Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Europese hulp aan de Palestijnen: tijd om obstakels te ruimen

De laatste tijd zijn alle ogen – terecht – gericht op de Arabische lente. In de bezette Palestijnse gebieden en in Israël gaan de schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten ondertussen gewoon door. Dat betekent dat burgers nog altijd lijden. Maar ook dat miljoenen euro’s aan Europese hulp niet tot bij de Palestijnen geraken.
donderdag 14 april 2011

Afgelopen woensdag kwamen de belangrijkste donoren samen met de Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit om de hulp aan de Palestijnse gebieden te bespreken.

Het overleg vond, veeleer uitzonderlijk, plaats in Brussel en werd geleid door Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Hopelijk is dit een teken dat de EU deze zaak eindelijk een meer politieke dimensie wil toekennen.

Alle gewicht in de schaal gooien

De EU moet haar volle gewicht in de schaal gooien om een einde te stellen aan de blokkade van Gaza, huisvernielingen, de nederzettingenuitbreiding op de Westelijke Jordaanoever, en de mensenrechtenschendingen door de Palestijnse veiligheidsdiensten. Het is tijd om de obstakels die de ontwikkeling van de Palestijnse gebieden blokkeren, uit de weg te ruimen.

Israëls gewelddadige interceptie van de flotilla voor Gaza in mei 2010, katapulteerde de illegale blokkade van Gaza plotseling de actualiteit in. Ondanks beloftes van Israël om de afsluitingsmaatregelen te versoepelen, bleven de essentiële elementen van de blokkade behouden.

Denken we maar aan het totaalverbod op zowel bewegingsvrijheid in en uit Gaza als op de invoer van hoognodige bouwmaterialen. De in december aangekondigde exportuitbreiding is cruciaal voor de heropleving van de wettige economie in Gaza en het levensonderhoud van duizenden werklozen. Toch werd ze nog niet in de praktijk gebracht.

De blokkade werd de voorbije maand zelfs nog verstrengd door de definitieve sluiting van de grensovergang in Karni. Dit is Gaza’s belangrijkste commerciële verbinding met een capaciteit van 1.000 vrachtwagens per dag. En dat terwijl Israël eerder beloofde om meer grensovergangen open te stellen. Daardoor is Kerem Shalom, met een huidige capaciteit van amper 250 vrachtladingen per dag, de enige permanente doorgang voor goederen.

Het transport van hulpgoederen naar Kerem Shalom, dat verder weg ligt van de dichtstbijzijnde haven, zal een aanzienlijke meerkost betekenen voor de donoren. De EU wil het capaciteitsprobleem oplossen door de uitbouw van Kerem Shalom te steunen.

Wanneer dit echter niet gepaard gaat met een opheffing van de blokkade, bestaat het risico dat dit het huidige controleregime over de grenzen nog zal versterken. Daarom is het van groot belang dat de EU er eerst voor zorgt dat de blokkade wordt opgeheven, voordat ze dit plan uitvoert.

De EU moet ook blijven aandringen op het stopzetten van de huisvernielingen en de nederzettingenuitbreiding op de Westoever en in Oost-Jeruzalem.

In de zone C van de Westoever, die volledig onder Israëlische controle staat, werden dit jaar al 165 gebouwen vernield. Hierdoor werden 329 mensen ontheemd. Deze vernielingen vloeien voor uit de Israëlische plannings- en zoneregulaties.

Deze zijn bedoeld om de illegale nederzettingen te verstevigen en de demografie van bepaalde gebieden te wijzigen. Zo is het voor Palestijnen erg moeilijk een bouwvergunning in zone C en Oost-Jeruzalem te bemachtigen. De regulaties leggen ook de bouwprojecten van internationale donoren in deze zone aan banden. Hierdoor kunnen zij minder mensen helpen in één van de armste regio’s van de Palestijnse gebieden.

Bovendien beperkt dit de uitbouw van de infrastructuur voor de sociale en economische ontwikkeling van de Palestijnse gebieden in het algemeen.

Vragen bij steun aan Palestijnse veiligheidsapparaat

De EU levert ook aanzienlijke steun aan de bouw van de Palestijnse staatsinstellingen, met name het veiligheidsapparaat. Die steun wordt echter ondermijnd als de veiligheidsdiensten de rechten schenden van de bevolking die ze verondersteld worden te dienen.

De EU moet lessen trekken uit het geweld van de Palestijnse veiligheidsdiensten tegen de vreedzame betogingen uit solidariteit met de Egyptische protesten. Foltering, willekeurige opsluiting en beperking van de vrijheid van vereniging, blijven een bron van ernstige bezorgdheid.

In 2011 zijn tot nu toe 39 klachten ingediend voor foltering en 269 voor willekeurige opsluiting tegen de veiligheidsdiensten van de Westoever. De EU moet meer druk uitoefenen op de Palestijnse Autoriteit om een halt toe te roepen aan schendingen door veiligheidsdiensten.

Tegelijkertijd moet ze de dialoog voortzetten en investeren in mensenrechtentraining. De EU zou dit probleem vanuit een andere hoek moeten benaderen. Ze zou het middenveld moeten versterken om schendingen door veiligheidsdiensten te monitoren en aan te klagen. Uiteindelijk is het in ieders belang dat de toekomstige Palestijnse staat gebouwd wordt op een stevig mensenrechtenfundament.

Deborah Casalin en Brigitte Herremans

Deborah Casalin is beleidsmedewerker CIDSE-werkgroep Israël-Palestina en Brigitte Herremans is medewerker Midden-Oosten Broederlijk Delen-Pax Christi Vlaanderen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door Jo Van maele op vrijdag 15 april 2011
 • door H. Blaak op vrijdag 15 april 2011

  Net zo goed als Israel waar ik de laatste jaren geen respect meer heb die gewoon met onderdrukking land inpikken waar ze niet op een normale manier aankomen en internationale overeenkomsten met voeten treden heb ik ook minachting voor Hamas die gisteren alweer hebben laten blijken dat ze geen steun waard zijn door een onschuldige Italiaan te vermoorden die notabene hun eigen volk,palestijnen, aan het helpen is en ik voor mij en nog meer Nederlanders op Rechts gaan stemmen en ZOLANG als de leiders van de palestijnen hier niet rigoreus tegen optreden en ook ISRAEL zichh dat boytten landje pikken en er geen ontwikkelings geld van mijn belastinggeld aan deze landjespikkers en Hamas moordenaars wordt gegeven en dat zij in elk hun eigen land/volk deze mensen in hun eigen volk houden aan de mensen rechten en ze dat ZELF moeten doen en als ze dat voor mekaar krijgen ben ik weer bereid en geneigd weer op een partij te stemmen die ontwikkelinkshulp in hun programma heeft staan en zolang ze dit niet snappen wil ik dat er geen cent of in het geval HAMAS en van ISRAEL gaat ocharm dat zo vervolgd is en wordt en nu zelf minderheden onderdrukt en zo maar een muur Neerplant en boeren of hardwerkende Arabieren hun huizen en land afpakt en er kolonisten in en op zet moordenaars van Hamas die onschuldige mensen die potverdikke jaren van hun leven Geven voor hun volk als Dank vermoord worden. Dus ISRAEL EN HAMAS Laat zien dat jullie in een moderne maatschappij kunnen functioneren en voor mij anders geen cent meer voor zulke landen.

 • door Karel Buntinx op vrijdag 15 april 2011

  Ontvoerde Italiaan opgehangen in Gaza vrijdag 15 april 2011 om 09u31 (Het Laatste Nieuws) Een Italiaanse pro-Palestijnse activist die donderdag in Gaza werd ontvoerd door een salafistische radicale groepering, is enkele uren later vermoord teruggevonden. Dat hebben de veiligheidsdiensten van Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, bekendgemaakt.

  Vittorio Arrigoni (36) werd opgehangen teruggevonden in een huis in Gaza-stad. Twee van zijn vermoedelijke ontvoerders zijn opgepakt.

  De man was journalist, schrijver en militant van de pro-Palestijnse ngo International Solidarity Mouvement (ISM). Hij leefde sinds drie jaar in Gaza-stad.

  Filmpje Donderdag maakte de salafistische groepering Salafi Jihadi, die in conflict ligt met Hamas, via een filmpje op YouTube bekend de man te hebben ontvoerd. Op de beelden was een bebaarde, geblinddoekte man te zien, die klaarblijkelijk geslagen werd. De ontvoerders grepen de man bij het haar en dwongen hem zo in de camera te kijken. Het filmpje is intussen verwijderd van YouTube.

  Salafi Jihadi eiste de vrijlating van haar leden die in de gevangenis zitten en gaf de Hamasregering daarvoor 30 uur de tijd. Zo niet, zouden ze de ontvoerde man ombrengen. Het is niet duidelijk waarom Arrigoni toch werd vermoord voor de deadline. Volgens Hamas is hij meteen na de ontvoering gedood.

  Het Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft laten weten “diep verafschuwd te zijn door de barbaarse moord”. (KVDA)

  • door Ben op zaterdag 23 april 2011

   Het artikel wordt zonder géne gebruikt om te dansen op het graf van een Italiaanse hulpverlener/actievoeder. Er wordt vlotjes aan voorbij gegaan dat de daders die hem vermoorden evenveel namens de Palestijnen kunnen spreken als pakweg Baruch Goldstein namens de Joden. Het verschil is dat deze daders op hun beurt ondertussen geliquideerd werden door Hamas en dat pakweg Baruch Goldstein een standbeeld annex bedevaartsoord kreeg van de zionisten die in hem een held zien. Ik zie het ook nog niet zo gauw gebeuren dat er een museum ter verheerlijking van een Palestijnse terroristische groep op een vroegere Joodse wijk wordt gebouwd. In Jaffa staat het museum HaEtsel om aanslagen zoals op het King David hotel in ere te houden.

 • door Gershon Lehrer op vrijdag 15 april 2011

  Indien de mensen die bij de Karmi oversteek werken worden bestookt met raketten (ja, jullie blijven vertellen dat het 'huisgemaakte' raketten zijn, nochthans wilt u deze 'huisgemaakte' raketten niet op u of uw huis zien neervallen. Hiermee viseren ze ook nog de gewone bevoking), moet u er niet van verschieten dat er wat aan gedaan moet worden. Maar hé, jullie schrijven dat er vrachtwagens zijn die pendelen tussen haven en Gaza met allerlei leveringen te doen aan Gaza? Vroeger zouden jullie zelfs dat niet vermelden, ik veronderstel dat het geen pakketten zijn van de Mavi Marmara, die spullen waren reeds overtijd en beschadigd?

 • door Vanglabeke Noël op vrijdag 22 april 2011

  Weer wordt er door Mevrouw Herremans geen echt standpunt ingenomen voor de Palestijnen tegen Apartheidsstaat Israël.Verder vraag ik mij af hoe men zo naiëf kan zijn door te veronderstellen dat de EU ook maar iets zal ondernemen om de apartheidsstaat te stoppen, integendeel de handelsrelaties tussen Israël en de EU zijn nog noit zo goed geweest .

  http://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=2812

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties