Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

'De kracht van verandering' zien we niet als het over discriminatie gaat

Vlaanderen investeert ferm in wetenschappelijke studies rond discriminatie. We hebben studies die zwart op wit aantonen dat mensen met een migratieachtergrond in België op een hardnekkige manier gediscrimineerd worden, zowel op de arbeidsmarkt als de huurmarkt. Maar alle wetenschap ten spijt, kunnen we enkel vaststellen dat sommige politici discriminatie en racisme ‘relatief’ blijven vinden.
woensdag 29 april 2015

Telkens wanneer de N-VA harde taal spreekt over migratie, integratie en discriminatie laat ze op een listige manier haar parlementairen met een migratieachtergrond het woord voeren. Zo was het N-VA-kamerlid Zuhal Demir die, nadat Bart De Wever op bedrieglijke wijze de Berberse gemeenschap had beledigd, mocht opdraven om te tonen hoe goed de Vlaams-nationalisten het wel menen met nieuwe Vlamingen.

Je vraagt je af waarom iemand als Zuhal Demir blijft ontkennen dat Vlamingen met een mirgratieachtergrond - net zoals zij - het moeilijker hebben. Wellicht heeft het te maken met wat in de Verenigde Staten al decennialang verkocht wordt als the American dream. Wie wil, kan iets bereiken. De anekdotische verhalen van schoenpoetsers die het tot miljonair schopten moeten aantonen dat hard werken loont. Maar de werkelijkheid is anders. Het loont voor de uitzonderingen, terwijl de meerderheid elke dollar of euro in twee moet bijten om rond te komen.

Zuhal Demir strooit weliswaar wat kruimels, zoals het een goede neoliberaal betaamt. Ze doet een oproep aan ondernemers om iedereen kansen te geven én ze vindt dat schooluitval bij jongeren moet aangepakt worden.

Dat klinkt nobel, maar daarmee zijn de problemen niet opgelost. Je mag elke dag honderden oproepen doen aan ondernemers, niets verplicht hen ertoe maatregelen te nemen. Zolang er geen bindende reglementering komt hebben deze oproepen geen kans op slagen. En wat de strijd tegen schooluitval betreft; het lijkt nogal evident dat een samenleving alles op alles zet om iedereen een volwaardige opleiding te laten afronden. Maar zelfs mét een diploma op zak is het voor mensen met een migratieachtergrond lastiger om aan de bak te komen.

Veerle Van den Eede, wetenschappelijk onderzoekster, legt de vinger op de wonde als ze zegt: “Diegenen die er meer dan vijf jaar over doen om terecht te komen bij de eerste belangrijke baan zou bij hoogopgeleide autochtonen 1,20% bedragen, terwijl dat bij hoogopgeleide Turken en Marokkanen om maar liefst één zesde (16,7%) zou gaan. Wat deze onderzoeken ons leren is dat gebrek aan taalkennis en aan diploma's hoegenaamd geen prominente rol spelen om beter gewapend te zijn in de zoektocht naar werk. Het kan niet anders dan dat discriminatie hierbij een belangrijke rol speelt.”

Volgens onderzoeken van de OESO is discriminatie het hoogst in België in vergelijking met andere Europese landen. Nergens anders in Europa heeft een kandidaat met een migratieachtergrond minder kansen op de arbeidsmarkt dan in België. Het grotere probleem is dat dit wordt ontkend door de N-VA. “Ze hebben hier alle kansen gekregen!” zei minister Homans ooit. Weerklinkt hetzelfde verhaal dat Demir vertelt: als ik het kan, moet een ander het ook maar kunnen. Anekdotische voorbeelden die veralgemeend worden tot beleid, terwijl de cijfers een ander verhaal tonen.

Breed draagvlak voor aanpak discriminatie

Enkele weken geleden vertelde de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open-VLD) in de Zevende Dag dat één van zijn gemeenteraadsleden al maanden geen woning kan huren omdat… zijn naam Mohamed is. Open-VLD erkent het probleem dus wel. Ook die andere coalitiepartner, CD&V, heeft duidelijk afstand genomen van de uitspraken van De Wever.

Dat discriminatie en racisme pertinent aanwezig zijn in onze samenleving kan gestaafd worden met talrijke voorbeelden. Een Tunesische vriend die bouwvakker is, vertelde me onlangs dat hij voor een vacature niet werd geselecteerd omdat hij te weinig ervaring had. Later bleek dat de andere kandidaat, een autochtoon die uiteindelijk geselecteerd werd, minder ervaring had. Allicht kunnen de dames Demir en Homans me vertellen hoe dat mogelijk is.

Mevrouw Demir en Homans, beseffen jullie wat voor invloed dergelijke gebeurtenissen hebben op de verdere levensloop van die mensen? Beseffen jullie dat elke Mohamed, elke Fatima en elke Fouad keer op keer een mes in hun hart krijgen als jullie beweren dat racisme wordt gebruikt als excuus voor persoonlijk falen?

N-VA is tegen quota en praktijktesten

Er bestaat geen twijfel over dat wettelijk bindende regels onontbeerlijk zijn om discriminatie een halt toe te roepen. Praktijktesten en quota zijn essentieel om de hele samenleving een positief signaal te sturen. Het verrast niet dat de N-VA zich ook tegen deze maatregelen verzet. Is het moedwillig? Een gebrek aan empathie? Dwaasheid? Wie zal het zeggen? Duidelijk is wel dat, als het er op aankomt het beeld te veranderen van een land dat het slechts scoort als het over discriminatie gaat, de motor van vooruitgang sputterend tot stilstand komt. De kracht van verandering zien we niet als het gaat over een samenleving waarin iedereen dezelfde kansen krijgt, ongeacht zijn achtergrond.


Burak Nalli (SP.A

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Gilbert Desmet op woensdag 29 april 2015

  Tenslotte hebben De Meester Tovenaar Dewever, Demir en Homans d allemaal dezelfde achtergrond: armoede. Daar denken ze zich te hebben uitgeworsteld, financieel dan! Maar ethisch en cultureel, dat is maar de vraag! Ze gebruiken mekaar gewoon om hun rancune vrije loop te geven, en vertonen verder het gedrag van een kleinburger, die plots een dikke Mercedes onder zijn kont krijgt. Ze denken daar recht op te hebben want zij horen tot die fameuze klasse van "hardwerkende Vlaming", denken ze. Hebben ze hard gewerkt? En waaruit bestond dat werk dan wel? Zich in een politieke partij omhoog ellebogen? Werken ze nu hard? En waar uit bestaat dat werk nu dan? Al twee (10) jaar aan de macht en nog geen resultaat tenzij verbieden, destructie, vernederen, uitschelden. Die drie moeten niet vergeten dat verkiezingen eigenlijk sollicitaties zijn bij de burger en dat ze werknemers zijn van diezelfde burger. Slechte en onbekwame werknemers moeten ontslagen worden wegens te hoog loon en te slechte prestaties!

 • door Gilbert Desmet op woensdag 29 april 2015

  Er zijn wel reacties! Publiceer ze dan! Of is De Wereld Morgen zoiets geworden als De Knack!?

  • door antbover op donderdag 30 april 2015

   Zuhal Demir wordt gewoon en heel vlotjes misbruikt door het N-VA , en zij snapt het niet. Ze snapt het niet omdat zij o zo vol is van haarzelf en dat domweg overal en altijd in de verf wil zetten. Zo van kijk eens , kijk eens hoever ik het heb gebracht. Wat ik kan moet een ander ook kunnen en zo niet , wel dat is dan hun eigen fout.

 • door Luc Vinckx op donderdag 30 april 2015

  Homans , Demir en Dewever "kakken" alle drie op het nest waaruit ze komen. Omdat zij zich enigszins omhoog gewerkt hebben , dankzij de sociale verworvenheden , die ze thans maar al te graag - zo vlug mogelijk - willen afschaffen. Zij zijn via de sociale brug aan de overkant geraakt , maar gunnen andere mensen dezelfde mogelijkheden niet. En waarom niet ; met de drogreden dat er geen geld meer voor is. Wel heren en dames politici , het is jullie taak er voor te zorgen dat er wel geld is, om iedereen dezelfde kansen te geven die jullie hebben gekregen. Laat de anderen niet verdrinken in jullie besparingen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties