Van 10 april tot 26 april, de 25ste verjaardag van deTsjernobyl ramp, wordt wereldwijd betoogd tegen kernenergie.
In Tokio beten ze de spits af op 10 april: Zie filmpje: http://410nonuke.tumblr.com/
15.000 wordt er gezegd. Voor hen ook maar een begin. Zij stellen 11 juni, 3 maand na de Fukushima-ramp voor als nieuwe wereldwijde actiedag.
We schreven al dat voorbije zaterdag 16 april enkele duizenden betoogden op de Dam in Amsterdam.
Maandag werd er in India betoogd, spijtig genoeg met één dode. Het ging er daar grimmig aan toe. Zie verslag onderaan.
In België wordt opgeroepen om op Paaszondag 24 april te betogen, vertrek 15 uur aan noordstation Brussel.
India 18 april, één dode bij anti-nucleair protest
Melding op http://greenanswers.com/news door Ramon Ho On Mon. Vertaling uit het Engels.
In Jaitapur, India, schoot de politie in de massa betogers die protesteerden tegen de bouw van een kerncentrale in de buurt. Eén dode!
Gulabrao, de inspecteur generaal van de Maharashtra politie, zei dat de politie “gedwongen werd op de massa te schieten” omdat de troep van honderden mensen het recht in eigen hand nam. De politie schoot met traangas, chargeerde met bamboestokken en vuurde rubberkogels op de menigte om hen uit elkaar te drijven. 20 mensen werden gearresteerd. 8 politieagenten werden gewond toen de betogers stenen begonnen te smijten en het politiekantoor in brand staken.
Voor de staatsraad zeiden gezagsdragers dat 600 tot 700 mensen meededen aan de betoging en ze beweerden dat sommige gewapend zouden geweest zijn. De oppositie vroeg een vol onderzoek.
Plaatselijke boeren en vissers protesteerden tegen de voorgestelde centrale. De centrale zou hen beroven van hun bestaansmiddelen, zeiden ze, en het kernafval zou de bodem en het water, dat ze nodig hebben, vervuilen. De plaatselijke bewoners verwierpen de voorgestelde compensaties als belachelijk.
Milieuactivisten wezen erop dat de voorgestelde locatie voor de centrale gevoelig is aan rampen en aardbeving.
Insiders van de kernindustrie twijfelen aan Indiaas mogelijkheid om met een ramp zoals Fukushima om te gaan.
Tot nu is kernenergie slechts 3 % van de energieproductie van India, maar er zijn plannen om dit te verhogen tot 6% tegen 2020 en tot 13% tegen 2030. Milieuactivisten willen dat de regering focust op hernieuwbare energie. India heeft nu 10% hernieuwbare energie, meestal windkracht.