De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ROMA DAY – zaterdag 5 april 2014| vanaf 18:00

vrijdag 14 maart 2014 12:00
Spread the love

ROMADAG IN DE CENTRALE N.A.V. ROMA NATION DAY OP 8 APRIL

CONCERTEN | Turbinezaal

 

De Roma Nation Day is de internationale feestdag van de Roma die werd ingevoerd tijdens het eerste Roma Wereldcongres in 1971 in Londen.  Vandaag wordt deze feestdag gevierd de Roma over gans wereld.

De Roma Nation day is naast de Romavlag en de Romahymne (Djelem, Djelem) hét symbool bij uitstek van de Romanatie.  De dag wordt aangegerepen om erkenning te vragen voor de eigenheid en de identiteit als volk. Naar aanleiding van deze dag organiseert De Centrale jaarlijks een sfeervolle Romadag.  

De Centrale presenteert dit jaar opnieuw een staalkaart van Gentse Roma-orkesten.

18:00 | Opre Roma & Goeste Majeur
De Kinderfanfare van Goeste Majeur en de jeugdwerking van Opre Roma vonden elkaar in de aanloop naar het Latcho Parkosfestival, georganiseerd door “bij De Vieze Gasten”.
Sinds september 2013 ontmoeten beide groepen elkaar regelmatig. Ze vervlechten hun instrumenten, stemmen, muziekstijlen en nationaliteiten tot een mooi geheel en tijdens deze Romadag laten de muzikale vriendjes hun publiek meegenieten van hun avontuur.

20:00 | The Gipsy Wolves

The Gipsy Wolves zijn zonder twijfel het oudste Slovaakse Roma-orkest in België, met Jozef Holub, Julius Godla en Jaroslav Horvath als drijvende krachten.  The Gipsy Wolves werden in 1997 in Gent opgericht en hebben hier in De Centrale zowat hun vaste repetitiestek. The Gipsy Wolves brengen zowel de meer traditionele “Gipsybalades” uit Tsjechië, Slovakije, Rusland, Hongarije en de Balkan alsook – net als hun koninklijke broeders – swingende latinoritmes .

21:30 | Bulgarian All Stars
Bulgaars Roma-orkest bestaande uit het kruim van de Belgisch Bulgaarse muziekscène. Met een vinnige mix van het Bulgaarse, Griekse en Turkse Romarepertoire. Doorgaans adembenemend snel, vol verrassende ritmes, maar even vaak ingetogen melodieus.

GRATIS

De Centrale | intercultureel centrum
Kraankindersstraat 2, 9000 Gent
tel ++ 32 (0)9 265 98 28
e-mail decentrale@gent.be
website www.decentrale.be

take down
the paywall
steun ons nu!