Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Interview

Yanis Varoufakis over Eurogroep: het volledige interview

Yanis Varoufakis gaf in een interview met Brits journalist Paul Mason zijn terugblik op zijn vijf maanden als Grieks minister van financiën van februari tot juni 2015. Het interview was net gepubliceerd of verdraaiingen en citaten zonder context circuleerden al.
maandag 28 december 2015

Wie wil weten wat hij echt zei kan het interview zelf bekijken: het duurt slechts 12 nuttige minuten (Engels zonder ondertitels):

(Zie ook Yanis Varoufakis' blog)Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

15 reacties

 • door Jan Willems op maandag 28 december 2015

  Ziehier de CONTEKST van de volgende bedenking van de bekende Arnon Grunberg in De Volkskrant (28 december 2015), daags nadat deze krant in zijn magazine een interview publiceerde met de Griek. “Het is geen verrassing, maar Varoufakis blijkt een mengeling van hoogmoed, narcisme zonder veel zelfreflectie en verongelijktheid. Hij geeft de wereld de schuld van zijn eigen naïviteit, iets waar idealisten aan beide zijden van het politieke spectrum vaker last van hebben.” Dat interview verscheen eveneens in De Morgen van zaterdag (26 december 2015). De andere informatie, waar hierboven naar wordt verwezen, kun je ook vinden op de blog van de Griek, wellicht de enige bron van bovenstaand artikel. Varoufakis moet nu toch al tot de jaren van verstand gekomen zijn om te beseffen dat je met de gekrulde zinnen van een idealist de wereld niet verandert. Misschien moest deze ‘erratic marxist’, zoals hij zichzelf noemt (The Guardian, woensdag 18 februari 2015), en zijn aanhangers maar eens bijvoorbeeld het standaardwerkje ‘Gauchisme, de kinderziekte van het communisme’ van Lenin lezen.

  • door Lode Vanoost op maandag 28 december 2015

   Inderdaad, Arnon Grunberg ten voeten uit. Hoogmoed, dat kent die als geen ander: "Varoufakis blijkt een mengeling van hoogmoed, narcisme zonder veel zelfreflectie en verongelijktheid". Indrukwekkend sterke inhoudelijke tegenargumenten van Grunberg, echt onverbeterbaar. Of hoe de mainstream als rebel poseert.

   Maar zelfs... als dat al zo zou zijn, welk argument van Varoufakis wordt daarmee dan weerlegd?

   • door Jan Willems op maandag 28 december 2015

    Wat heeft het haantjesgedrag van Varoufakis concreet opgeleverd voor de gewone Griek? Niets, helemaal niets. Dààr gaat het om! Niet over de gekrulde zinnen van deze ‘erratic marxist’ (dixit hijzelf). Blijkbaar ben je ook zo bokkig als zijn dochter, zoals de mooie praatjes makende Griek over haar schrijft in zijn vederlicht boekje over economie. Mijn reactie ging trouwens over Varoufakis. Niet over Grunberg waarmee jij je antwoord begint. Mooi freudiaans geprobeerd, maar daar trapt niemand in.

    • door Roland Horvath op dinsdag 29 december 2015

     Jan, voor sommigen zijn de machtigen rechtvaardige en wijze mensen die zich veel mogen permitteren. Zoals de EU. Het EU bestuur heeft de schuld van Griekenland GR niet willen herschikken jaren terug om GR te laten functioneren. De GR economie wordt afgebroken door een gebrek aan koopkracht, om de prijzen van de infrastructuur te minimaliseren. Zodat het grootkapitaal die investeringsgoederen in handen kan krijgen voor een appel en een ei. Dat heet privatiseren. Het is roof. Een misdaad, niet juridisch maar wel feitelijk en moreel.

     Het ligt ook aan de structuur: De eurogroep, een klein groepje van 19 leden, onder de dominantie van 1 persoon, dat in het geheim overlegt. Waarom is de Raad niet allang een vergadering van meer dan 100 personen, bvb 4 verkozenen per lidstaat, die in het openbaar vergadert. Te vergelijken met de US Senate.

     Yanis Varoufakis heeft er op gewezen dat er koopkracht moet zijn om een economie te laten produceren. Dat is elementaire kennis, het zijn geen gekrulde zinnen en ze hebben zeker niets idealistisch. Wat YV uiteenzette is kapitalistisch met dien verstande dat het er om ging de economie voor iedereen te laten produceren. Dat heeft de eurogroep geweigerd. Wat YV gedaan en gezegd heeft is geen haantjesgedrag en het was ook niet nutteloos. Men mag veronderstellen dat het EU bestuur redelijk is, wat niet het geval is.

     Dat het EU bestuur een besparingen en bedrijfslasten verlagingen politiek propageert kan alleen begrepen worden als het EU Bestuur bestaat uit corrupte lichtgewichten die alles wat de Grote Multinationale Ondernemingen GMO verkondigen voor waar aannemen. Dat is ongelooflijk maar waar. Het EU bestuur: de Commissie, de Raad en het Parlement is niet samengesteld uit eerbare lieden. Ze hebben niet het minste fatsoen.

    • door sam vanderleyden op dinsdag 29 december 2015

     Jan willems.... je gaat in op de subjectieve gedragspercepties van de persoon. Echter dit weerlegt geen enkel argument van varoufakis. Misschien moeten we allemaal eens van jou horen hoe je dezelfde inhoudelijke argumenten van Varoufakis beter zou kunnen verpakken zodat je je niet zou ergeren, maar zonder af te doen aan de inhoud. Ik ben benieuwd beste mediatrainer....

 • door Roland Horvath op maandag 28 december 2015

  Citaat: 'Het is geen verrassing, maar Varoufakis blijkt een mengeling van hoogmoed, narcisme zonder veel zelfreflectie en verongelijktheid. Hij geeft de wereld de schuld van zijn eigen naïviteit, iets waar idealisten aan beide zijden van het politieke spectrum vaker last van hebben.'

  Alle respect voor Arnon Grunberg omdat hij zichzelf zo trefzeker, duidelijk en volledig weet te karakteriseren.

  Men kan Yanis Varoufakis moeilijk naïef noemen. Hij heeft in de eurogroep gezegd waar het op staat. Daar is geen antwoord op gekomen. Omdat de 18 anderen niet verstonden wat er gezegd werd en omdat de GMO, de mentors van - en heersers over de EU willen besparen tot er in de hele EU armoede is. Dat resulteert in arme en onderdanige werknemers. In Afrika is dat ook zo.

  Kapitalisme kan niet zonder socialisme. Het kapitalisme is nog nooit in staat geweest behoorlijk te functioneren en goederen te verdelen aan iedereen na een overcapaciteit/ overproductie zoals in 1929 en 2008. Het vernietigt zichzelf. Zonder Links zoals Syriza en Podemos is de EU verloren. Ze gaat imploderen door ongelijkheid, armoede en afbraak en falingen van de KMO economie.

  Anderzijds is alles begrijpelijk. De EU is uitgedacht door de nationaal socialistische IG Farben voor en tijdens WO II. De EU is in wezen niets meer een kartel van Grote Multinationale Ondernemingen. Die GMO willen niet bijdragen aan de maatschappij, aan de koopkracht, ze niet afhankelijk van de binnenlandse markt. En ze willen alle macht via het TTIP. Bovendien is de EU de 3e poging van Duitsland in 100 jaar tijd om Europa te domineren. En als wingewest te gebruiken. De EU is sedert 2004 ook geen personen unie meer. Er is geen vrije vestiging in de hele EU. Men moet voldoende inkomen hebben.

  • door Jan Willems op dinsdag 29 december 2015

   "De EU is uitgedacht door de nationaal socialistische IG Farben voor en tijdens WO II." ????

   • door sam vanderleyden op woensdag 30 december 2015

    Begrijp je dat echt niet? Het gaat om de weg die deze EU al vanaf zijn ontstaan aan het ontwikkelen is. Het gaat over dezelfde natte droom die IG Farben destijds eveneens had. Maar destijds hing het dit project op aan de sterkste katalysator van toen: het nationaal socialisme. ... de machtsbasis van de multinational gekoppeld aan het militaire autoritaire. Nu zoekt het neoliberalisme zijn weg door pure economische dictatuur en economisch terrorisme. Daar pasr het project van deze EU naadloos in.

   • door Anon JJ op woensdag 30 december 2015

    Roland heeft gelijk! Lees dit er eens op na: http://www.eu-facts.org/en/background/dark_roots_europe_lecture.html

    De houding van Schaüble is in deze het beste bewijs. Griekenland werd niet gered, maar werd verkocht voor een appel en een ei aan grote duitse investeringsvehikels. De Griekse democratie werd herleid tot een onmachtig orgaan dat zelfs haar taak t.o.v. het volk dat haar verkozen heeft niet kan uitvoeren.

    In de EU van vandaag is er geen plaats voor democratie.

    • door Jan Willems op woensdag 30 december 2015

     Bedankt voor deze informatie. Ik heb die vraagtekens enkel maar geplaats omdat er op deze site veel, heel veel wordt verkondigd, doorgaans op een sloganeske wijze die mij verschrikkelijk wantrouwig maakt. Of mag dat niet? Overigens, als je het ergens nog kunt vinden, lees dan ook het boek van Kees Van der Pijl: ‘Een Amerikaans plan voor Europa: achtergronden van het ontstaan van de EEG’. Ik heb deze ochtend rond de klok van 9. 30 uur ook nog een reactie doorgestuurd op een hoger geplaatste reactie van Sam Vanderleyden (29 december), maar die is om God weet welke reden nog niet geplaatst.

 • door Jan Willems op dinsdag 29 december 2015

  De Nederlandse actualiteitenrubriek Nieuwsuur reconstrueerde in zijn tv-uitzending van 28 december de Grieks-Europese tragedie. Interessant om eens naar te kijken met in het achterhoofd de wijsheid van de allerbeste voetballer aller tijden, Johan Cruijff: “De werkelijkheid is nooit precies zoals je denkt dat ze zou zijn.” Aan doordrammerige beschouwingen, al dan niet verpakt in holle slogans, hebben we hoegenaamd niks.. www.npo.nl/nieuwsuur/28-12-2015/VPWON_11241500

 • door antond op dinsdag 29 december 2015

  Het probleem van deze man is dat hij niet wist (en nog niet weet) dat de dreiging van Syriza om de EU-zone te verlaten, niet serieus werd genomen door de rest van de EU-zone. Toegeven aan Syriza werd door de rest van Europa als gevaarlijker gezien dan de Syriza 'nuclear option' van uittreden.

  Toegeven aan de eisen van Syriza zou hebben betekend dat Spanje, Italië en Portugal met gelijkaardige eisen zouden zijn gekomen. En die kun je dan niet weigeren natuurlijk.

  Varoufakis moet ons eens uitleggen waarom een gepensioneerde uit Slowakije, met een lagere levensstandaard dan de Grieken, mee zou moeten opdraaien voor de rommel die in Griekenland is gemaakt.

  De Syriza club meende dat Griekse kiezers (in een referendum of anderszins) zouden kunnen beslissen over de betalingscondities die ook andere Europese kiezers aangaan. Mogen de andere Europese kiezers (ook de Duitse) hierover meebeslissen? Volgens Syriza was dit niet zo. Zij hebben (Varoufakis uitgezonderd) ingezien dat dit fout was. Griekenland is nu, alle wrokgevoelens van Varoufakis ten spijt, op de goede weg.

 • door Jan Willems op donderdag 31 december 2015

  Ik ben het eens met Varoufakis dat bezuinigingen geen heilzame werking hebben. Het is klinkklare onzin die de sociale en economische ellende alleen maar groter maakt. Door zijn haantjesgedrag heeft Varoufakis de leden van de eurogroep een alibi gegeven om halsstarrig vast te houden aan hun ‘bezuinigingswijsheid’. Met zijn vergulde zinnen verwierf hij in sommige kringen en media een heldenstatus. Maar in de politiek is niet alleen de inhoud maar ook de vorm van belang, zoals Jan Blommaert hier vorig jaar terecht schreef na de verkiezingsoverwinning van de N-VA. De Grieken waarvan Varoufakis geacht werd de belangen te verdedigen, kreunen onder het door Europa opgelegde beleid. Dààr gaat het mij om: het lot van de Grieken, niet de opvattingen van Varoufakis! !! Is onze democratie trouwens al zodanig verworden dat je geen vragen meer mag stellen over iemand, waarmee je het inhoudelijk zelfs in grote mate eens bent? Een bedenking bij de reactie van Anon. Het webadres verwijst naar ene doctor Rath, op Wikipedia omschreven als ‘a controversial doctor, businessman, and vitamin salesman’. Omdat ik niet zo betweterig wil zijn als Varoufakis trek je na een beetje lectuur over deze man zelf en het ontstaan van ‘Europa’ maar zelf je conclusie. En tenslotte wat betreft de ‘libertarian marxist’ Varoufakis zelf. De kans dat er in een verre toekomst over hem alleen nog maar in een voetnoot wordt geschreven, is niet uitgesloten. The Guardian (24 december) heeft al een kleine voorzet gegeven: ‘ Syriza’s anti-austerity motorbiker’. Ik wacht nu (10.10 uur) op de publicatie van m’n reactie van gisterochtend (9.25 uur) – wat was daar mis mee? En wens iedereen een leuk 2016.

  • door antond op zaterdag 2 januari 2016

   Natuurlijk is het directe effect van bezuinigen niet heilzaam. Maar niet-bezuinigen betekent geld uitgeven wat je niet hebt, Vraag is dan meteen waar dat geld vandaan moet komen. Als de Grieken meer willen uitgeven dan ze binnenkrijgen (in Euro's), zullen ze de rest van de Eurozone bereid moeten vinden om dit tekort te financieren. De rest van de Eurozone was hier maar in beperkte mate toe bereid. Ze heeft de Grieken laten weten dat ze twee keuzen hebben, bezuinigen, of terug naar hun eigen munt. Iedereen binnen de Eurozone moet zich aan bepaalde regels houden. Griekenland heeft zich keer op keer niet aan de door henzelf mede-gemaakte afspraken gehouden. Dat kunnen andere landen niet ongestraft doen. Waarom zouden de Grieken dat wel moeten mogen. Varoufakis lijkt van mening dat de ECB verplicht was om een Griekse run op de banken te financieren. Niets is minder waar. Het is niet de taak van de ECB om regeringen van lid-staten te financieel te redden, en al helemaal niet van de gevolgen van het eigen wanbeleid. Dat zou een slag in het gezicht zijn van burgers van andere landen die het ook moeilijk hebben maar zich er in het verleden niet te gemakkelijk vanaf hebben gemaakt en zich wel aan de afspraken hebben gehouden.

   • door Roland Horvath op dinsdag 5 januari 2016

    Er moet niet bespaard worden want er is geen tekort aan - maar een overvloed aan goederen. Er is wel geld tekort door het ontstaan van die overvloed: Het verminderen van de investeringen, meer brengt niet meer op. De ondernemingen willen niet evenveel bedrijfslasten zoals lonen en sociale lasten betalen als voor het ontstaan van de overcapaciteit in 2008. Sterker nog, ze willen steeds minder betalen, vooral de GMO niet zeer afhankelijk zijn van de koopkracht in één bepaald land bvb in de EU. Dat besparen dringen ze op aan de hele maatschappij inbegrepen de KMO.

    Als er bespaard wordt dan is de koopkracht minder, ook de bestedingen, verkopen bij de ondernemingen, dus moet en kan er ook maar ook minder geproduceerd worden. Meer zou niet verkocht worden: dus besparingen breken de productiecapaciteit van de KMO af. Dat is wat al jaren gebeurt in de EU en vooral in Griekenland GR, ieder jaar meer. De schuld van de EU die altijd geweigerd heeft de GR schulden zo te verlichten dat GR normaal kan functioneren. Duitsland /Schäuble,/ Merkel/ GMO willen dat niet. Zij willen dat GR nog tientallen jaren in een schuldslavernij zit zoals dat tientallen andere landen door toedoen van het IMF en de Wereldbank. Die instellingen worden geleid door gansters, maffiosi, wat vandaag de dag ook het geval is voor de EU.

    Varoufakis heeft er terecht op gewezen dat het kapitalistische systeem gehinderd wordt door besparingen en dat het zo niet kan functioneren, het wordt vernietigd, afgebroken. Het resultaat is een steeds maar toenemende armoede. De eurogroep heeft dat niet eens begrepen. En ze zijn de knechten van de GMO die afbraak en super armoede willen zien in de EU, zoals in Afrika, Bangladesh, India. Ze strijden voor de superrijken in een oorlog tegen de 99%.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties