De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zelfs monniken gaan nu over de waarde van de Natuur. Mijn artikel in De Kovel

woensdag 17 juni 2020 13:10
Spread the love

Het juni-nummer van De Kovel is uit. Met daarin mijn artikel over de waarde van de Natuur en van doorleefd Natuurcontact voor de hedendaagse mens. En haar waarde voor de herbronning van het spirituele leven van de mens in de toekomst.

Ik verwijs o.a. naar observaties gedaan tijdens binnenlandse en buitenlandse expedities, naar de overbekende Herderspsalm 23 en naar de vele Bijbelse figuren en katholieke heiligen die niet zonder contact met fauna, flora en landschap konden leven en werken. Franciscus van Assisi is er een van. Zijn oeuvre inspireerde de indrukwekkende pauselijke encycliek met ecologische boodschap, “Laudato si'”.

De eindredacteurs en uitgever hebben van mijn tekst een pareltje gemaakt, inclusief gebruik van heerlijke foto’s van natuurgebieden en dieren, waaronder tekeningen van Rien Poortvliet.

Deze publicatie is de voorlopig laatste in een lange rij. In het dozijn opiniestukken in De Standaard kwam het thema al zijdelings aan bod. In 2003 schreef ik twee grote artikels in Tertio over het thema, waaronder “Het bos als boek van God”; in bladen over natuurbeheer en jacht kwam mijn op eigen ervaring gebaseerde visie op de gezondmakende kracht van excursies verricht tussen dieren, bomen en bloemen geregeld aan bod vanaf 1992. De twaalf Vrije Tribunes voor Knack gingen er ook soms over. Het tijdschrift La Verna van de gelijknamige spirituele beweging, en MondKoncepto van vzw Mondo, die ingenieursvisie en spiritualiteit wil combineren op weg naar een meer ecologische maatschappij, gaven eveneens ruimte voor deze visie. Ook in De Morgen mocht ik al voor meer en intenser contact met de natuurlijke omgeving en de fauna pleiten met een opiniestuk.

Ik heb dus al heel wat keren kunnen ‘hameren’ op het belang van aandacht voor en grondige kennis van de Natuur, voor de (avi)fauna, voor de wereld van de planten en het wonder van het ecologische netwerk. Deze Biofseer, waarvan wij mensen natuur-lijk voor eens en altijd kinderen zijn.

Losse nummers van De Kovel zijn verkrijgbaar in menige abdijwinkel, onder andere in de Benedictijnen- Abdij van Keizersberg in Leuven. Een jaarabonnement kan je nemen via IBAN BE07 0003 2566 4766 voor België (30 €). E-mail administratie: administratie@dekovel.org

NB. De hoofdredacteur heeft op mijn profiel de mededeling gedaan dat ieder via de website http://www.dekovel.org kan doorklikken op de Inhoudstafel en zo mijn artikel kan lezen. Wie interesse heeft mag ik na het ontvangen van een persoonlijk bericht (via mijn Facebook profiel) het stukje in PDF bezorgen.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!