De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Eerste bouwblokken van interventiemacht Ayiti liggen klaar

Eerste bouwblokken van interventiemacht Ayiti liggen klaar

maandag 6 mei 2024 11:41
Spread the love

Er is een voorlopige raad in Ayiti die het land bestuurd. Zij riepen onmiddellijk de caricom (raad van caraïbische staten) op om samen met de Keniaanse officieren een leger te vormen dat de weg moet effen voor een vrede volle overgang in Ayiti.

Het door de VS gesponserde leger zal voornamelijk bestaan uit Keniaanse officieren en soldaten uit de Caraïben. Op die manier kunnen ze wat meer ownership aan de zaak geven. Op dit moment is 80% van P-a-P onder invloed van bendes en is er nog maar twintig percent van de economische sector in handen van de overheid.

Ondertussen werd de Nouvellist aangevallen door de bendes als één van de laatste kwaliteitskranten in Ayiti. Veel journalisten zeggen dat ze hun basiswerk niet kunnen doen. Humanitaire hulp is geen probleem, er zijn voorlopig alle VN-organisaties in Ayiti. Het probleem is dat armoede en honger jongeren in de handen van de bendes drijft. Er moet dus dringend meer werk komen, want humanitaire hulp is er voldoende.

De problemen spelen zich voornamelijk af in Port-au-Prince, tegenwoordig rijken ze zelf tot in Gonaives, waar er eerder al veel geplundert is. Ondertussen is ook de eerste militaire vlucht geland in de militaire haven van Port-au-Prince.

Er komt schot in de zaak, of dit een oplossing is zullen we later weten. Het blijft een operatie onderleiding van de VS uitgevoerd door soldaten uit de Caraïben en officieren uit Kenia.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!