze gebruiken dit om de aanval op de aftrekposten in te zetten, de aanval op de ondernemers ook, want weer eens insinueren ze dat deze hard werkende mensen te weinig belastingen betalen. We weten intussen allemaal dat niets minder waar is.”

Nee, Karel Van Eetvelt kon er niet mee lachen toen twee jaar geleden de aftrekbaarheid van het golfabonnement in vraag werd gesteld.

Het begon allemaal toen de Nederlandse mevrouw R. naar de rechter stapte omdat de fiscus haar golfkosten niet aanvaardde als beroepskosten. In 2010 gaf die rechter haar gelijk. In de Vlaamse kranten konden we toen lezen dat golfkosten ook in België aftrekbaar zijn.

In 1999 had een beursvennootschap de toestemming gekregen om het lidmaatschap van de golfclub in te brengen en zo de kosten dus voor de helft terug te krijgen.

Linkse politici kregen in die artikels over dat Nederlandse vonnis toen de gelegenheid om kritiek te geven op die verschillende aftrekposten. Zo leerden we dat ondernemers en zelfstandigen ook hun racefiets, hun sportvliegtuig van 200.000 euro, hun tweede Porsche, hun tuinman, de antieke kast in de inkomhal, het lidmaatschap van de duikclub en het sinterklaasfeestje op de werkvloer kunnen aftrekken. Dat laatste wel alleen maar één keer per jaar. Dus geen sinterklaas én een kerstman in het zelfde jaar.

Het debat stierf een stille dood, ook al omdat het protest van de ondernemers luid klonk. En nu is het net een ondernemersorganisatie die het thema terug op de agenda zet. Rudi Thomaes wil de aftrekbaarheid van de golfabonnementen (dus niet van de andere zotte kosten) bespreekbaar maken. In ruil moet de regering van die echt grote vis afblijven: de notionele interestaftrek. Dat fiscale spitsvondigheidje kost de overheid elk jaar 5,8 miljard euro. Die paar (duizenden?) golfabonnementen zijn in vergelijking daarmee een peulschil.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!