Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Belgische jongeren erg pessimistisch over de toekomst

Zal de huidige generatie jongeren het beter of slechter hebben dan hun ouders? Onderzoeksbureau Ipsos Mori stelde die vraag aan 16000 mensen in 20 landen. In geen enkel ander land zijn jongeren somberder dan in België.
dinsdag 15 april 2014

DeWereldMorgen.be

Een grote enquête in 20 landen laat zien dat mensen in het Westen erg negatief zijn over de toekomst van hun jongeren. Zij denken dat jongeren het sowieso slechter gaan krijgen dan hun ouders.

China, India, Brazilië, Turkije en Rusland zijn vaker optimistisch over de toekomst van de jongeren. De rest van de ondervraagde landen waren negatief over het toekomstperspectief van jongeren.

België

Helemaal onder aan de lijst staan België en Frankrijk. In België gelooft maar liefst 60 procent van de ondervraagden dat jonge mensen het slechter gaan krijgen dan hun ouders en slechts 13 procent denkt dat jongeren het beter gaan krijgen.

Bij de vraag aan de jongeren zelf gaf maar 12 procent aan dat ze verwachten het beter te zullen krijgen dan de generatie voor hen. In China denkt maar liefst 78 procent van de jongeren dat ze een beter leven zullen hebben dan hun ouders.

Moeten ouderen zich opofferen?

Opvallend is dat de pessimistische jongeren niet vinden dat hun ouders nu maar moeten inleveren. Het generatieconflict waar vaak naar verwezen wordt in het pensioendebat, lijkt niet echt mee te spelen.

In België vindt maar 22 procent van de jongeren dat ouderen opofferingen moeten maken om een goede toekomst te verzekeren voor de jongeren.  Daarentegen vindt 55 procent dat ouderen niet hoeven in te leveren.

Bobby Duffy van het Ipsos onderzoekscentrum zegt: “De bevindingen tonen een verschuiving aan in het wereldwijde optimisme. De aanname van een automatisch betere toekomst voor jongere generaties is in het Westen grotendeels verdwenen. Dit kan vergaande implicaties hebben voor hoe we, in de toekomst, met nationale politiek en economie moeten omgaan.”

Economische crisis

Het onderzoek laat zien dat de economische crisis zijn weerslag heeft op het denken van jonge mensen. Zelfs in landen die de financiële crisis relatief goed hebben doorstaan, zoals Duitsland en Zweden zijn veel meer mensen negatief dan positief over de toekomst van jongeren.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door PraetMichiel op dinsdag 15 april 2014

  Zolang er zo neo-liberaal zal worden gestemd zullen jongeren alsmaar ongelukkiger worden. Met dit economisch model zal de werkdruk en automatisering alsmaar verhogen om de winstmaximalisatie te verzekeren. Daardoor zal er grote werkloosheid blijven en diegene die wel een job hebben zullen het alsmaar sneller, voor alsmaar minder moeten doen ('om de economie te redden'). De economie wordt als het ware een religie.

  Het enige wat daaraan te doen is, is op Europees niveau de werkdruk proberen beheersen en te zorgen dat bedrijven landen veel minder tegen elkaar kan opzetten. Ook zou het geluk minder moeten gehaald worden uit wat men heeft (vb. nieuwste smartphone, zoveel mogelijk op reis) en meer uit uit kleine zaken (vb. de rust, vriendelijke en sociale mensen,...). Om ons weer gelukkiger te maken zal wat we vandaag verstaan onder geluk verstaan aan de kant moeten worden geschoven en vervangen door andere zaken waardoor we uiteindelijk meer 'geluk' zullen hebben dan ooit.

  Mens en natuur op de eerste plaats zetten. De economie moet er zijn voor de mensen, niet omgekeerd (dit laatste willen de neo-liberalen ons doen geloven). Wanneer iedereen overtuigd is van deze redenering, is verandering en werkelijke verbetering mogelijk.

  • door Veerle Van Vlierberghe op donderdag 17 april 2014

   "Pessimistisch" Ja, zo kan je het wel zien, ik zie het (als jongere) eerder als realisme dan pessimisme. Het lijkt me wel logisch als we naar de huidige economische (en ecologische) situatie kijken dat we niet beter kunnen doen dan hoe onze ouders en grootouders zijn opgegroeid: met één verdiener een gezin met kinderen onderhouden, een huis afbetalen, een (of twee) auto's in de garage zetten, én twee keer per jaar op vakantie... Is het niet gewoon realistisch als ik naar het leven van mijn ouders kijk en simpelweg besef dat ik nooit zoveel luxe zal kunnen hebben als hen? En uiteraard reageren de jongeren in China anders, als je ouders uit een hutje zonder stromend water komen is het ook niet zo moeilijk om het 'beter' te doen als hen... Aan de andere kant, wat is 'het beter hebben'? Ik zal misschien in minder luxe leven, maar ik zal (zoals de poster hierboven aangeeft) ook me inzetten voor een maatschappij waarin we korte metten kunnen maken met het najagen van luxe en materialisme als hoogste goed. Ik zal misschien minder spullen hebben dan mijn ouders, maar daarom zal ik niet ongelukkiger zijn!

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties