Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Luchtvervuiling doet rivieren aanzwellen

Luchtvervuiling heeft een belangrijke invloed op het debiet van rivieren op het noordelijk halfrond, blijkt uit een Brits-Franse studie in het maandblad Nature Geoscience. De luchtvervuiling filtert het zonlicht, waardoor minder water verdampt en meer water wegvloeit via de rivieren.
woensdag 8 oktober 2014

Een aerosol is een mengsel van kleine stofdeeltjes met een gas. De meest bekende vorm van aerosol is de regenwolk, een mengsel van zeer kleine waterdruppels met lucht. Na stormen komen ook aerosols voor met zand of zeezout.

De meest problematische aerosols worden gevormd door chemische deeltjes met gas uit onder meer spuitbussen. De deeltjes in deze aerosols weerkaatsen het zonlicht. Dat kan iedereen merken die het zonlicht 'achter de wolken' ziet verdwijnen. Minder zichtbaar maar niet minder belangrijk is de algemene vermindering van het zonlicht door andere 'onzichtbare' aerosols.

Luchtvervuiling leidt immers tot een toegenomen vorming van dergelijke aerosols in de lucht, zodat het zonlicht nog meer weerkaatst wordt. Daardoor bereikt minder zonlicht het aardoppervlak, een effect dat "solar dimming" wordt genoemd. Het effect werd al duidelijk vastgelegd in de jaren zeventig, toen in Europa en Noord-Amerika volop steenkool werd verbrand. Dit effect verminderde na de jaren tachtig met de invoering van strengere wetten op luchtvervuiling.

In de nieuwe studie stelden de wetenschappers vast dat ditzelfde effect ook een invloed heeft op het waterdebiet van rivieren. Omdat minder zonlicht het aardoppervlak bereikt, verdampt ook minder oppervlaktewater en komt er dus meer water in de waterlopen terecht.

25 procent

"We stelden de impact vast van solar dimming op het debiet van de rivieren in sterk geïndustrialiseerde regio's", zegt hoofdonderzoekster Nicola Gedney, een van de betrokken onderzoekers. "We schatten dat, in de meest vervuilde delen van het Centraal-Europese stroombekken, het effect zelfs tot een stijging van het debiet met 25 procent leidde tijdens de piekperiode in de jaren tachtig."

Deze studie is een samenwerking tussen wetenschappers van de weerdienst van de Britse overheid, het Centre for Ecology and Hydrology, de universiteit van Reading, de universiteit van Exeter en het Franse Laboratoire de Météorologie Dynamique.

Detection of solar dimming and brightening effects on Northern Hemisphere river flow

How Man-Made Air Pollution Is Causing Rivers to Swell

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.