De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ludo van campenhout, Nationalestraat, Chris Anseeuw, District Antwerpen, Unizo Stad, Paul Cordy, Quartier National, Zuhal Demir -

Een Boulevard of Broken Dreams

vrijdag 24 januari 2014 00:11
Spread the love

ANTWERPEN – Precies een half jaar na de feestelijke inhuldiging van de heraangelegde Nationalestraat, is het quasi zeker dat de straat terug moet worden opgebroken.

Gelukkig is er deze keer geen sprake van vervaarlijke wegverzakkingen. De nieuwe riolering houdt goed stand, maar de natuurstenen die werden gebruikt voor de afwerking van de rijbaan komen een voor een los. Een gevaarlijke situatie die dringend moet worden opgelost.

Districtsschepen, Paul Cordy (N-VA) verantwoordelijk voor het Publiek Domein, stelt echter iedereen gerust die voor een herhaling van een rampscenario vreest: “Het worden geen herstellingswerken van lange adem. We gaan eerst uitzoeken wat de beste optie is.”

Proefproject

“Een perspectief is het betonneren van de kasseien naast de tramsporen. Dat gaan we eerst via een proefproject uitvissen. We pakken de plek aan waar de stenen zijn losgekomen aan de Kammenstraat en de Steenhouwersvest..Als dan blijkt dat dit niet werkt zullen we alle kasseien in de Nationalestraat laten wegnemen en het wegdek van de straat volledig laten asfalteren. Het betonneren van de kasseien of het asfalteren neemt dan telkens een maand in beslag. Asfalteren gaat het district ruim 300.000 euro kosten, de straat betonneren wordt iets duurder. Maar met het onderhoudsbudget voor pleinen en straten dat we in de begroting van het District Antwerpen hebben voorzien kunnen we dit betalen, zonder andere werkzaamheden in de stad te moeten uitstellen.”

En verder maakt Cordy zich sterk dat de ingreep een minimum aan hinder voor handelaars en bewoners zal betekenen omdat de voetpaden en pleintjes bereikbaar zullen blijven.

Kop-van-jut

Terwijl de districtsschepen voor Publiek Domein vrij rustig blijft bij deze nieuwe ontwikkelingen en naar haalbare oplossingen zoekt, wordt er echter behoorlijk ruzie gemaakt binnen de lokale politiek. Chris Anseeuw (sp-a), de voormalige districtsvoorzitter van Antwerpen, is de kop-van-jut. Zij koos voor een esthetisch concept en sloeg de raad van de technische diensten van de Stad Antwerpen in de wind om toch maar liever geen natuurstenen te gebruiken. Haar opvolgster, Zuhal Demir (N-VA) is woedend en eist een audit wegens onbekwaamheid van bestuur. Die klacht ligt nu op het bureau van Ludo Van Campenhout (N-VA), overkoepelend stadsschepen voor Publiek Domein, die moet uitzoeken of er in dit dossier onverantwoorde politieke fouten zijn gemaakt.

Gestenigd

Of het tot het een rechtszaak komt is niet zeker. Maar het is een feit dat de Nationalestraat voor Chris Anseeuw een Boulevard of Broken Draems is geworden. Zij moest op zaterdag 1 juni 2013 de euforie van de heropening al overlaten aan haar opvolgster omdat ze na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 in de oppositie belandde. Op zich al een bittere pil voor een politica. En nu wordt ze nog eens extra politiek en publiek gestenigd omdat ze voor kasseien koos in plaats van asfalt of duurzame betonnering. De winkeliersverenigingen van het Quartier National en zelfstandigenorganisatie Unizo zijn iets milder en loven haar goede smaak. Maar ze nemen het uiteraard unaniem Chris Anseeuw kwalijk dat ze het evenwicht tussen schoonheid en bestendigheid niet in haar visie heeft kunnen waarmaken.

Denkfout

Vast staat in ieder geval dat er dit jaar nog terug bouwvakkers zullen opdagen in de drukke modestraat die zo fier was op haar nieuwe look. En ook de beloofde bomen op het Neuzenpleintje en het Theodoor Van Rijswijckplein zullen in de lente zoals voorzien worden aangeplant. En Cordy maakt zicht sterk: “Wij zullen deze herstellingswerken niet uitvoeren tijdens de solden of andere drukke aankoopperiodes en meer nog dan voorheen er zorg voor dragen dat er zo weinig mogelijk mensen het slachtoffer worden van de denkfout die het vorige bestuur heeft gemaakt” Waarvan akte!

take down
the paywall
steun ons nu!