De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een nieuwe oorlog in het Midden Oosten. opties.

Een nieuwe oorlog in het Midden Oosten. opties.

woensdag 26 juni 2019 00:49
Spread the love

De militairen van de Verenigde Staten doen er alles aan om te voorkomen dar ze een oorlog ingaan zonder een heel goede kans om te winnen op een korte termijn. Wanneer er nu een oorlog uitbreekt tussen de Verenigde Staten en Iran onder de huidige omstandigheden zullen de geallieerden van de VS, zoals Israël en de Verenigde Arabische Emiraten betrokken worden bij die oorlog.

De positie van Israël is op dit moment niet de sterkste. De IDF (Israëli Defence Force) wordt zwaar onder druk gezet door raketten van Hamas en Hezbollah en de bases van Libanon in Syrië doen ook al weinig goed. Dat houdt Israël voorlopig nog wel even bezig, Netanyahu heeft geen tijd om de situatie rond de VS oorlog met Iran in de gaten te houden. De VAE heeft als militaire partner weinig in te brengen.

De Verenigde Staten houden zich nu vooral bezig met de economische sancties tegen Iran om het Iraanse regime zo te verzwakken dat een oorlog wel te winnen is, en liefst met zo min mogelijk onkosten voor de VS.

Met de eerste activiteiten rond de verkiezingen in de Verenigde Staten al op alle netwerken is een oorlog tegen Iran, en dan een met een onzekere uitslag, niet echt welkom.

Daar komt nog bij dat het de Verenigde Staten waren die als eerste uit de nucleaire overeenkomst met Iran stapte.

De Verenigde Staten gaan een conflict met een onzekere uitslag liever uit de weg. De eerste oorlog met Irak, bijvoorbeeld, nog onder Bush, nadat Saddam Hoessein zich had teruggetrokken uit Koeweit ging de veldslag om olie en macht  niet verder. Waarschijnlijk was de oorlog te duur en zou het conflict te lang gaan duren, met een onzekere uitslag.

De Verenigde Staten gingen dus over tot het implementeren van sancties en handelsbeperkingen voor Irak. Het duurde daarna nog eens tien jaar voordat Irak zwak genoeg was voor een oorlog, ofwel een veldslag om Saddam Hoessein te zoeken, te vinden in een kelder en te bestraffen!

Diezelfde economische sancties worden nu ingezet tegen Iran. Maar het is de vraag of Iran wel zwak genoeg is! Iran speelt de rol van een mindere grootmacht binnen het Nabije Oosten, ook na het ondertekenen van het nucleaire verdrag JCPOA. Daar trokken de Verenigde Staten zich echter uit terug, om daarmee het overwicht te verliezen.

Er zijn een aantal hoger geplaatste politici in politiek Washington die wel een oorlog met Iran willen. Wanneer Trump onverhoopt de verkiezingen van 2020 zal winnen, gaat hij zeker op zoek naar een excuus om een oorlog te beginnen. Waarschijnlijk een slag van een aantal dagen om de militaire en nucleaire faciliteiten te bombarderen en de olie en gas infrastructuur buiten bedrijf te stellen.

Gezien het verleden van de heer Trump zal hij daarna met hoge woorden verklaren dat hij de vredesovereenkomst heeft getekend…

Is het mogelijk dat de VS op dit moment een oorlog kan winnen? Daar lijkt het niet echt op. Bovendien is Iran niet een land dat makkelijk tot overgave te dwingen is. De kracht die de politiek/religieuze combinatie in het leiderschap van Iran het land geeft, die kracht ontbreekt in de VS.

Een embargo tegen Iran zal ook de Verenigde Staten verzwakken omdat het consessies zal moeten geven aan andere landen. Dat bracht Obama ertoe een andere weg in te slaan met de gezamenlijke nucleaire overeenkomst JCPOA als resultaat. Zal ook Trump er achter komen dat goede afspraken beter zijn dan het voeren van een oorlog die niet te winnen is?

Fotograph licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Victory_of_Shapur_I_over_Valerian

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!