De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ongelofelijk

ongelofelijk

maandag 31 januari 2011 14:16
Spread the love

het is bijna ongelofelijk. Zeker, het IPA is belangrijk, het is belangrijk dat we een regering krijgen, het is belangrijk dat Stybar Wereldkampioen veldrijden is geworden, …

Het is bijna ongelofelijk dat we nog altijd elke dag gewoon gaan werken, dat we ons blijven bezighouden met onze dagdagelijkse beslommeringen. Alsof door te negeren dat we op de rand van de afgrond staan, we zullen vaststellen dat er wel ergens een brug gebouwd blijkt…

Waar heb ik het over? Elke dag opnieuw zie ik hoe de Dampoort uitpuilt van de auto’s, hoe klanten zich verdringen voor Panos, hoe slagerijen volstaan en hoe treinen antireclame voor het openbaar vervoer vormen, hoe mensen sneller dan hun eigen schaduw een nieuwe gsm kopen, hoe de winkelwandelstraten – crisis of geen crisis – zwart lopen van het volk. Hoe winkels op zondag verkopen dat het een lieve lust is. Hoe kinderen met Iphones rondlopen, hoe je bijna meer 4×4’s ziet dan hybrides.   

Ik zie nooit zo veel mensen op vakantie gaan, het vleesgebruik stijgen, nooit zoveel nieuwe auto’s ingeschreven geraken, kwasi niemand in vraag stellen dat men overweegt de rente te verhogen op vraag van bankmensen in Davos, enz.  

Neem het klimaatverhaal. Niemand kan met zekerheid zeggen – da’s nu éénmaal de aard van het beestje klimaatverhaal: de gevolgen van wat we nu doen, zullen pas binnen x aantal jaren blijken – wat, wie, waar of hoe de gevolgen tot ons zullen komen. Welke wereld wij onszelf op onze oude dag geven, wat onze kinderen krijgen. Is het zoals onze ouders die nog konden zwemmen in de grote rivieren in België ons een aantal vervuilde rivieren gegeven hebben? Of gaat het veel veel verder.

Feit is dat we het niet weten. Maar in plaats van met zijn allen eens stil te staan en te kijken of en zo ja wat er nu moet gebeuren, doen we met zijn allen gewoon verder.

En dat is ongelofelijk. je moet maar eens een beetje vooruitgaan in de tijd en dan achteruitkijken. Leg maar eens aan je kinderen en kleinkinderen uit waarom we niets gedaan hebben. Waarom we willens nillens zijn blijven voortdoen op een pad dat in het verleden als verschillende malen onhoudbaar is gebleken: het pad van (economische) groei.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!