Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Australië stort miljoenen tonnen bagger in Great Barrier Reef

Er zijn dringend maatregelen nodig om het iconische Great Barrier Reef te redden van de ondergang. Dat zegt een rapport van de Australische overheid. Toch geeft diezelfde overheid groen licht om er miljoenen tonnen baggerspecie te storten.
vrijdag 22 augustus 2014

"Op alle niveaus, in het hele rif, regionaal en lokaal, moeten alle bedreigingen sterker teruggedrongen worden om de voorspelde achteruitgang te voorkomen.". Dat stelt het nieuwe rapport van de Great Barrier Reef van de Marine Park Authority, de Australische overheidsdienst verantwoordelijk is voor de bescherming van het rif.

Toch keurde datzelfde agentschap onlangs het dumpen van vijf miljoen ton baggerspecie goed in de buurt van het rif. Wetenschappers en koraalrifexperts keurden dat wereldwijd af. Documenten die de Australische televisiezender ABC kon inkijken, laten zien dat de eigen wetenschappers van de Marine Park Authority tegen het dumpen waren.

"Dit moet een politieke beslissing geweest zijn", zegt Charlie Veron, een prominent koraalrifexpert. "Het wordt hoegenaamd niet wetenschappelijk ondersteund. Ik was met stomheid geslagen toen ik het nieuws vernam." Veron is de voormalige hoofdwetenschapper van het Australische Institute of Marine Science.

Het Great Barrier Reef is een van zeven grootste natuurwonderen ter wereld. Vanuit de ruimte is het een verbazend mooie mozaïek van duizenden riffen, zeegrasbedden en eilanden over een lengte van 2300 kilometer voor de kust van de provincie Queensland in het oosten van Australië. In 1981 riep de Unesco het Great Barrier Reef uit tot Werelderfgoed.

Meer dan de helft van het rif is dood

Ondanks de bescherming is meer dan de helft van de koraal in het rif reeds dood. Zonder ingrijpende maatregelen zal er tegen 2020 maar 5 tot 10 procent van overblijven, voorspelde een rapport reeds in 2012.

In 2010 keurde de regering de bouw van vier grote gasinstallaties goed in de steenkoolhaven van Gladstone op de kust van Queensland. Bij de baggerwerken voor deze fabrieken werd 46 miljoen afval gedumpt in de haven die binnen de grenzen van het Great Barrier Reef Marine Park ligt. Het toxische baggermateriaal was oorspronkelijk grotendeels ingedamd in de haven zelf maar de dijk begon snel gaten te vertonen. Nu lekt er 4000 ton per dag weg.

Dolfijnen en doejongs verdwenen

De impact is enorm, zegt Richard Leck van WWF-Australia. "Commerciële visserij is verdwenen, net zoals de dolfijnen en de doejongs." Doejongs zijn een soort zeekoeien. Lokale touroperators zeggen dat de kwaliteit en helderheid van het water aanzienlijk achteruit is gegaan.

Queensland is een belangrijke mijnbouwregio. Elk jaar exporteert het 156 miljoen ton, vooral naar Azië. Er zijn voorstellen om dat tegen 2020 op te trekken tot 1 miljard ton. De Indiase Adani Group wil de grootste steenkoolmijn van Queensland bouwen, inclusief een nieuwe stad en een 350 kilometer lange spoorweg naar de haven van Port Abbot. Indiase en Chinese mijnbedrijven hebben naar schatting 20 miljard ton steenkoolreserves in het centrum van Queensland. Ook Australische mijnbedrijven hebben expansieplannen.

Grootste steenkoolhaven

In december vorig jaar keurde milieuminister Greg Hunt het plan goed voor de bouw van een van 's werelds grootste steenkoolhavens in Port Abbot. Enkele maanden later, en ondanks de sterke tegenstand van zijn eigen wetenschappers, gaf de Marine Park Authority groen licht voor het dumpen van vijf miljoen ton baggerspecie uit Port Abbot. Minister Hunt beweert dat het baggeren voor de haven op een veilige manier kan.

Er bestaat aanzienlijke wetenschappelijke literatuur die aantoont dat baggersediment mariene soorten kan verstikken en doden, zegt Terry Hughes, directeur van het Centre of Excellence for Coral Reef Studies aan de James Cook-universiteit in Townsville. Het sediment vermindert ook het lichtniveau, veroorzaakt fysiologische stress, belemmert de groei en voortplanting, leidt tot verstopping van de kieuwen van de vis, en bevordert ziekten, zegt hij.

Fijne sedimenten kunnen zich in anderhalve maand tot 200 kilometer ver verspreiden in het water, stelt een recent gepubliceerde studie. Het Great Barrier Reef wordt ook bedreigd door de stijgende zeespiegel en door de verzuring van de oceaan als het gevolg van de CO2-uitstoot. Hughes en andere wetenschappers roepen daarom op tot een volledig verbod op dumpen in of rond het rif.

Dumping Ban Urged for Australia’s Iconic Reef

Australia’s Great Barrier Reef on Brink of Collapse

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

 • door spacemonkey op zondag 24 augustus 2014

  Ben daar zelf in 2002 geweest daar het .....HET BEGINPUNT vormde van 1 jaar durende reis in die regio, en later grote delen van Asia.

  Vanuit de lucht een adembenemend spektakel en maritiem wonder. Over wonderen gesproken .

  Het is tevens een WONDER dat die vreeslijke Homo Erectus tot nog toe verder gaat met het VERNIETIGEN van deze (tot zover bekend) leven bevattende planeet.

  Verblind door MACHT - HEBZUCHT - en nu recentelijk BIJZIENDHEID en TOENEMENDE ONWETENDHEID als gevolg van ICT etc .....modderen de mensen maar aan.

  Nogmaals ; Uiteindelijk maakt het allemaal weinig of niets uit voor een arbitraire toeschouwer, die moest ie onpartijdig dit GLOBAAL gepruts aanschouwen, slechts een vraag hoeft te stellen.

  HOE LANG GAAT DAT GEKNOEI NOG DUREN voor de mens zelf er massaal de klappen van gaat krijgen.

  Mijn gedacht niet erg lang meer.....SPIJTIG het had immers zeer zeker anders gekund.

  Space Monkey

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties