about
Toon menu

Yanis Varoufakis: "Ik ben geen minister meer"

Yanis Varoufakis treedt af als Minister van Financieën. Dit is de verklaring die hij vandaag op zijn blog postte.
maandag 6 juli 2015

Het referendum van vijf juli zal de geschiedenis ingaan als een uniek moment, een moment waarop een kleine Europese natie opstond tegen de schuldslavernij.

Ook de historische afwijzing van het ultimatum van de Eurogroep komt, zoals iedere strijd voor democratische rechten, met een zware prijs. Het is noodzakelijk dat de goede onderhandelingspositie die deze regering door de NEE-stem heeft gekregen, onmiddellijk omgezet wordt in de JA van een goed akkoord. In een akkoord dat een herschikking van de schuld, minder austeriteit, herverdeling ten voordele van de minst bedeelden en echte hervormingen omvat.

Net na de aankondiging van de resultaten van het referendum, werd ik erop attent gemaakt dat sommige leden van de Eurogroep en hun partners me liever niet opnieuw aan de vergadertafel zagen verschijnen. De Eerste Minister oordeelde dat mijn afwezigheid bij de onderhandelingen mogelijks kon bijdragen tot het bereiken van een akkoord. Omwille van die reden vertrek ik vandaag (6 juli 2015) uit het Ministerie van Financiën. 

Ik beschouw het als mijn plicht om Alexis Tsipras bij te staan om het maximum te halen uit de resultaten van het referendum van gisteren (5 juli 2015).

Ik zal de minachting van de schuldeisers met trots dragen.

Wij, ter linkerzijde, weten hoe we moeten handelen in het algemeen belang, en weigeren vast te houden aan de privileges van een functie.

Ik zal Eerste Minister Tsipras ten volle blijven steunen, net zoals de nieuwe Minister van Financiën, en onze regering.

Nu staan we voor de loodzware taak om het moedige Griekse volk en de NEE-stem die ze toekennen aan alle democraten ter wereld te eerbiedigen. Die taak begint vandaag.

Yanis Varoufakis, Athene, 6 juli 2015

Yanis Varoufakis publiceerde Minister No More! op zijn blog, vertaling door Thomas Decreus.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

6 reacties

 • door Roland Horvath op maandag 6 juli 2015

  Het kan zijn dat het beter zo is, YV geen minister van financiën. Het kan ook zijn dat YV genoeg heeft van de 18 amateurs van de eurogroep. Als het waar is dat sommigen in de eurogroep hem liever niet zagen verschijnen, dan was het correcter geweest dat ze -ook- ontslag namen. Iemand die niet kan praten met een ander, die andere eventueel tegengestelde meningen over bepaalde onderwerpen heeft, is niet geschikt om de onderhandelingen in de eurogroep te voeren. Maar dat dat het niveau van de eurogroep is, wisten we al.

 • door Marc Vandepitte op maandag 6 juli 2015

  Sterk. Wat een moraal en wat een verschil met zijn collega's zoals Schäuble of Van Overtveldt, vleesgeworden technocraten.

 • door Jean Van den Bosch op maandag 6 juli 2015

  Prachtig gedaan met dat "neen". Hetgeen vele westerse leiders (?) vergeten is de Griekse oudheid. Dit was enkel de voorbereidende werk op de slag van "Salamis" in casu de EU, dit was enkel het spelen. Nu begint het echte werk. Angela Merkel, de Hun, kan hier niet tegenop. Grieken zijn meester-strategen, daar dien je enkel hun oude werken op na te lezen. Zij dienen niets te verzinnen, hun Griekse Geschiedenis kregen zijn ingelepeld tijdens hun hele opleiding. Hun volgende zet(ten) zijn sinds zeer lang uit uitgestippeld (uitgezet). Dat Varoufakis is opgestapt, is gewoon een volgende strategische zet. Ter herinnering in het Latijn een "Minister" is een dienaar van het volk, Nu zij wij voor een minister gewoon uitschot dat zijn mond dient te houden.

  • door ria aerts op dinsdag 7 juli 2015

   O.K. maar laten we het opstappen geen strategische zet noemen, maar gewoon "integriteit". Het kan dus, ook bij mensen in een machtspositie. Misschien ook een voorbeeld? Een precedent?

 • door antond op woensdag 8 juli 2015

  Kan het niet zijn dat Varoufakis zag dat de beloften die hij had gedaan (een deal binnen 24 uur, de banken deze week weer open) volledig onrealistisch waren, en hij het hazenpad heeft gekozen voor de te verwachten kritiek (en misschien wel woede) van het volk? Syriza lijkt, tegen alle beloftes in, Grexit voor te bereiden. Hoe kun je anders zónder plan op de Euroconferentie verschijnen?

  • door sam vanderleyden op woensdag 8 juli 2015

   Het is potsierlijk om te zien hoe iemand als u klakloos HLN berichten kritiekloos blijft napraten... Als uw zelfbewustzijn net iets hoger was, zou er zich een gevoel van schaamte zich meester maken... Ach AntonD, op feitenkennis, context, rationaliteit. Intellectualisme en hunanisme, legt iedereen hier aanwezig u gemakkelijk "tussen zijn of hare boterham". Maar wacht eens... zou u aan het (t)rollplayen zijn? Eender eigenlijk... zowiso door elke mand gezakt.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties