Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Grote websites VS voeren actie voor netneutraliteit

Meerdere grote Amerikaanse websites komen op 10 september 2014 in actie tegen de plannen van de overheid om "betalende snelwegen" toe te staan op internet. Ze willen voorkomen dat internetproviders websites blokkeren of vertragen die niet in staat zijn extra te betalen voor snelle diensten.
woensdag 10 september 2014

Onder meer Twitter, Netflix, Kickstarter en Mozilla scharen zich achter de actie. "Wij geloven in een vrij en open internet, zonder arbitraire tarieven en trage verbindingen voor sites die niet kunnen betalen", schrijft Battle for the Net, de organisator van het protest.

Start-ups

De Amerikaanse overheidsinstelling voor regulering van de media, de Federal Communications Commission (FCC), geeft nog tot 19 september 2014 de gelegenheid om te reageren op de voorgestelde regels voor netneutraliteit. Het voorstel lijkt afzonderlijke 'snelwegen' op het internet te willen toestaan. Vroeger probeerde de commissie netneutraliteit nog te waarborgen. Na twee rechtszaken door een aantal internetproviders werden die regels echter teruggedraaid.

"Deze voorkeursbehandeling jaagt ambitieuze start-ups – de volgende Netflix of Google – op kosten en leidt waarschijnlijk tot hogere tarieven voor internetgebruikers", zegt de American Civil Liberties Union (ACLU), een organisatie voor burgerrechten.

De ACLU wil dat internetproviders zoals Verizon en Comcast iedereen gelijke service aanbieden, net zoals bij nutsbedrijven als het aloude telefoonsysteem. De snellere doorgifte van data aan partijen die daarvoor extra betalen, past daar niet in. Netflix stelde onlangs in de krant Financial Times dat "consumenten en niet breedband-aanbieders moeten bepalen wat van waarde is op internet en wat niet".

Commerciële argumenten

FCC-voorzitter Tom Wheeler sprak zich onlangs nog uit over het gebrek aan concurrentie op de markt van breedband-aanbieders. Een snelle verbinding wordt steeds belangrijker voor consumenten, als ze optimaal willen profiteren van de mogelijkheden van internet. "Helaas heeft de overgrote meerderheid van de Amerikanen meestal niet meer dan één optie als ze snel internet willen."

Dat gebrek aan concurrentie is precies waarom netneutraliteit zo belangrijk is, zegt de ACLU. "We hebben nu een wetgeving op de concurrentie die ervoor zorgt dat bedrijven die slecht presteren of te veel vragen voor hun diensten, concurrenten krijgen die het beter doen. Consumenten op de breedbandmarkt hebben echter weinig bescherming. De FCC moet net die consumenten beschermen die niet de vrijheid of mogelijkheid hebben te kiezen."

De Europese Unie

In april van dit jaar stemde het Europees Parlement voor de vrijwaring van een 'sterke netneutraliteit'. Een voorstel van eurocommissaris Neelie Kroes om het mogelijk te maken sommige diensten voorrang te geven op internet, haalde het niet. Het Europees Parlement achtte dit voorstel in strijd met het non-discriminatiebeginsel.

September 10 is the Internet Slowdown

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.