Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Spaanse Robin Hood lichtte banken op

Robin Hood, de jeugdheld van velen, lijkt gereïncarneerd in een Spaanse activist. Enric Duran leende bijna een half miljoen euro van Spaanse banken om het geld vervolgens te investeren in antikapitalistische initiatieven.
woensdag 23 april 2014

De Spaanse weldoener leende tussen 2006 en 2008 grote bedragen bij 39 verschillende Spaanse banken. Met het geld steunde hij bewegingen die het huidige systeem in twijfel trekken.

Met zijn acties probeert de voormalig tafeltenniscoach aan te tonen hoe makkelijk het is om banken om de tuin te leiden en hoe makkelijk geld gegenereerd kan worden.

Werkwijze

Duran, inmiddels omgedoopt tot de Robin Hood van de banken, probeerde eerst persoonlijke leningen aan te vragen. Nadat dit mislukte weefde hij een ingewikkeld web van geheime identiteiten, accounts en betalingen. Het meeste geld ontving hij uiteindelijk onder de dekmantel van een onbestaand televisiebedrijf. Onder die naam kreeg hij het voor elkaar om bijna 500.000 euro te lenen.

Vlucht

Door de grote schulden en verschillende rechtszaken, aangespannen door de benadeelde banken, is Duran gedwongen om onder te duiken. Toch heeft hij geen spijt van wat hij heeft gedaan. “Ik ben trots op mijn daden,” vertelde hij tijdens een interview met The Guardian. Hij legt uit dat het geld mogelijkheden heeft geschapen: “Het geld heeft een beweging mogelijk gemaakt waarbij we alternatieven kunnen ontwikkelen. Het stelde ons in staat om een sterk netwerk te vormen waar verschillende initiatieven samen komen.”

In 2009 werd Enric Duran in Spanje gearresteerd. Hij bracht twee maanden in de gevangenis door voordat hij op borgtocht werd vrijgelaten. Afgelopen februari vluchtte de Spanjaard nadat bekend werd dat hem negen jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

Debat

Duran hoopt dat zijn acties een wereldwijd debat over de economische crisis voeden. Hij bracht de antikapitalistische beweging aan het licht juist op het moment dat veel Spanjaarden zich in de steek gelaten voelden door het huidige kapitalistische systeem.

De crisis is van grote invloed geweest op de Spaanse economie. De vastgoedmarkt stortte als gevolg van de crisis in 2008 en 2009 in elkaar en de werkeloosheid nam toe. Op dit moment zit meer dan één op de vier Spanjaarden zonder werk.

Van december 2012 tot en met december 2013 heeft Spanje in totaal 41,3 miljard euro aan noodkredieten ontvangen uit het noodfonds ESM (European Stability Mechanism) voor de herkapitalisatie van Spaanse banken. Het steunprogramma aan Spanje is op 31 december 2013 beëindigd.

In mei 2013 kreeg Spanje van de Europese Commissie uitstel tot 2016 om het begrotingstekort terug te dringen tot minder dan drie procent van het bruto binnenlands product.

Indignados

Volgens Duran is de antikapitalistische beweging uitgegroeid tot een beweging die wordt gesteund door duizenden Spanjaarden. Als voorbeeld noemt hij de Indignados, een beweging die in 2011 vele Spaanse pleinen bezette en zich later samenvoegde met de Occupy-beweging.

De banken en het financiële systeem zijn volgens de Indignados de oorzaak van de financiële en economische crisis en de bezuinigingen in de sociale voorzieningen die Europese regeringen in 2011 doorvoerden. Ze vinden het niet kunnen dat politici onder invloed staan van de financiële elite.

Doorzettingsvermogen

Zelfs nu de Robin Hood van Spanje is ondergedoken blijft hij de banken nauw in de gaten houden. Op zijn blog zegt hij: “Vanop een afstand observeer ik nog steeds de banken die gewoon doorgaan op dezelfde weg. Ze hebben nog steeds dezelfde privileges en voeren dezelfde destructieve praktijken uit die mij jaren geleden inspireerden tot mijn acties.”

Duran stelt dat hij actie zal blijven voeren voor een eerlijker samenleving en wil nu ook aandacht vestigen op het falende juridische systeem dat hem, naar eigen zeggen, gedwongen heeft om onder te duiken.

Volgens Duran kunnen de gedupeerde banken iets leren uit zijn acties. Hij weet inmiddels als de beste waar het misgaat bij het toekennen van leningen en zou maar al te graag alternatieven aandragen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.