De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Begrotingskrater wordt gevuld met bloed, zweet en tranen.
Danny Gijselings

Begrotingskrater wordt gevuld met bloed, zweet en tranen.

vrijdag 31 maart 2023 09:39
Spread the love
‘T zal allemaal wel zijn.  Ik heb de begrotingscontrole nog niet gelezen en ik ben bijlange aan niet van alles op de hoogte en onze politici liegen nooit.  Maar wat weet ik wel?

Wel, een groot deel van de put zal gevuld worden met bloed, zweet en tranen.
De gepensioneerden die de belofte hadden gekregen dat hun minimumuitkering zou stijgen? Wel die mensen worden weeral bedrogen.  De regering pitst er een deel van af. Ze pikken 120 miljoen terug van hetgeen ze beloofd hebben.  Woordbreuk dus. Gepensioneerden met het kleinste pensioen worden dus genaaid.  Weet je: mensen die heel hun leven hebben gewerkt en hebben bijgedragen aan de maatschappij die drijf je niet in de afgrond. Die besteel je niet.
En als de nood zo hoog is dat je toch geld moet gaan halen bij de gepensioneerden haal het dan bij de sterkste schouders. Room het dan af van de hoogste pensioenen.  Die gepensioneerden hebben waarschijnlijk ook hard gewerkt ( denk dan bijvoorbeeld aan onze Kamervoorzitters en onze topambtenaren) maar die mensen hebben ook een riant loon mogen ontvangen.  Zij hebben kunnen sparen en zich kunnen wapenen voor de toekomst. Hoe klonk hun riedeltje weer : de sterkste schouders….?
Verder horen we in het parlement Sander Loones zeggen dat de verkeerde mensen worden geviseerd.  Ik kreeg spontaan een leuke kriebel in mijn buik.  Nu ga ik eindelijk horen dat men het gaat halen bij het kapitaal… Koude douche natuurlijk.
Hij zegt dat we het moeten gaan halen bij de mensen die niet werken.
Hoeveel geld kun je halen bij de niet werkende bevolking? Haal je het bij de rijken van onze maatschappij, dan ben ik direct akkoord. Maar ik  ben zeker dat onze N-VA’er eerder de niet werkenden aan de onderkant van onze maatschappij bedoelde. Met name de kansarmen, de lager opgeleiden en de zieken.  En ja, bla bla bla,  er zijn misschien mensen te vinden die misbruik maken van het systeem en onze sociale zekerheid, maar viseer dan die profiteurs en niet de anderen! Ook aan de bovenkant van de maatschappij vind je profiteurs! (Misschien wel de grootste en de meeste).
Wat viel me nog op in het parlement vandaag: hervormingen!  Elke parlementair roept op om te hervormen.  Pensioenhervormingen, arbeidsmarkthervormingen en fiscale hervormingen.
Straffe woorden en men roept dit al jaren. Maar inderdaad, elk jaar wordt er wel iets hervormd.  Maar wat ik als burger merk is dat in plaats van verbeteringen, de zaken enkel verslechteren na elke hervorming.  En dan bedoel ik verslechteren voor de gewone burger.
Ik vrees dat de aangekondigde hervormingen nog veel meer slecht nieuws zullen betekenen voor de gewone burger.
De laatste jaren worden we als burger steeds om de oren geslagen met de uitdrukkingen :”We moeten besparen”, “de pensioenen worden onbetaalbaar”, “de werkzaamheidsgraad moet naar 80% en liefst nog hoger”, “De lonen moeten worden bevroren”, “er moet een indexsprong komen”, “ we moeten concurrentieel zijn… en zo kan ik nog uren doorgaan.
De realiteit is echter dat de levensstandaard van de gewone werknemer achteruit gaat. De sociale zekerheid al lang niet meer is wat ze zou moeten zijn. De minimum pensioenen en minimumlonen nog steeds veel te laag zijn en dat onze zuur verdiende centen hoe langer en hoe meer worden verkwanseld door onze overheden en dat al de winsten en meerwaarde die de gewone burgers met bloed, zweet en tranen hebben gerealiseerd naar aandeelhouders en het buitenland verdwijnen.  Elk jaar maken de bedrijven meer en meer winst en wordt de bevolking armer en armer.  En volgens de politici komt dit allemaal omdat we met te weinig werken en te rap op onze lauweren gaan rusten in de zon. Volgens de politici moeten we harder, met meer en vooral veel langer werken.  Waarom? Wel, in de praktijk dan vooral om meer geld uit te kunnen keren aan aandeelhouders, multinationals en wie weet ook nog voor de eigen zakken?
in de speeches in het parlement hebben ze echt hun best gedaan om te verkondigen dat aan iedereen inspanningen worden gevraagd.
Er werd zelfs gesteld dat ze de multinationals een minimum belasting gaan opleggen. Dat zou dan direct enkele honderden miljoenen opleveren.
Hoezo? Enkele honderden miljoenen? Ga weg! Das niet serieus he.  1 of 2 energiebedrijven of chemiebedrijven die een minimumbelasting van 15% zouden betalen zou al meer dan 1 miljard euro kunnen opbrengen. Als alle multinationals een minimum belasting (op winst!!!!) netjes zou betalen dan hebben we een begrotingsberg in plaats van een put.
Trouwens, de steun voor de gezinnen is al lang gestopt en alle andere maatregelen voor de burgers zijn al gestopt of worden heel snel afgebouwd.  Wat met de loonsubsidies en kortingen voor bedrijven? De bedrijfswagens, de kortingen en al de verborgen of door het publiek niet gekende voordelen voor de happy few? Daar hoor ik niets van.
Neen, voor mij is dit geen begrotingscontrole, voor mij is dit een zoveelste diefstal uit de portemonnee van de gewone bevolking.
Hoe het begrotingstekort dan aanpakken?
Begin al eens met de 5 niet-werkende regeringen te vervangen door 1 regering.  We zijn begot een zakdoek(je) groot. België is een land, laat de burger dan ook kiezen uit heel het land. 4 regeringen in de vuilbak is al een grote besparing. Naast het feit dat dat dan ook nog eens veel efficiënter zou werken. Pensioenhervorming? Iedereen even veel, simpel.  Niet mee eens? Dat kan hoor : hervorm het zo dat mensen met het laagste inkomen het hoogste pensioen krijgen: zij hebben meer dan waarschijnlijk ook het hardste gewerkt!
Arbeidsmarkthervorming: geef om te beginnen het voorbeeld dan : pensioen parlementairen pas op 67 jaar, zoals iedereen!
fiscale hervorming : breek mijn bek niet open!
Mijn liefste regering : maak uw huiswerk opnieuw want nu bent u gebuisd.
och ja, aan de onderhandelaars : slaap wel.
Met deze controle zullen duizenden landgenoten nog vele slapeloze nachten tegemoet gaan!
( En dan vraagt de wetenschap zich af hoe het toch komt dat de modale belg zoveeeel pillen slikt.)

Nog een puntje voor minister Vandenbroucke : ik ga in plaats van 45% belastingen dit jaar maar 40% belastingen betalen. En ik zal elk jaar een beetje meer geven. Als de fiscus komt aankloppen omdat ik te weinig zou betalen dan stuur ik ze naar jou. Gij kunt ze wel overtuigen dat ik niets afpak van de staat hè.  Slimmerik!

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!