Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Movement X wil museum Europa afstoffen

Ons land is een nieuwe beweging rijker. Movement X vecht tegen uitsluiting, discriminatie en racisme. “Wij zijn een burgerrechtenbeweging die de nieuwe demografische realiteit complexloos omarmt”, klinkt het. Dyab Abou Jahjah wordt de voorzitter van Movement X.
dinsdag 7 oktober 2014

Movement X, een burgerrechtenbeweging die openstaat voor iedereen (blank of gekleurd) die zich achter de platformtekst schaart, wordt vandaag officieel gelanceerd. Achter de schermen had Dyab Abou Jahjah al een tijdje contacten met enkele mensen om 'iets nieuws' op te richten. De vroegere AEL-leider keerde precies een jaar geleden terug naar België na een lang verblijf in zijn geboorteland Libanon.

“Europa is in crisis. De uitdagingen op economisch, ecologisch, moreel, cultureel en sociaal vlak zijn enorm. Dit continent kan niet uit de huidige impasse geraken door terug te grijpen naar de oude recepten en vastgeroeste identiteiten. Europese grootsteden bevinden zich op een scharniermoment. Hun bevolking telt niet langer een dominante meerderheid. Alleen blijven velen blind voor die realiteit”, klinkt het in de platformtekst van de nieuwe beweging.

“Wij zijn een burgerrechtenbeweging die de nieuwe demografische realiteit complexloos omarmt en die strijdt tegen alle vormen van discriminatie op basis van afkomst, religie, sociaal-economische positie, gender, klasse of nationaliteit. Wij staan voor een radicale invulling van de democratie en strijden tegen elk bestel dat geen afspiegeling is van de nieuwe demografische samenstelling van Europa”, zo omschrijven de oprichters Movement X. 

Quota

Om de lancering in de verf te zetten verzamelde Movement X een reeks steunbetuigingen van mensen als Walter Zinzen, Bert Anciaux, Sami Zemni en Chika Unigwe.

“In België heerst een vorm van raciale dementie. Belgen lijken niet in staat om te oordelen wat racistisch is en wat niet. België heeft nooit afgerekend met zijn koloniale verleden waardoor er sindsdien geen stap vooruit werd gezet”, stelt schrijfster Unigwe in haar steunbetuiging.

Met Movement X moeten er nu wel stappen vooruit gezet worden. De beweging gaat onder meer actievoeren rond de symbolen van het kolonialisme die alomtegenwoordig zijn en rond afdwingbare quota op de arbeidsmarkt voor uitgesloten groepen.

Dyab Abou Jahjah werd eind september op het eerste congres van de beweging tot voorzitter benoemd. Medeoprichters zijn onder meer Mohamed Benhaddou, Hans Schippers en Youssef Kobo.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Frank De Jonckheere op dinsdag 7 oktober 2014

  Op de website van de beweging staat in de Visietekst dat deze "strijdt tegen alle vormen van discriminatie op basis van afkomst, religie, sociaal-economische positie, gender, klasse of nationaliteit."

  Is 'seksuele geaardheid' (expliciet vermeld in de Mensenrechten) bewust uit het rijtje weggelaten?

  • door Thomas op woensdag 8 oktober 2014

   Volgens de wetgeving zijn er 18 discriminatiegronden. Seksuele geaardheid is daar één van. Ook handicap, vermogen, gezondheidstoestand, politieke voorkeur, enz. staan niet vermeld in het lijstje van Movement X. Moeten we dit ook verwachten?

   • door Frank De Jonckheere op woensdag 8 oktober 2014

    Het is, gezien de eerdere homo-onvriendelijke uitspraken van de voorzitter van Movement X, dhr Dyab Abu Jahjah, belangrijk om in de visietekst duidelijkheid te verschaffen daaromtrent.

    Het is ook belangrijk om duidelijk te maken of mensen met een homo-onvriendelijke attitude lid kunnen worden van de beweging.

    Dat is nu geen probleem. Zij kunnen lid worden zonder enige druk te ervaren om die attitude te moeten wijzigen. Meer zelfs, eerdere uitspraken van de voorzitter kunnen zelfs een motivatie zijn om die attitude te koesteren.

    • door dre op vrijdag 10 oktober 2014

     beste het zal zoals altijd een één richtingsracisme zijn ,die hadden we nog niet.....

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties