De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Net als bij coronacrisis ook inzake klimaatopwarming naar wetenschappers luisteren” (Peter Tom Jones)
Opinie -

“Net als bij coronacrisis ook inzake klimaatopwarming naar wetenschappers luisteren” (Peter Tom Jones)

zaterdag 4 april 2020 08:48
Spread the love

 

Hieronder een voorproefje uit mijn boek ‘De Leuvense Wereldverbeteraars’ dat midden mei verschijnt met info over meer dan 200 ‘wereldverbeterende initiatieven’ in het Leuvense en portretten van een 15-tal mensen uit onze stad die al nagenoeg heel hun leven in de bres staan voor een betere wereld. Onderstaande tekst komt uit het stuk ‘Peter Tom Jones, klimaatstrijder van het eerste uur’ over de massale middelen die de overheid op advies van wetenschappers momenteel terecht inzet om de coronacrisis te bestrijden versus de lakse aanpak van de klimaatopwarming die op termijn een veel grotere bedreiging vormt maar de nagenoeg unanieme adviezen van wetenschappers compleet negeert.

 

Wanneer midden maart 2020 de coronacrisis in al zijn hevigheid losbarstte, viel het op welke draconische maatregelen de politieke wereld plots wél durfde te nemen. In een opiniestuk van april 2020 maakte Guy Tegenbos een pertinente vergelijking. ‘Wat heeft corona dat het klimaat niet heeft? Het is simpel. Corona speelt op het domein van de politici::de korte termijn. We zien nu al hoeveel mensen eraan sterven. De klimaatverandering vraagt ook om een beleid op lange termijn. Dat is echter niet het domein van politici, maar van visionaire staatsmannen, en die hebben we hier lokaal al jaren niet meer gekweekt’. Als reactie op deze opinie liet Peter Tom Jones optekenen: ‘Het rapport van het Panel voor Klimaat en Duurzaamheid, dat werd samengesteld door een schare aan wetenschappers van alle Belgische universiteiten, werd na de verkiezingen van 2019 helaas straal genegeerd door de (Vlaamse) politieke wereld. Vandaag, in deze COVID-19 tijden, geeft dezelfde politieke wereld wél het vertrouwen aan de (medische) wetenschap. Laten we hopen dat na COVID-19 de politieke wereld ook (eindelijk) naar de klimaat(beleid)wetenschappers gaat luisteren. Een opwarming van meer dan 3° C tegen 2100, zoals nu op tafel ligt, zal immers een veelvoud aan dodelijke slachtoffers maken … Alleen de toekomst zal uitwijzen of de coronacrisis een catharsis zal teweegbrengen om alsnog de catastrofale klimaatscenario’s af te wenden’, aldus Peter Tom Jones.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!