De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wanneer een zwangerschap leidt tot de slacht.

Wanneer een zwangerschap leidt tot de slacht.

donderdag 3 november 2016 22:50
Spread the love

De ondraaglijke beelden van dierenrechtenorganisatie L214, gefilmd in mei in Frankrijk, tonen kalveren klaar om geboren te worden in de prullenbak, in Europa een legale maar controversiële praktijk. Ook in België zou dit geen uitzondering zijn. De beelden zijn hier te zien. De aanleiding voor deze wantoestanden zouden economische overwegingen zijn.

Er zijn al vaker beelden van slachthuizen naar buiten gekomen maar mogelijk zelden zo macaber als deze beelden. In het nieuwe onderzoek van L214 zijn er beelden gemaakt van de slacht van drachtige koeien. Deze praktijk is legaal in Europa maar het blijft controversieel en enkele landen zouden een verbod overwegen.

De verschrikkelijke beelden zijn gefilmd in een groot slachthuis in Limoges, Frankrijk, waar men tot wel 1000 runderen en 1500 schapen per week slacht. De beelden zijn gemaakt in de werkplaats waar de ingewanden na het openen van de maag van de dieren terecht komen. Ze tonen werknemers die baarmoeders open snijden, terwijl het vruchtwater weg gutst, met foetussen in verscheidene gevorderde stadia. De karkassen eindigen vervolgens in containers, bovenop baarmoeders en darmen.

Een werknemer getuigt: “Het kalf wordt in een bak vol stront gegooid. Soms beweegt het, alsof het leefde. We doen het elke dag, minstens vijftig keer per week. Hoe kan men ze doden, verdomme? Drachtige koeien en kalveren die op het punt staan geboren te worden’ De Spaanse 47-jarige Mauricio Garcia-Pereira is de werknemer die deze scènes gefilmd heeft. Hij werkte 7 jaar in het slachthuis van Limoges, maar hij zegt dat hij dit nooit opnieuw zou doen. “Ik weet dat ik mijn baan zal verliezen, ik hoop het zelfs.” zegt hij. “Ik wil dat het Franse volk weet wat er gebeurt”.

“Dit is het zevende slachthuis waarvan het inherente geweld wordt getoond, maar deze keer zijn de beelden nog schokkender en nog meer verontrustend. Er is geen limiet aan wat je kunt doen met dieren.” klaagt Sebastian Arsac, woordvoerder van L214. De organisatie, die voor een einde van de uitbuiting van dieren pleit, lanceerde een petitie vraagt de minister van Landbouw om een wetsontwerp in te dienen dat het doden van koeien, ten minste gedurende de laatste drie maanden van de dracht (die duurt negen maanden en twee weken bij runderen) verbied.

Dit is niet enkel een praktijk in Frankrijk. Studies in Duitsland, Italië, België en Luxemburg hebben aangetoond dat 10% tot 15% van de koeien worden geslacht worden tijdens de laatste periode van de zwangerschap. In België werden 872.548 runderen geslacht in België. Volgens deze statistieken waren hiervan zo’n 87.000 tot 131.000 zwangere koeien.

Er worden economische redenen naar voren geschoven. “In de melkveehouderij heeft het mannelijke kalf geen waarde. Maar een zwangere koe weegt meer en zal dus meer opbrengen bij de verkoop aan het slachthuis.” stelt Katharina Riehn, een professor aan de universiteit van Hamburg.

take down
the paywall
steun ons nu!