De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Pixabay
Vlaamse Scholierenkoepel

Laat het mondmasker op school niet opnieuw viraal gaan

dinsdag 9 november 2021 15:22
Spread the love

Vandaag valt te lezen in Het Belang van Limburg dat 44 procent van de Limburgse middelbare scholen het mondmasker opnieuw invoeren. Dat is volgens de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) niet per definitie een wenselijke zaak. “We willen scholen vragen om niet zomaar het mondmasker terug in te voeren omdat ze dat bij andere scholen zien gebeuren,” aldus Mauro Michielsen (16), voorzitter van VSK.

“Het mondmasker opnieuw invoeren kan écht enkel wanneer de lokale situatie het niet anders toelaat, zoals het ook bepaald is in de maatregelen. Scholen moeten de voordelen op virologisch vlak goed afwegen ten aanzien van de nadelen die het masker met zich meebrengen.”

De scholieren zijn niet tégen het mondmasker, maar roepen op om goed na te denken alvorens maatregelen aan te strengen. “Het is waanzin dat je op een welkvloeg geen masker zou moeten aandoen, maar in de school daarnaast wel. Na anderhalf jaar zouden we toch eindelijk moeten beseffen dat we jongeren niet harder moeten aanpakken dan de rest van de samenleving?

Wanneer een school door een preventie-adviseur en de lokale situatie toch niet anders kan, dan vraagt de scholierenkoepel om het mondmasker niet altijd en overal te verplichten, maar om genoeg mondmaskerpauzes in te bouwen doorheen de schooldag. “Een inspiratie kunnen de regels van het lager onderwijs zijn, waar het masker af mag wanneer leerlingen neerzitten de CO2-meter aantoont dat de klas goed geventileerd is,” besluit Michielsen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!