De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leuvense gemeenteraad gaat niet in op voorstellen Assancecomitee

Leuvense gemeenteraad gaat niet in op voorstellen Assancecomitee

maandag 23 november 2020 23:27
Spread the love

 

De Leuvense gemeenteraad is op maandagavond 23/11 niet ingegaan op de vragen van het plaatselijke Assangecomité voor een vorm van publieke erkenning voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange zoals het toekennen van het ereburgerschap en voor de invoering van een klokkenluidersstatuut voor eigen personeelsleden die wantoestanden willen aankaarten …

Het comité vroeg daarnaast ook dat Leuven informatie zou verspreiden rond de actuele rechtszaak in Londen waarin de VS de uitlevering van Assange vraagt. Men pleitte er ook voor om de Albert Stanierstraat, genoemd naar een door Duitsers gedode verzetsstrijder die tijdens WOII posities van Duitse troepen doorseinde naar geallieerde strijdkrachten, als tweede naam ‘Klokkenluiderstraat’ te noemen.

Het comité verzamelde voldoende handtekeningen om tijdens deze digitale gemeenteraad bij monde van Fred Guldentops deze vragen zelf te komen verdedigen. Guldentops beklemtoonde in zijn uiteenzetting dat uitlevering van Assange een ernstige bedreiging zou zijn voor de persvrijheid, journalisten die ernstige overheidsmisdaden vogelvrij verklaren en hun waakhondfunctie voor de democratie uithollen.

Assange geniet internationale bekendheid omdat hij met WikiLeaks de afgelopen twee decennia miljoenen geheime documenten verspreidde over onder meer wandaden van het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan. De organisatie kon hiervoor onder meer rekenen op informatie van klokkenluiders zoals Chelsea Manning. Meest bekend is de video waarin te zien is hoe een Amerikaanse helikopter in Bagdad een precisiebombardement uitvoert waarbij minstens een 15-tal burgers gedood werden waaronder twee journalisten van Reuters.

Assange zit momenteel opgesloten in London waar de Woolwich Crown Court-rechtbank op 4 januari 2021 uitspraak doet over de VS-eis tot uitlevering. In de VS wil men hem vervolgen voor 18 aanklachten waarvan 17 wegens inbreuken op de wetgeving inzake spionage. Hij riskeert er een gevangenisstraf van liefst 175 jaar.

Toen Zweden Engeland in 2012 om zijn uitlevering verzocht in het kader van een inmiddels geseponeerde verkrachtingszaak kon Assange zich tot april 2019 verstoppen in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Nadat hij die verliet werd hij onmiddellijk terug opgepakt door de Londense politie.

De gemeenteraad verklaarde zich maandagavond onbevoegd met betrekking tot de vraag om informatie over Assange te verspreiden en een eigen klokkenluiderstatuut in te voeren. Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) stelde veel sympathie te hebben voor de gestelde vragen maar wees erop dat Leuven moet handelen binnen de contouren van de toegemeten bevoegdheid. Informatie verspreiden over alles wat er in de wereld misgaat kan Leuven niet. “We zetten wel in op vorming van jongeren om hen in staat te stellen de actualiteit kritisch te volgen”.

Wat het klokkenluidersstatuut betreft kunnen Leuvense ambtenaren voor bescherming nu al terecht bij Audit Vlaanderen en heeft de stad vertrouwenspersonen tot wie ze zich kunnen wenden. Leuven is wel bevoegd om het ereburgerschap toe te kennen maar Ridouani stelde hiertoe geen directe link te zien tussen Assange en de stad. Een straat noemen naar klokkenluiders kan overwogen worden, maar niet in deze context.

In de gemeenteraad liet enkel Line De Witte (PVDA) verstaan zich volledig achter de eisen van het comité te scharen. “Het is niet Assange, maar wel degenen die de oorlogsmisdaden begaan hebben die moeten terechtstaan”, aldus De Witte wiens oproep om te laten zien dat Leuven een progressieve stad kan zijn echter in dovemansoren viel.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!