De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Interesse in een lezing (van mij) over duurzame mobiliteit?

Interesse in een lezing (van mij) over duurzame mobiliteit?

dinsdag 20 juli 2021 21:35
Spread the love

Leuven, 21 juli 2021

Beste,

Ik schreef het afgelopen decennium een vijftal boeken waaronder twee over mobiliteit: ‘Leven zonder auto’ (2014) en ‘Fifty Ways to Leave Your Car’ (2018) met hierin onder meer 150 getuigenissen van mensen die zonder auto leven. De afgelopen jaren gaf ik over deze thematiek in alle hoeken van Vlaanderen lezingen. Door corona kwam hier een einde aan.

Wegens de afnemende circulatie van het virus kunnen deze lezingen stilaan hernomen worden. Als Uw vereniging interesse heeft om een informatieavond te organiseren over duurzame mobiliteit kan U mij opnieuw contacteren. Maakt niet uit waar in Vlaanderen: ik zal er (zonder auto) aanwezig zijn.

Hieronder de vijf basisstellingen die ik tijdens de lezing verdedig:

1)De maatschappelijke prijs die wij betalen voor het massale autoverkeer is veel en veel te hoog. Ik verwijs hierbij naar de gevolgen op vlak van ongevallen, luchtvervuiling, klimaatopwarming, geluidsoverlast, onveiligheidsgevoelens, inname publieke ruimte…
2)De enige oplossing is dat we minder autorijden en de auto enkel gebruiken voor noodzakelijke verplaatsingen die niet met een ander vervoermiddel mogelijk zijn. ‘We kunnen nooit een probleem oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt” (Einstein).
3)Als men zijn woonplaats kiest in de omgeving van een openbaar vervoersknooppunt en een breed dienstenaanbod is het nu reeds perfect mogelijk om zonder auto volwaardig te participeren aan het maatschappelijk leven.
4)Leven zonder auto heeft ontzettend veel voordelen. Het is niet alleen veel goedkoper, het komt ook de gezondheid ten goede. De verplaatsingen met het openbaar vervoer zijn bovendien vaak sneller en bieden mogelijkheid voor andere activiteiten.
5)Om dit leven zonder auto te faciliteren moet de overheid beleidsmatig veel meer dan momenteel het geval is kiezen voor maatregelen die de zwakke weggebruiker ten goede komen zoals veilige fiets- en voetpaden en een efficiënt openbaar vervoer.

Gegroet,

Luc Vanheerentals
Journalist en auteur
Luc.vanheerentals@telenet.be 0497 29 80 89
Ps. Enkel het boek ‘Fifty Ways to Leave Your Car’ (320 bladzijden) is nog voorradig!

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!