De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Politiek in de Dominicaanse Republiek maakt de tongen los.

zaterdag 13 juli 2019 18:31
Spread the love

 

David Bohigian, vice president van OPIC, bezocht Medina met ambassadeur Robin Bernstein.

De politieke gebeurtenissen die plaatsvinden in de Dominicaanse Republiek vóór een eventuele constitutionele hervorming, houden de Verenigde Staten bezig die in de laatste maanden signalen hebben gezonden dat ze een wijziging in die zin afwijzen.

De oppositie nam in principe de verklaring aan die de Amerikaanse senatoren Robert-Bob-Menéndez, Marcos Rubio, en het Dominicaanse congreslid in het Huis van Afgevaardigden, Adriano Espaillat, gezamenlijk ingediend hadden.

De ambassade van de Verenigde Staten in het land en tot slot staatssecretaris Mike Pompeo, hebben hun bezorgdheid geuit over het democratisch bestuur van de Dominicaanse natie.

De Menendez, een Democraat, ouder lid van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, verzocht op 15 mei in een brief aan Pompeo om langs diplomatieke weg in te grijpen om de wijziging van de Dominicaanse grondwet om Danillo Medina een derde mandaat te geven te voorkomen.

“Te midden van grotere bedreigingen voor de democratie over de hele wereld moeten de Verenigde Staten blijk geven van hun inzet voor de verdediging van democratische normen, en het kan niet worden genegeerd wanneer een gekozen leider probeert zijn macht uit te breiden door de grondwet van zijn land te wijzigen in zijn voordeel”, schreef hij in de brief.

Dagen later, op 20 mei, riep Espaillat, Dominicaans congreslid in New York, op tot respect voor de Dominicaanse Grondwet met het argument dat “het een heilig document is, waarin niet alleen de wetten van het land, maar ook de aspiraties van een volk zijn vervat”.

Op 5 juni was het de beurt aan de ambassade van de Verenigde Staten in de Dominicaanse Republiek; Carolina Escalera, persattaché, legde een verklaring af om een vermeende vergadering te ontkennen die President Danilo Medina en de zaakwaarnemer van Amerikaanse betrekkingen met het land, Robert Copley, zouden hebben gehad.

Ze schreef;  “De strijd tegen corruptie, respect voor de grondwet en vrije en eerlijke verkiezingen zijn solide indicatoren voor de toewijding van een land aan democratie.”

Marco Rubio, de Amerikaanse senator en voorzitter van de subcommissie voor Buitenlandse Relaties van de Senaat voor het westelijk halfrond, heeft een verklaring afgegeven over de Dominicaanse hervorming van de grondwet.

“De inspanningen van president Danilo Medina tot wijziging van de grondwet van de Dominicaanse Republiek, in een poging zich verkiesbaar te stellen voor een derde presidentiële termijn, moet een zaak van grote zorg voor de democratieën van de regio en de wereld zijn.” Rubio verteld wat hij beschreef als “het wegnemen van de grenzen die zijn vastgesteld voor het presidentiële mandaat in de Dominicaanse Republiek en het Caribisch gebied.”

De meest recente uitspraken zijn die van Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken, die afgelopen woensdag, 10 juli van dit jaar, een ontmoeting had met president Medina. De details van het gesprek werden bekend gemaakt door de Amerikaanse ambassade in het land.

Het gesprek ging vooral over “het belang van alle politieke actoren in de Dominicaanse Republiek in het behouden van democratische instellingen en de eerbiediging van de rechtsstaat en de Grondwet, zeker in de aanloop naar de verkiezingen 2020 in de Dominicaanse Republiek.”

Door Luis Alberto 9919 – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5684062

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!