Barricade gebouwd door klimaatactivsiten in het Hambach bos. Bron: Wikipedia
Nieuws, Europa, Milieu - Code Rood

Journalist overleden bij ontruiming Hambach bos: solidariteitswake in Amsterdam

Bij de ontruiming van het Hambach bos in Duitsland is gisteren een persoon omgekomen als gevolg van een val van een loopbrug op 20 meter hoogte. Het slachtoffer verbleef al geruime tijd in het bos om als journalist verslag te doen van het verzet tegen de bruinkoolwinning. Vanavond organiseren Code Rood en GroenFront! een solidariteitswake ter nagedachtenis aan de overledene en ter ondersteuning van de activisten die het Hambach bos beschermen tegen de bruinkoolwinning.

donderdag 20 september 2018 14:54
Spread the love

“Wij zijn geschokt en met onze gedachten bij de familie en vrienden van de overledene. Velen van ons zijn de afgelopen jaren in het prachtige Hambach bos geweest, of hebben meegeholpen bij acties tegen de allesvernietigende bruinkoolmijnen van RWE vlak over de Nederlandse grens”‘, aldus Code Rood en GroenFront! in de oproep voor de solidariteitswake.

In het Hambach bos wonen al jarenlang natuur- en klimaatbeschermers, die met hun aanwezigheid de verdere uitbreiding van de gigantische bruinkoolmijn tegenhouden. Sinds afgelopen week is er een grootschalige ontruimingsoperatie aan de gang, waarbij 3.500 agenten zijn ingezet tegen de 150 activisten. De activisten worden gesteund door duizenden mensen door middel van support-demonstraties en zitblokkades in en om het bos. Een petitie tegen de kap van het bos en tegen de bruinkoolwinning is door 625.000 mensen ondertekend. Het is duidelijk dat het in deze tijd echt niet meer geoorloofd is een eeuwenoud bos te kappen om bruinkool te winnen. Bruinkool is de meest schadelijke fossiele brandstof die er is.



Ende Gelände klimaatactivisten bezetten in 2017 een bruinkoolmijn bij het Hambach bos in Duitsland. Bron: Flickr



Vreedzame klimaatactivisten van Ende Gelände die een bruinkoolmijn bij het Hambach bos bezetten in 2017 worden hardhandig behandeld door politie. Bron: Flickr

Bij de bosbezetting zijn ook Nederlandse klimaatbeschermers betrokken. Rik, uit Amsterdam, is in Hambach en vertelt: “De mensen hier zijn gisteren een vriend verloren. Dat is verschrikkelijk. Maar het verzet tegen de kap van het bos gaat onverminderd door. Er worden doorlopend nieuwe blokkades en hutten gebouwd en steeds nieuwe mensen sluiten zich bij het protest aan. We geven niet op.”

De nagedachtenis zal plaatsvinden om 20u bij het Duitse consulaat in Amsterdam. Op hetzelfde tijdstip zal ook een groep samenkomen bij de RWE kolencentrale in de Eemshaven.

Bij de wake zullen kaarsen worden gebrand en bloemen, takken en twijgen neergelegd. De aanwezigen doen een oproep aan de Duitse regering en RWE om de ontruimingsoperatie definitief te staken. Ook wordt stilgestaan bij de strijd van activisten wereldwijd die onder vaak gevaarlijke en moeilijke omstandigheden waardevolle gebieden beschermen.

 

Over Code Rood

Code Rood is een burgerinitiatief van mensen die zich verzetten tegen de macht en destructie van de fossiele industrie. In juni 2017 heeft Code Rood succesvol de Amsterdamse kolenoverslag geblokkeerd met meer dan 350 mensen. Dit jaar heeft Code Rood in Groningen een groot actiekamp georganiseerd met workshops, lezingen en trainingen en van 28 tot 30 augustus met 700 mensen het NAM tankenpark in Farmsum geblokkeerd. Eind oktober zal Code Rood deelnemen aan de bezetting van Duitse bruinkoolmijnen, georganiseerd door het Duitse klimaatnetwerk Ende Gelande. Kijk op de website voor meer informatie over Code Rood.

take down
the paywall
steun ons nu!