Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Meer dan 80 procent van ontbossing op amper 11 plekken

Elf locaties in de wereld, waarvan tien in de tropen, zijn goed voor 80 procent van de totale wereldwijde ontbossing tegen 2030. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Wereldnatuurfonds (WWF).
woensdag 29 april 2015

De elf zogenaamde "ontbossingsfronten" bevinden zich onder meer in het Amazonegebied, Borneo, het Congobekken, Nieuw-Guinea en Sumatra. In veel gevallen gaat het om hotspots van biodiversiteit die bedreigde soorten als de tijger of orang-oetan herbergen. Tussen 2010 en 2030 dreigt op de elf locaties 170 miljoen hectare bos verloren te gaan, als het huidige tempo wordt aangehouden.

"Beeld je een woud in ter grootte van Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal samen, dat in amper twintig jaar met de grond gelijk wordt gemaakt", zegt Rod Taylor van het Wereldnatuurfonds. "We zoeken naar manieren om daar iets aan te doen, en zo de plaatselijke bevolking te beschermen die van de wouden afhankelijk is, maar ook de capaciteit van die wouden om CO2 op te slaan, drinkwater en hout te genereren en miljoenen dier- en plantensoorten te herbergen."

Landbouw

Wereldwijd is de zoektocht naar landbouwareaal voor vee en palmolie- en sojaplantages een nog grotere bedreiging voor de bossen dan de houtkap. Ook de mijnbouw en grote energie- en infrastructuurprojecten maken de wouden kwetsbaar.

"De bedreigingen voor de bossen zijn groter dan één bedrijf of industrie, en ze stoppen niet bij de landsgrenzen", zegt Taylor. "Er zijn dan ook oplossingen nodig die rekening houden met het hele landschap: beslissingen moeten in samenwerking genomen worden en rekening houden met de noden van bedrijven, de plaatselijke bevolking en de natuur."

Ook Europa moet actie ondernemen  

Recente studies toonden aan dat Europa één van de grootste importeurs is van producten die gelinkt kunnen worden aan ontbossing. De Europese consumptie van landbouw- en veeteelt producten veroorzaakte tussen 1990 en 2008 het verlies van minstens 9 miljoen ha bos, een gebied van tropisch bos zo groot als Portugal.

Sabien Leemans: “De Europese Unie was één van de ondertekenaars van de VN Bossenverklaring en heeft zich geëngageerd om maatregelen te treffen om ontbossing te stoppen, maar tot nu toe ontbreken er concrete maatregelen. Terwijl een aantal bedrijven zich geëngageerd hebben om ontbossing te weren uit hun toeleveringsketen, blijven de overheden momenteel achter”.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door spacemonkey op woensdag 29 april 2015

  Weerom en een beetje tot treurens toe..het vat is af.... zo simpel is dat.Die ontbossing - de opwarming van de aarde - zure regen - afname van de biodiversiteit - Plastiek troep in de zee - overbevissing en ga zo maar door.Het ergste gevaar schuilt hem in de riante *infantilisatie* van de aankomende generatie's. Hoe lang en hoeveel wetenschappers trachten niet al jarenlang politici en de de achterliggende elites (?) ervan te overtuigen dat het anders kan en moet? Veel geblaat en weinig wol.Moeilijk ook om te gaan verklaren laat staan verdedigen dat de rijke landen (die veelal aan de grondslag liggen van de problemen !) dat landen gebrain washed door de planetaire consumptie reclame, zich niet de zelfde levensstijl/niveau mogen-kunnen aanmeten.Ook al dat virtueel gedoe is een maat voor ..niks.Cijfers en wat statistiek alsof de *complexiteit* van het leven bvb door een SAP-systeem keurig in een keurslijf gegoten kan worden.In de meeste moderne bedrijfsculturen is gezond verstand al jaren zoek, en maakte plaats voor oeverloos uit de nek kletsen + bijhorende presentaties.Niet de inhoud (want die is er niet eens meer) wel de vormloze grote van bubbels daar draait het om.Wat er overblijftr na volgende beurs crash , zal weerom een wereld zijn waar het minder prettig in vertoeven blijft.De pieneuten van het hele verhaal zijn de onschuldige* kinderen die nu op de schoolbanken zitten, veelal niet gratis maar wel voor niks.Daarvoor verwijs ik graag naar jullie reportage *help de robots komen eraan*.

 • door Yvon Princen op donderdag 30 april 2015

  En dan heb je nog van die nepoplossingen zoals in China en Rwanda, Spanje, ... waar men gekapte bossen en braakliggende terreinen aanplant en compenseert met monoculturen van exotische bomen. Voor de biodiversiteit van 0 en generlei waarde. Integendeel mogelijk.

  • door ria aerts op vrijdag 1 mei 2015

   Pas wanneer de laatste boom geveld is zal de mens begrijpen dat geld niet eetbaar is. Als er dan nog een mens is uiteraard.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties