Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Grootste zoetwatermeer van Azië tot een derde gekrompen

Jaren van verwaarlozing en pover beleid eisen hun tol van de ecologische rijkdom in de Indiase deelstaat Jammu en Kasjmir. Een typisch voorbeeld is het Wularmeer, ooit beschouwd als het grootste zoetwatermeer van Azië. Het heeft nu nauwelijks meer dan een derde van zijn oorspronkelijke oppervlakte.
maandag 25 juli 2011

Oorspronkelijk was het Wularmeer 204 vierkante kilometer groot, vandaag is dat nog maar 74 vierkante kilometer.

Het Indiase milieuministerie keurde onlangs een controversieel herstelproject goed waarvoor twee miljoen bomen rond het meer moeten wijken. "Het Wularmeer heeft zijn prijs betaald", zei milieuminister Jairam Ramesh begin juni. "Het was ooit het grootste zoetwatermeer van Azië. Vandaag is het een groene vlakte. Je ziet geen water meer, alleen nog wilgen."

Met het kappen van de bomen rond het meer wil de Indiase regering het meer nieuw leven inblazen, een operatie die 60 miljoen euro zal gaan kosten.

Bomen groeien terug

Maar milieuexperts van de Kasjmir-universiteit in Srinagar trekken de leefbaarheid van het project in twijfel. De ecologische risico's zijn te groot, en de kostprijs kan veel hoger uitvallen, zeggen ze.

"Het zal niets opleveren want we hebben een gelijkaardig project voor het Dalmeer (in Srinagar) al zien mislukken. Daar moesten toen 500.000 bomen omgehakt worden", zegt milieuexpert Shahid Ahmed, die aan de Kasjmir-universiteit doceert. "De bomen zijn teruggegroeid en zijn nu zelfs talrijker dan voordien."

Ironisch genoeg is de wildgroei van wilgen rond het Wularmeer het gevolg van een plantprogramma waarmee de deelstaatregering in de jaren tachtig overstromingen wilde tegengaan. "De wilgen hebben de overstromingen helpen indijken maar de zware accumulatie van boomfossielen heeft het meer doen krimpen", zegt Ahmed. "De regering heeft na drie decennia ingezien dat dit een milieucatastrofe was maar ze heeft nooit de moeite genomen om experts te raadplegen over de overstromingen of wildgroei."

Minder trekvogels

Ook andere meren en draslanden in de deelstaat dragen de gevolgen van dergelijke fouten en een snelle verstedelijking. Experts voorspellen dat de draslanden van Kasjmir over nauwelijks enkele jaren verdwenen zullen zijn als de huidige verstedelijking voortgaat. Dat zou een catastrofe zijn aangezien de draslanden jaarlijks miljoenen trekvogels lokken.

Nu al is een terugval in het aantal trekvogels te zien, zegt draslandexpert Samiullah Bhat van de Kasjmir-universiteit. "Door de oprukkende verstedelijking en de verzilting van de draslanden loopt het aantal trekvogels terug. Het Hokersar-drasland, 16 kilometer ten noorden van Srinagar, is gekrompen tot 4,5 vierkante kilometer, terwijl zijn oorspronkelijke oppervlakte 13,75 vierkante kilometer bedroeg. Verder naar het noorden is het Haigam-drasland  bijna tot de helft van zijn oorspronkelijke oppervlakte, 7,25 vierkante kilometer, gereduceerd."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door Lievepepermans op dinsdag 26 juli 2011

  Bijzonder verontrustend allemaal. 7 miljard mensen, verdwijnende zoetwaterbronnen, ecologische problemen, voedseltekort en een bijzondere kwetsbaarheid doorheen de oplossingen. 't Ziet er niet goed uit en voor de rest ben ik ook niet meteen een expert.

 • door tom bonte op dinsdag 26 juli 2011

  Het Bajkalmeer is met zijn 32.000km^2 nog net iets groter me dunkt....

  • door Lievepepermans op dinsdag 26 juli 2011

   Doet het enigszins terzake wie of wat de grootste is?

 • door mootsieo op dinsdag 26 juli 2011

  Alles gaat naar de kloten,stom mensDOM!

 • door Jo op dinsdag 26 juli 2011

  De ernst van de situatie buiten beschouwing gelaten is dit inderdaad wel een zeer misleidende titel. Ik kan het meer nog niet localiseren met google earth, zo 'groot' is het. (ca. half zo groot als het meer van Genève, 580km²). In het najaar is het meer ongeveer 250km², in het voorjaar 50km². ~afh van de moessonregen. Azië lijkt me wel een heel eng begrip, nl . Kasjmir ? Het Aralmeer in Kazachstan en Oezbekistan als schoolvoorbeeld is toch wel veel schokkerender.

  • door Jo op woensdag 27 juli 2011

   *'choquerend' (uiteraard) :-)

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties