Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Klimaatverandering versnelt door opwarming van Noordelijke IJszee

De Noordelijke IJszee warmt steeds sneller op. Delen van de Noordelijke IJszee zijn nu al volledig ijsvrij op het einde van de zomer. Dit zal onvermijdelijk de wereldwijde impact van de klimaatverandering nog versnellen en vergroten.
dinsdag 11 april 2017

In het koude water van de Noordelijke IJszee is er doorgaans weinig verticale beweging onder water, de waterlagen zijn er relatief stabiel. Het oostelijke deel van de Noordelijke IJszee, de Euraziatische kant, begint actiever te worden, melden onderzoekers in Science. Dat komt doordat er de laatste jaar tien jaar elke zomer recordhoeveelheden ijs smelten in de Noordelijke Ijszee als gevolg van de klimaatverandering.

Sinds 2011 is het oostelijke deel tegen het einde van de zomer zelfs helemaal ijsvrij. Het wegsmelten van Noordpoolijs heeft een dubbel effect. Eerst en vooral is de reserve aan opgeslagen ijs kleiner, waardoor het ijs de omliggende temperatuur veel minder beïnvloedt en het omliggende water in de winter minder afkoelt. Bovendien weerkaatst wit ijs het zonnelicht, terwijl open water net veel zonnewarmte opslaat. Grotere oppervlaktes open water aan de Noordpool versnellen zo op hun beurt de opwarming van het water.

(WikiMedia Commons)

Daarenboven speelt nog een bijkomend effect. In de steeds koude Ijszee blijft het koude water onder de oppervlakte (koud water zakt altijd ten opzichte van warmer water). Met een actievere zee wordt de laagvorming onder water zwakker en vindt er meer verticale uitwisseling tussen de verschillende waterlagen plaats, het water wordt zo globaal warmer, ook in de diepere lagen. De wetenschappers stellen dat vast met satellietmetingen en gegevens van meetboeien.

Deze veranderingen zullen een grote impact hebben op de geofysische en biochemische componenten van de Noordelijke IJszee, verwachten de onderzoekers. De wetenschappers verwachten dat de negatieve impact van de klimaatverandering door deze veranderingen nog nefaster, sneller en groter zal worden.

Het ijs van de Zuidpool ligt op een continent en is soms kilometers dik. De Noordpool is daarentegen een bevroren zee, waar de ijslaag zich nooit zo massaal kon cumuleren als op het Zuidelijke vasteland Antarctica. Dit maakt de Noordpool veel kwetsbaarder voor de huidige klimaatverandering.

Parts of the Arctic Ocean are Turning Into the Atlantic

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

 • door Ronald Van Beneden op woensdag 12 april 2017

  Volgens een recent onderzoek van de universiteit van Washington is er een gebied met een doorsnee van ruim 1.600 kilometer in de Stille Oceaan dat warmer is dan normaal en niemand heeft enig idee wat dit veroorzaakt.

  Met noemt het gebied een “blob” warm water en het werd voor het eerst ontdekt in 2013. Wat een feit is, is dat het grote invloed heeft op het klimaat. Een tweede feit is dat er de laatste jaren een ongekend groot aantal vissen zijn gestorven in de Stille Oceaan. De aantallen zijn sterk toegenomen sinds 2013, het jaar waar de blob werd ontdekt.

  De vraag is uiteraard of er misschien een verband is tussen deze gebeurtenissen. Een tweede vraag is logischerwijze wat er gebeuren gaat als die opwarming van het water doorgaat. En dit gebeurt.

  Hebben we hier te maken met de grootste Holocaust ooit op het gebied van leven in de oceaan? En als dat zo is, wat voor gevolgen heeft dat dan weer voor de voedselketen en -voorraad voor de mensheid?

  Wanneer een groot deel van de oceaan zonder aanwijsbare reden ineens opwarmt dan is dat iets heel opmerkelijks. Het zou misschien nog daar aan toe zijn als wetenschappers wisten wat dit veroorzaakt, maar ze hebben werkelijk geen flauw idee.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties