De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

LUCHT VERVERSEN IS HEILIGE NOODZAAK

maandag 4 april 2022 18:35
Spread the love

Over het nieuws op radio VRT deze 4 april 2022: ik ben zeer blij met de nadruk op verluchting, op verse frisse lucht van minister van gezondheid Frank Vandenbroucke.

Persoonlijk heb ik al vaak sinds vele jaren daarvoor bij gelegenheid activisme opgenomen. Vaak met succes, hoewel ik geregeld zwaar tegenwind kreeg, met onbegrip en fel verzet af te rekenen kreeg. Voorzien van een gevoelig ‘strategisch’ zintuig voor informatie die de revitalisatie betreft, de “levensveiligheid” over de lange termijn, had ik al voor 2000 in de main stream media het wetenschappelijk bevestigde nieuwsfeit opgepikt dat in onze streken, ondanks de nog altijd straffe luchtvervuiling vanwege automotoren en huisverwarming, de lucht buiten zo goed als altijd zuiverder en gezonder blijkt dan de lucht in onze kamers en zalen! Als activist en profetische amateur heb ik mijn leven dan ook heringericht met inschakeling van deze gouden informatie.

 

In mijn opinie zijn de miljoenen mensen die achteloos en lui omgaan met frisse lucht in binnenruimtes meer schadelijk voor de eigen en andermans Gezondheid dan matige gebruikers van Tabak. Mijn hond en ik kunnen niet anders dan om het uur even naar buiten gaan. De beentjes strekken en de longen vullen met verse buitenlucht. Ik zorg er passioneel voor dat de ramen en deuren van onze woning twee tot drie keer per dag opengaan voor vijf minuten. Ik schrijf de denkkracht, tomeloze energie en veerkracht waar mijn vrienden mij op wijzen, voor een deel aan die condities toe die mij al vijftig jaar en meer vergezellen op het levenspad.

 

God, GEEF ONS AANDACHT VOOR VERSE LUCHT

Dat luchtverontreiniging niet zichtbaar is, vormt een groot probleem. Te vergelijken met een vijandelijke bommenwerper die zo laag vliegt, dat hij onder de radar blijft. Mensen zien niet met hun verstand, wat onzichtbaar is voor de ogen. Intussen is vastgesteld dat dagelijks, jaarlijks ontzettende aantallen mensen (vroegtijdig) doodgaan door die volatiele chemicaliën. Persoonlijk zet ik als vorm van performance én om mijn lijf (en hersenen) te beschermen het filtermasker op. Ik kan niet meespreken over Gent of Brussel of Antwerpen, maar in onze thuisstad Leuven ben ik de eerste, de pionier en blijf ik tot op vandaag de enige.

 

Mensen zien niet met hun verstand, wat onzichtbaar is voor de ogen.

 

NB. Een van de ergste en meest voorkomende doodsoorzaken voor volwassen mensen is de beroerte, het herseninfarct. Een  paar van de risicofactoren die deze crisis kunnen uitlokken, waarna gehele of gedeeltelijke verlammingsverschijnselen optreden, de spraak kan wegvallen (tijdelijk of definitief) en ook de dood kan intreden, zijn: slechte lucht ademen, te weinig (buiten) stappen of rennen, te veel, te vet of te gesuikerd eten. Betere lucht in onze gebouwen betekent direct de vitaliteit van ieder in onze populatie verhogen.

Met het filtermasker bij de kermisatractie

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!