De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Pfos dreigt en dwingt tot nadenken: is er echt een System Change nodig?

maandag 5 juli 2021 11:05
Spread the love

Op de pagina’s bij de opiniestukken van De Standaard kan voor abonnees gereageerd worden. Het is een van de best overblijvende discussie fora. Bij een stuk over Pfos van de filosoof en meditatiebeoefenaar Tom Hannes ontspint zich een aardig debat. Sommige lezers blinken wel nog uit in de merkwaardige houding de eigen onwetendheid op te blazen tot een straffe mening. Dat zien we elders wel meer. Toch laat ik graag even een interessant deel van het debat meelezen aan u, kritische lezer.

 

Frits D.:

Ik ben inwoner van Zwijndrecht en heb geen belangen in tuin- of landbouw, of chemie. Ik vind de hele PFOS zaak overroepen. Ik zie geen schandaal, gezien het effect van PFOS in het milieu niet duidelijk is, en 10 jaar geleden nog veel minder duidelijk was. Indien er een voldoende groot effect was, zou dat intussen zichtbaar moeten zijn in de ziektefrequenties in Zwijndrecht vergeleken met het landelijk gemiddelde, en ik begrijp dat dit niet het geval is. Ik heb meer angst voor mensen die roepen dat “het hele systeem op de schop moet”, dan voor PFOS. Revoluties die hele systemen hebben vernietigd, hebben zelden verbetering gebracht. “Het hele systeem” heeft de wereld spectaculair verbeterd. Hongersnood en extreme armoede zijn bijna uitgeroeid, ziekten zoals pokken, kinderverlamming en malaria zijn bijna of volledig uitgeroeid, enz. Uiteraard moeten we voortdurend werken aan verbetering, maar wees voorzichtig met het vernietigen van systemen. Wie weet wat je in de plaats krijgt.

 

SHS:

Mooi. Altijd aangenaam, een positieve analyse te lezen, beeld te krijgen. Dankbaarheid is ook zo mooi en heilzaam.

Maar aan de andere kant is het intussen toch duidelijk, voor wie sinds lang de vele situaties opvolgt, dat er wel degelijk heel veel nadelen beginnen opduiken aan het industriële, (lees: soms overijverige) systeem van democratie en consumptie x productie. Kijk naar de vele mensen die psychiatrische hulp nodig hebben. Voor eind dit jaar zijn een half miljoen mensen in langdurige ziektestatuut verwacht. (en denk niet dat dit laffe profiteurs zijn; het systeem heeft hen opgebruikt, kapot aan de kant laten belanden; lees o.a. Dirk De Wachter). 2. Lange tijd, begrijpelijk, na de woedende hel van WO II, heeft men de ogen gesloten voor zware schade die historisch nieuw was op die schaal: ecologische. De profeten die al sinds de jaren zeventig spreken, zoals R. Bahro, A. Naess, Ullrich Melle (Leuven),  Jane Goodall, David Attenborough… ze krijgen gelijk. Bijsturen is nodig!

______________________________________________________

“Het zal zijn tijd wel duren”

Gerd :

“Er is inderdaad nog niemand doodgevallen na het eten van een Zwijndrechtse omelet. Net zoals niemand ooit plots overleden is na contact met asbest. Gelukkig voor de producenten komen de effecten pas vele jaren later aan het licht en zelfs dan is het nog aartsmoeilijk om het verband ook ontegensprekelijk te bewijzen. Dan wordt de verleiding onmiskenbaar zeer groot om te geloven dat het allemaal wel overdreven zal zijn en dat er eigenlijk niks aan de hand is.”

(Kreeg acht likes!)

 

SHS:

Ooit wist men over de effecten van Tabak ook zeer weinig. Wie belangen had in de teelt of de verkoop, heeft bijna een eeuw lang met halve leugens de kritiek trachten smoren, vaak met succes. (Ik rook, maar ik neem de gevaren erbij. Voor mij is kwaliteit van leven niet nietswaardig in vergelijk met kwantiteit)

Ook DDT werd lang getolereerd. Het was in de oorlog het eerst gebruikt, in de jungle van Birma, waar een groot deel van de soldaten uitvielen door het vreselijke klimaat, vochtig en warm, en de vloed aan schadelijke insecten. Het bleek echter een dodelijk spul, dat pas na vele decennia uit je lijf verdwijnt en kanker fel bespoedigd.

Asbest: het verhaal is bekend. Het is toch niet omdat je pas na een jaar of acht, tien er aan dood gaat, en dus nog twintig tot dertig jaren verliest, dat het onnozel zou zijn het te verbieden en maatregelen te nemen, ook als die geld kosten?

Pfos zal waarschijnlijk niet anders zijn.

U speelt met het leven van veel mensen met uw vergoelijkende uitlatingen.

 

—————————

 

Afbeelding

Onze deelname aan de Vijfde Wereld Mars voor de Toekomst, Brussel, 30 maart 2019

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!