De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waarom CD&V wel degelijk een toekomst heeft – als ze het tenminste een beetje snugger aanpakken.

Waarom CD&V wel degelijk een toekomst heeft – als ze het tenminste een beetje snugger aanpakken.

zondag 20 oktober 2019 17:34
Spread the love

Laat ik maar ineens met de deur in huis vallen: ik heb van mijn leven nog nooit voor CD&V gestemd, en ben dat vooralsnog ook niet van plan. Desalniettemin denk ik dat er echter wel degelijk een niche bestaat voor een ‘no nonsense’ centrumpartij.

Ongetwijfeld zijn dit gepolariseerde tijden, zowel op links als op rechts, maar veel mensen zijn die oeverloze polarisering ook gewoon beu, en zouden willen dat politici de hand aan de ploeg slaan, en een aantal grote uitdagingen van deze tijd domweg aanpakken. Streven naar een echte ‘gemeenschap’ met iedereen die er wat van wil maken is voor velen in Vlaanderen (en België) echt geen vuil woord, anders zou iemand als Bart Somers niet zo populair zijn. Idem dito voor Crevits.  Zo’n centrumkoers is CD&V eigenlijk op het lijf geschreven, en ik durf zelfs te wedden dat ze daar een potentieel van 20 % mee kunnen aanboren. Er zijn echter wel een paar voorwaarden:

  1. In deze mediatieke tijden, heb je een “gezicht” nodig dat goedgebekt is. Met andere woorden: wie enkel typisch CD&V gewauwel kan produceren, zou de eer aan zichzelf moeten houden en zich uit de voorzittersrace terugtrekken. Ook al zal het allicht nooit meer zo erg worden als Stefaan de Clerck indertijd ?. Somers staat bekend als communicatief sterk, terwijl hij in wezen toch voor een maatschappijmodel staat dat ook veel CD&V’ers moet kunnen bekoren. Welnu, een communicatief sterke witte raaf moet ook bij CD&V te vinden zijn.  Liefst eentje die zowel genuanceerd uit de hoek kan komen, als oneliners kan droppen, indien nodig.

 

  1. Gooi die lui er gewoon uit die CD&V naar ‘rechts’ willen doen laveren. Da’s gewoon een heilloze weg, en al zeker voor een partij met christelijke roots. Het is er gewoon ook veel te druk, op die rechterzijde, tegenwoordig.  CD&V mag dan van oudsher geboekstaafd staan als een ‘huis met vele kamers’, wat mij betreft mogen Bogaert & co dus een ander huis zoeken.

 

  1. De ‘C’ zou gewoon voor ‘centrum’ moeten staan, een referentie naar ‘christen(democratisch)’ is niet meer van deze tijd, tot spijt van wie het benijdt. Wie heeft trouwens ooit het idiote idee opgevat om die denkgroep ‘de 12 Apostelen’ te noemen? Daarmee jaag je de mensen gewoon weg, anno 2019. En dat zeg ik met veel sympathie voor de “christelijke waarden” (waarmee in de meeste gevallen nog altijd weinig fout is, me dunkt). CD&V zou er gewoon trots moeten op zijn om een centrumpartij te zijn. Genre, ‘lullen jullie er maar wat op los op Twitter, als de mensen willen dat er effectief wat gebeurt, stemmen ze beter voor ons. Kwestie dat de boel toch een beetje vooruitgaat. ‘

 

  1. In concrete dossiers zou CD&V gewoon moeten allianties smeden al naargelang ze vinden dat andere partijen een punt hebben (of niet). Niet om deze of gene partij een peer te stoven, maar gewoon omdat ze geloven, dit is het beleid dat op dit moment nodig is. No nonsense, ik zei het al.

Als fan van het gedachtengoed van o.a. Greta Thunberg & Extinction rebellion, zal ik allicht nooit voor CD&V stemmen. Maar ik blijf ervan overtuigd dat voor een rechttoe-rechtaan centrumpartij wel degelijk een markt bestaat. Zeker in een proportioneel kiessysteem als het onze.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!