Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Jürgen Habermas: 'Duitsland ondermijnt EU van binnenuit'

De Duitse analyse van de eurocrisis heeft de EU van binnenuit ondermijnd. Dat stelt filosoof Jürgen Habermas in een toespraak aan de Sociaal Democratische Partij in Duitsland. Angela Merkels ‘investeerdersvriendelijkilose’ benadering was volgens hem zeer schadelijk voor de democratie, heeft onvoorstelbare sociale consequenties teweeggebracht in crisislanden en een nieuwe golf van nationalisme door Europa aangewakkerd.
woensdag 11 februari 2015

De 84-jarige filosoof en socioloog Jürgen Habermas, wereldwijd bekend als een vooraanstaand intellectueel, was lange tijd voorstander van de Europese integratie. Zijn waarschuwing dat het grootste EU-lid de Europese Unie uit elkaar drijft, zorgt voor een ongemakkelijke sfeer onder de SDP-politici. Habermas heeft ook kritiek op de partij zelf – die met Merkel samen in de coalitie zit – voor het steunen van de ‘drastische behandelmethodes’ die Duitsland crisislanden heeft opgelegd.  

Doordrammen 

Duitsland gebruikte zijn economische en politieke macht om reddingsmaatregelen bij crisislanden door te drukken die enkel geschikt waren voor eigen economische tradities. Dit gebeurde niet via traditionele EU-besluitvormingskanalen, vertelt Habermas, maar via de Europese Raad waar de EU-leiders elkaar ontmoeten.  

Nationale regeringen en burgers zijn behandeld als kleine kinderen, en dat bevordert de Europese integratie niet. “Het is niet in ons nationaal belang om terug te vallen in de hegemoniale positie die de weg heeft vrij gemaakt naar de Eerste en Tweede Wereldoorlog en waartegen alleen een verenigd Europa hielp”, aldus Habermas.  

Verschuiving 

Volgens de filosoof is er een grote verschuiving nodig van een bezuinigingsbeleid naar stimulerende maatregelen. Zolang burgers in andere lidstaten geen grotere democratische macht krijgen, zullen ze altijd Europese integratie afwijzen. “Duitsland heeft met het ‘dichte deur… technocratisch’-beleid tijdens de crisis zijn invloed in de EU vergroot, maar tegelijkertijd een grote weerstand tegen zichzelf opgebouwd”, zegt Habermas.  

Overigens bewijst een recente studie die deze week in de Journal of Economic Perspectives gepubliceerd wordt dat de decennia-oude Duitse economische en sociale hervormingen – dezelfde hervormingen die crisislanden worden voorgehouden als de oplossing – helemaal niet essentieel waren voor het snelle economisch herstel in Duitsland. Het rapport waarschuwt om deze hervormingen niet toe te passen op landen waar vaak heel andere structuren gelden. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door Achiel De Bruyne op donderdag 12 februari 2015

  In 1940 begonnen ze aan een oorlog, en nu zijn ze een oorlog begonnen zonder wapens en hebben het deze keer gewonnen zij het dan op vlak van de economie en zeggenschap.

 • door Toondw op donderdag 12 februari 2015

  Duitsland waant zich op dit ogenblik almachtig en wil de EU plooien volgens Duitse regels : hoogmoed komt voor de val!!

  • door Achiel De Bruyne op donderdag 12 februari 2015

   Inderdaad...

 • door Carlos Pauwels op donderdag 12 februari 2015

  Er is een switch nodig van bezuinigingsbeleid naar stimulerende maatregelen is de stelling. Kan dat? Alle landen van de EU (28) zitten met een overdaad aan schulden. De meeste (alle?) landen zitten met een schuldratio boven de 60% zoals destijds bepaald in een Europees verdrag (Maastricht). Men kan ook stellen dat we als land boven onze stand leven. We geven meer uit dan we verdienen (schuldratio+/- 106%, begrotingstekort 3 à 4%). Ratingbureau's houden alle landen in hun radarzone. EU-landen moeten ook geld gaan lenen op de financiële markten. Wie veel schulden heeft en die op termijn niet kan drukken krijgt een slechte rating (in het geval Griekenland is dat junk of daaromtrent) met als gevolg dat hoge rentes dienen betaald op leningen. Dit wil zeggen dat de meeste landen niet op eigen benen kunnen staan, Griekenland zeker niet, dat wel kan lenen aan een lagere rente aan de EU. En een schuld hebben die 60% bedraagt van uw inkomen vind ik al heel veel. Daarbij komt dat de economie in de EU het verre van goed doet (minimale groei). Er zijn dus inderdaad stimuli nodig. De vraag is van waar die moeten komen zonder onze schuldratio (streefcijfer 60%) te verhogen. Het is een soort catch 22. Wat wij nodig hebben is een gezonde dosis inflatie. Daarvoor is groei nodig. De ECB probeert die nu te verwezenlijken via geldcreatie uit het niets. Nu zijn er economen die dat zien uitmonden in hyperinflatie en dat is een ramp. Dat we daar mogen van bespaard blijven. De crisis is dus niet zozeer politiek, links tegen rechts, maar eerder economisch. Rechts schijnt er niet in te lukken die groei te verwezenlijken, maar het is zijn wensen voor werkelijkheid nemen als men denkt dat links het wel zou kunnen. Om te zaaien moet men zaad hebben en momenteel zijn weinig zaadzakken gevuld.

