Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Nieuwe wet in Spanje ondermijnt democratische vrijheden

Vandaag treedt een uiterst strenge Wet voor Publieke Veiligheid in werking, die Spanje terugstuurt naar de tijd van dictator Franco. Tegenstanders noemen de wet wel de "Ley Mordaza": een mordaza is een prop waarmee de mond wordt gesnoerd.
woensdag 1 juli 2015

Beledigen van een politieagent: 600 euro. Verspreiden van foto’s van de politie in actie: 30.000 euro. Verbranden van de nationale vlag: ook 30.000 euro. Demonstreren op een plaats waar dat niet is toegestaan, en hiermee ‘de orde verstoren’: 600.000 euro. Beledigen van de koninklijke familie op de sociale media valt vanaf nu onder “terroristische activiteit”.

Een wet van van een militaire junta? Nee. Tenminste, officieel toch echt niet. Maar deze boetes van de Wet voor Publieke Veiligheid kunnen vanaf vandaag uitgedeeld worden. Tegenstanders van de Ley Mordaza, zoals de wet in de volksmond wordt genoemd (een mordaza is een prop waarmee de mond wordt gesnoerd), vrezen dat Spanje veertig jaar terug in de tijd gaat. Tot 1975 gingen de Spanjaarden gebukt onder het regime van dictator Franco. Bejaarde Spanjaarden herinneren zich bijvoorbeeld nog heel goed dat het heel normaal was, dat een politieman je op de tram een draai om de oren gaf, wanneer je een vriendin vlug op de wang kuste.

Het wetsvoorstel werd ingediend door de regerende rechtse Partido Popular (PP). Volgens Jorge Fernández Díaz, minister van Binnenlandse Zaken, is de wet noodzakelijk om het evenwicht tussen veiligheid en vrijheid te bewaren en passen de regels ‘uitstekend’ in het Spaanse rechtssysteem. Sinds het uitbreken van de crisis in 2008, gaan de Spanjaarden regelmatig in massaal de straat op om te protesteren: meestal tegen het politieke beleid in het algemeen en bezuinigingen in het bijzonder.

Behoudens de PP werd door alle politieke partijen tegen het omstreden wetsvoorstel gestemd. Volgens de linkse partijen worden met de wet de Spaanse democratie en de fundamentele rechten en vrijheden van de Spanjaard ‘vermoord’. Meerdere politici droegen tijdens het debat over de wet symbolisch een prop in hun mond.

IJzeren arm

Persvrijheid wordt eveneens aan banden gelegd, want er bestaat vanaf nu ook een verbod om politieagenten in actie te fotograferen. Veel fotografen weten al enkele jaren dat ze tijdens betogingen van de wapenstok kunnen krijgen wanneer ze trachten politiegeweld op beeld vat te leggen. Maar nu worden die klappen officieel en je krijgt er een boete bovenop wanneer je tegenpruttelt.

Ook migranten moeten op hun tellen passen: de Ley Mordaza bepaalt namelijk dat migranten die vanuit Afrika illegaal de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla binnenkomen, zonder enige vorm van proces door de politie mogen worden teruggezet. Ceuta en Melilla zijn autonome Spaanse steden, maar liggen feitelijk in Afrika (Marokko). Dat maakt het twee aantrekkelijke bestemmingen voor mensen, vaak uit landen ten zuiden van de Sahara, die Europa willen bereiken. De meesten weten de enclaves te bereiken door over het – streng bewaakte – hekwerk te klimmen, door zich te verschuilen in de dubbele bodem van een auto en zo de grens over te worden gesmokkeld, of via de zee, zwemmend of in een bootje.

De Ley Mordaza is goed nieuws voor de ijzeren arm van de wet. Premier Mariano Rajoy zei ooit na een betoging tegen zijn politiek: “Ik heb geen interesse in mensen die betogen, wat voor mij telt, is de stille meerderheid… die thuis blijft.”


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door antbover op woensdag 1 juli 2015

  Griekenland , Spanje , links moet eraan geloven , daar kan men toch niet naast kijken. Democratie ? Eén partij bepaalt in Spanje welke inhoud die democratie krijgt : eentje van onderdrukking van alle anderen denk ik zo. Goed op tijd met die wet om de komende verkiezingen " veilig te laten verlopen".

  • door Sven John Halo op vrijdag 3 juli 2015

   Ik ben blij om eens kritische reacties vanuit België te zien. Bij voorbaat dank daarvoor, geachte lezers.

   Ik ben een man van 43 en heb 11 jaar in Spanje gewoond, meer bepaald tussen 2003 en 2014. Ik heb de opgang en neerwaartse spiraal aan de lijve ondervonden. Werkend in een romantische wijnstreek in de provincie Tarragona (Catalonië), zag ik met lede ogen hoe het hele land veranderde in een ware nachtmerrie.

   Het aantal keren dat ik door de plaatselijke autoriteiten in mekaar geramd werd zijn niet te tellen. Het toppunt van extremiteit was toen ik, zonder enige reden, door 11 Mossos D'Esquadra in mekaar ben geslagen aan de rand van een klein dorpje. Als deze krant daar verder op in wil gaan, ben ik bereid om al mijn shockerende verhalen te doen.

   Ik spreek trouwens vloeiend Catalaans en Spaans, maar met het erbarmelijke machtsvertoon van de huidige autoriteiten, zag ik mijn gezonde intellectualiteit en persoonlijke integriteit als sneeuw voor de zon verdwijnen.

   Zoals uw artikel al impliceert, het is inderdaad zo dat de ultrarechtse regering van de heer Mariano Rajoy (Partido Popular) rechtstreeks teruggaat naar de bittere tijden van wijlen dictator Francisco Franco. Todo por la Patria? Als het aan de totaal onschuldige Ester Quintana ligt, die door een gummibal haar oog kwijtraakte tijdens een demonstratie in Barcelona, alvast niet...

 • door Eddy van Thielen op woensdag 1 juli 2015

  Het is nu net zulke wetten waar ook de N-VA van droomt om die in ons land ingevoerd te krijgen. Ze hebben al meer dan genoeg ballonnetjes opgelaten die in die richting wijzen. Zegt meer dan genoeg over de ultrarechtse regeringen De Wever I, en I bis zou ik zo zeggen...

  • door ria aerts op donderdag 2 juli 2015

   Juist, je kent het verhaal... hoe lang duurt het nog voor ze aan onze deur staan?

 • door Danny Perdaen op donderdag 2 juli 2015

  Wat ik mij afvraag, hoe het mogelijk is dat zulke partijen de verkiezingen zelfs kunnen winnen. Of hebben ze gedaan zoals hier bij sommige partijen in België het geval was, veel beloven voor de verkiezingen, eens verkozen hun kar gedraaid. Men zou een internationale rechtbank moeten installeren waar burgers een proces kunnen inspannen tegen partijen van naties waarvan blijkt dat hun verkiezingsbeloften in feite misleiding en beliegen van de kiezers was.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties