Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Klimaatverandering Afrika vermindert voedselzekerheid

De klimaatverandering zal een negatieve invloed hebben op de voedselvoorziening in Afrika. Daarover zijn experts het eens, blijkt uit het vijfde rapport van het VN-klimaatpanel.
woensdag 15 oktober 2014

Al veertig jaar verbouwt Josephine Kakiyi (55) maïs, bonen en groenten op een klein stuk land in het afgelegen dorpje Kwa Vonza in het oosten van Kenia. Hoewel dit gebied altijd al warm en droog was, merkte Kakiyi in de afgelopen vijftien jaar dat het neerslagpatroon verandert. Ze weet niet precies waarom, maar ziet alleen dat er minder regen valt en dat het weer minder voorspelbaar is geworden.

Experts zijn er zeker van dat de klimaatverandering een belangrijke rol speelt bij deze veranderende weerspatronen en dat de voedselvoorziening in Afrika daar gevolgen van zal ondervinden. In het vijfde Assessment Report van het Intergovernmental Panel in Climate Change (IPCC) van de VN. Dit verschijnt tussen september en november 2014 in vijf delen.

De auteurs van het rapport besluiten dat "overstromingen, droogtes, veranderende neerslagpatronen en hoge temperaturen" directe invloed hebben op gewassen en vee. Combinaties van deze verschijnselen zullen snel talloze crises veroorzaken op Afrika dat naar verwachting zijn bevolking zal verdubbelen tot 2,4 miljard tegen 2050.

Ondervoeding

Het op 16 september 2014 gepubliceerde rapport State of Food Insecurity in the World van het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) van de VN schat dat Afrika 227 miljoen ondervoede mensen telt. Dat is een vijfde van de totale bevolking. De globale ondervoeding is in Afrika wel gedaald: van 27,7 procent in 1990 tot 20,5 procent nu.

Experts zijn het erover eens dat de klimaatverandering invloed zal hebben op de voedselproductie, maar ze zijn het nog niet helemaal eens over de mate waarin dat zal gebeuren. "Klimaatverandering is een factor die het probleem verergert", zegt Randall Purcell, adviseur van het WFP in Kenia.

In grote delen van Kenia is het altijd warm en droog geweest. Dat maakt het land kwetsbaarder voor droogteperiodes. De laatste wetenschappelijke gegevens laten echter zien dat droogtes in de afgelopen vijftien jaar frequenter voorkwamen en onvoorspelbaarder zijn. "Vroeger wisten we dat er elke vijf tot zeven jaar een droogteperiode kwam. Nu is dat elke drie jaar."

Dezelfde onvoorspelbaarheid speelt bij de neerslag. Het IPCC voorspelt een lichte toename van de neerslag in Oost-Afrika, maar verwacht ook dat de regen onregelmatiger en minder vaak zal komen.

Droogtecyclus versnelt

Luigi Luminari, technisch adviseur van de Nationale Droogtemanagement Autoriteit (NDMA) in Kenia, is ervan overtuigd dat klimaatverandering invloed heeft op weerspatronen. "We hebben echter meer bewijzen nodig." Dat is soms lastig, zegt Luca Alinovi, vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

"In de meeste Afrikaanse landen worden weinig gegevens verzameld over het klimaat. Dus is het lastig om met zekerheid te zeggen of het hier gaat om een structurele verandering of een cyclus die zichzelf na enkele decennia herhaalt. Daarnaast worden metingen vaak niet gedaan met grondstations, maar gebaseerd op schattingen", zegt Alinovi.

Los van het gebrek aan data, is het een feit dat Kenia sinds 2001 te maken heeft gehad met drie grote droogteperiodes. De Keniaanse regering probeert in samenwerking met de Wereldbank, de EU en andere partijen zijn beleid hierop af te stemmen. "De NDMA heeft een 'early warning system' ingericht om data te verzamelen, zodat we noodplannen in werking kunnen stellen voordat de ergste gevolgen van de droogte zich aandienen", zegt Luminari.

Detectie is echter nog maar de helft van de oplosing. De andere helft is preventie. "Innovatieve landbouw biedt boeren veel oplossingen. Als de regen onvoorspelbaar wordt, moeten er manieren gevonden worden om water op te vangen en op te slaan voor later. Als maïs niet tegen droogte kan, moeten er andere gewassen geplant worden die het beter doen, zoals sorghum en gierst."

Measuring How Climate Change Affects Africa’s Food Security

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.