 • door johnnyreggea op donderdag 12 februari 2015

  Ja, laat ons allemaal doen zoals in Griekenland ! Alle problemen opgelost.

 • door Roland Horvath op donderdag 12 februari 2015

  Duitsland DE maakt de EU kapot door de besparingen en de bedrijfslasten verlaging om de Sociale Zekerheid SZ en de koopkracht af te bouwen. De schijn argumenten zijn concurrentie vermogen van de GMO en de tegenvallende conjunctuur. Ook opgedrongen door de VS die zoiets niet doen. De EU wordt onder de leiding van DE voor 100 jaar of meer een kolonie van de VS. De economische politiek en het mogelijk toekomstige TTIP zullen de EU arm en vooral achterlijk maken. We zijn bedrogen door de eenmaking van de EU lidstaten, achteloos bijeen getrapt in een dictatoriaal zooitje ongeregeld onder de leiding van lieden als Merkel en Schäuble die geen enkele notie hebben van economie: micro, macro, monetair, geopolitiek. De hoofdstroom media zijn van hetzelfde niveau.

  Het kapitalistisch systeem is verslaafd aan innovatie, groei, inflatie, hoge rente en hoge dividenden. Verder aan opengrenzen behalve in de VS. Wat dat betreft zijn die slimmer, ze hebben reeds sedert hun ontstaan in 1787 ingezien dat er een combinatie van open grenzen en protectionisme nodig is.

  In tegenstelling tot wat er gezegd wordt is de zogenaamde crisis geen echt probleem. Het is louter financieel: een geldtekort bij consumenten en overheden. Dat is een normale gang van zaken bij een overcapaciteit. Sedert 2008. De investeringen in hetzelfde lopen terug, ze vergroten de totale winst niet. Dus minder werk, - totale loonsom, minder geld bij de consumenten, minder koopkracht. Uit de aard van het probleem volgt de oplossing: Meer bedrijfslasten evenveel als voor 2008. Wat anders. Het probleem is op te lossen met een vingerknip. Groei en aanverwanten zijn niet nodig. De GMO, en allen die ze gekocht hebben, zijn tegen.

  Nogmaals, Duitsland gaat ons ruïneren.

 • door Kasperjr op vrijdag 13 februari 2015

  De enigste oplossing mogelijk is alles terug beginnen te produceren binnen Europa.

 • door antbover op vrijdag 13 februari 2015

  Er wordt overal gesproken over inflatie en/of deflatie . In onze huidige tijd bedoelt men met inflatie alleen maar geldschepping uit het niets door overheidsoptreden (kredietverlening van centrale banken aan het bankwezen) als door het bankwezen zelf (kredietverstrekking aan klanten van banken). Ook dat laatste betekent tegenwoordig geldschepping uit het niets, aangezien de aan banken totaal uitstaande schuld tientallen malen hoger is dan de werkelijk aanwezige geldhoeveelheid ( zeg maar hier productie ). Geld heeft bijgevolg geen enkele waarde; het is slechts een virtueel bestaand ruilmiddel. M.a.w. tegenover de geldgroei staat geen productie , er ontstaat via het scheppen van geld geen geldstroom in de economie , meer bepaald in de consumptie . Dergelijk systeem is dus gedoemd te eindigen in deflatie . In Europa maakt men , aldus redenerend , de grote fout , dat men denkt de productie aan te wakkeren door het opleggen van verminderen van de schuldenlast . Dat is een contradictie sine qua non . Afbouw van schuld kan slechts verwezenlijkt worden via consumptiekracht iets dat tevens productie verwezenlijk. Ik ben geen econoom en ik kan dus wellicht één of ander over het hoofd zien , maar wat ik zeg lijkt mij een niet te miskennen logica . De huidige Europese politiek eindigt onvermijdelijk in een "tidal disruption event",dat wil zeggen dat het geheel in een " massief zwart gat" dreigt te eindigen en zo ja ,dus aan stukken zal gescheurd worden .

 • door Roland Horvath op vrijdag 13 februari 2015

  De Duitse CDU/CSU/SPD/ Merkel regering regeert ook de EU. Ze wordt daarin gevolgd door 26 slaven en 1 dissident, GB. Besparingen en bedrijfslasten verlaging om de Sociale Zekerheid SZ en de koopkracht af te bouwen. Naar de wensen van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO, die geen of toch zo weinig mogelijk bedrijfslasten willen. Ze zijn toch niet afhankelijk van de koopkracht op de interne EU markt.

  De EU/ Merkel politiek is ook naar de wensen van de VS, een vreemde mogendheid. Doelbewust gecreëerd geldgebrek bij overheden en consumenten geeft een lage koopkracht en dus ook een geringe productie op de interne EU markt. De EU verzwakt en haar productie capaciteit vermindert, faillissementen. In het buitenland bijvoorbeeld de VS is er niet zo'n besparingspolitiek. De VS kennen groei. De EU niet. De dollar wordt sterker, de euro wordt zwakker. Naar de wensen van de VS. De VS is de meester, de EU is de slaaf. Straks is er weer een eurocrisis? Velen beweren dat de euro een slechte uitvinding is. Kunnen we niet beter de euro vervangen door de US dollar en het onbekwame EU/ Merkel bestuur vervangen door een US Federal Department onder de leiding van een Secretary of European Territories in Europe. Dan is het EU-VS vrijhandelsverdrag TTIP niet meer nodig.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties