Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Exitpolls voorspellen ruime overwinning president Bolivia

De socialistische president Evo Morales wint met een grote meerderheid de presidentsverkiezingen in Bolivia. Dat blijkt uit de eerste tellingen van de stemmen. Het is nog wachten op de officiële uitslag.
maandag 13 oktober 2014

Zondag 12 oktober togen bijna 6 miljoen inwoners van Bolivia massaal naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Uit een eerste peiling uitgevoerd door Ipsos – in opdracht van de nationale televisiezender ATB – blijkt 60 procent van de stemmen naar de zittende president Molares gaat. Zijn grootste tegenstander is cementmagnaat Samuel Doria Medina, die volgens de peiling 25,3 procent van de stemmen heeft gekregen.  

Op basis van deze uitslag heeft de linkse Evo Morales zijn overwinning opgeëist. Vanaf het balkon van het presidentiele paleis sprak hij duizenden aanhangers toe: “Deze overwinning is een triomf voor anti-imperialisten en antikolonialisten”. Die triomf droeg hij op aan de Cubaanse president Fidel Castro en de overleden Venezolaanse president Hugo Chavez.  

Eerste inheemse president

Morales, die afstamt van het Aymara-volk, was in 2005 de eerste democratisch gekozen inheemse president van Bolivia. De voormalige cocaboer staat kritisch tegenover het kapitalisme en het imperialisme van de VS. Een van zijn belangrijkste economische hervormingen was het nationaliseren van de gassector, die in handen was van buitenlandse bedrijven. De inkomsten zette hij in om de armoede in het land te bestrijden. Hierdoor is hij bij veel Bolivianen geliefd.  

Als Morales opnieuw wint, gaat hij zijn derde ambtstermijn in. Hij is dan de langstzittende president van Bolivia sinds 1839. Voordien wisselden presidenten elkaar om de twee jaar af. Sinds zijn aantreden in 2005 kent de economische groei in Bolivia een jaarlijkse stijging van 5 procent. Bioscopen, restaurants en supermarkten schieten overal als paddenstoelen uit de grond. En arme inheemse bevolkingsgroepen uit de hooglanden hebben toegang gekregen tot talloze subsidies en sociale programma's.

Volgens een rapport van de VN is de armoede in het land tussen 2000 en 2012 met 32 procent gedaald – en extreme armoede is tijdens de twee ambtsperiodes van Morales gezakt van 38 naar 22 procent. De exportinkomsten zijn negen keer zo hoog dankzij een sterke toename van goederenprijzen. Het land beschikt over 15,5 miljard dollar aan internationale reserves. 

Grondwetswijziging

Ondanks deze economische vooruitgang blijft Bolivia een van de armste landen die bijna volledig afhankelijk is van grondstoffen. In de eerste helft van 2014 bestond 82 procent van de export uit aardgas en mineralen.  

Behaalt Morales’ links-socialistische partij 'Beweging naar het Socialisme' ook een tweederde meerderheid in het parlement, dan wordt het voor hem mogelijk om een grondwetswijziging door te voeren. In dat geval zou hij ook een vierde ambtstermijn kunnen regeren. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.